Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány- és gárdaterror Gyöngyöspatán
2011-03-07 08:27
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány- és gárdaterror GyöngyöspatánGyöngyöspatán egy helyi konfliktus miatt egy hete polgárőrnek nevezett gárdisták járőröznek, vasárnap délután pedig a Jobbik nagygyűlést tartott a falu főterén, majd mintegy 2000 ember végigmasírozott a cigánysoron. Vona Gábor "Európába" küldené a Jobbik elvárásainak alkalmazkodni nem tudókat, a romák szerint esélyük sincs dolgozni vagy tanulni.

 

 

 

Itt nem cigányterror, itt gárdaterror van – mondja id. Farkas János, a gyöngyöspatai cigány önkormányzat volt elnöke, miközben kimutat a cigánysoron álló háza ablakán, amely előtt épp a Jobbik-közeli Barikád Tv forgat. A stáb nem először jár itt: két héttel korábban személyesen Vona Gábor küldte a helyszínre, miután Gyöngyösön két falubeli nő arra panaszkodott, hogy Patán lassan kibírhatatlan lesz az életük a romáktól

 

Vona Gábor szűk pátriája

 

Márpedig a gyöngyösi származású Vonának szívügye Gyöngyöspata, gyerekkorában sok időt töltött ott, ismeri a helyieket, a saját stábja által készített, a Youtube-on megtekinthető film pedig meggyőzte, hogy a falunak segítségre van szüksége. Minderről a vasárnapi nagygyűlésen számolt be a bő kétezer résztvevőnek, akiknek a falusiak becslése szerint körülbelül harmada-negyede volt helybeli.

 

Cigány- és gárdaterror Gyöngyöspatán

Vona úréknak az a jó, ha minden cigány eltűnik

 

Az Index vasárnap sok helyivel beszélgetett, és bár a helyzet – a gazdasági, szociális és etnikai problémákkal sújtott országrész többi településéhez hasonlóan – cseppet sem megnyugtató, arról szó sincs, hogy Patán iszonytató dolgok történnének. A 2500 fős faluban 450-500 roma lakik, akik többsége munkanélküli és szegény. Azt a romák is tudják és elismerik, hogy van néhány problémás, bűnözésből élő család, de mint id. Farkas elmondta, hiába próbálták meg kiközösíteni őket, azaz például megvetetni a CKÖ-vel a házukat, nem jártak sikerrel

 

Árvízkárosultak és az ingatlanpiac

 

A helyzet elfajulásában több minden közrejátszott. A legfontosabb a szeptemberi árvíz volt, amelynek nyomán két ház lakhatatlanná vált a patakparti cigánysoron. Pusomáék a faluban egy hete járőröző gárdisták (azaz a Szebb Jövőért Egyesület polgárőrei) elől Budapestre menekültek, az ő házukat nem tudtuk megnézni. Váradiék viszont otthon voltak: a vályogház tönkrement, a tető leszakadt, öklömnyi lyukakon fúj be a szél. A polgármester, mint mondták, némi hypóval és klórmésszel jelent meg, hogy segítsen rajtuk.

 

Váradiék egyelőre még itt, a Hegyalja utcai soron laknak, de a roma közösség és a Vöröskereszt, valamint Habsburg György között régebb óta fennálló jó kapcsolat révén Pusomáékkal együtt lehetőségük nyílt másik házat venni. Az első választásuk a cigánysoron kívüli Bajcsy-Zsilinszky utcában árult házra esett, és az árról is sikerült megállapodni. Amikor azonban a Bajcsy utcai szomszédok megneszelték a tervet, elkezdték ostromolni a helyi önkormányzaton keresztül a Vöröskeresztet, valamint magát az eladót, hogy az adásvétel ne jöjjön létre.

 

Az egyik, a Bajcsy utcában lakó idős asszony az Indexnek azt mondta, elég roma (négy család) lakik az utcában, nem akartak még többet, mert elegük van a nehézségekből. Kiderült, hogy tőle ugyan csak egyszer vittek el pár kiló krumplit, de az utcában mindenki járt már pórul. Kis kérdezősködésre azt mondta, a legjobban attól féltek, a lakásaik sokat veszítenek az értékükből az új szomszédság miatt.

 

A már régóta az utcában lakó, roma származású Csemer Róbert viszont azt mondta, hogy bár nem problémamentes, de elfogadható az utcában az együttélés, beszélő viszonyban vannak a többségiekkel, és nem érti, hogy mitől ijedtek meg annyira. Végül a 14 fős Váradi család a hét kiskorúval nem itt vett lakást, hanem egy rokontól a cigánysor már árvízbiztos részén. A szerződést aláírták, de a Vöröskereszt valamiért szerintük most habozik, így pénz híján egyelőre még nem került sor a tranzakcióra.

 

Egy öngyilkosság

 

A helyzet azonban nem javult. A Bajcsy utcában ugyanis mintegy tíz napja öngyilkos lett egy idős férfi, aki pont a Váradiék által kinézett házzal szemben lakott. Juhász Oszkár, a helyi Jobbik-elnök értelmezése szerint azért vetett véget az életének, mert nem bírta elviselni a gondolatot, hogy még több roma költözik a szomszédba. Arról megoszlanak a beszámolók, hogy Józsi bácsi szerette-e romákat, vagy épp szenvedett tőlük, de az tény, hogy nagyon beteg volt, ahogy az is, hogy  Váradiék már jóval korábban letettek a házról. Azt pedig, hogy erről az ott lakók is hetek óta tudtak, a nagygyűlésen az Indexnek megszólaló asszony megerősítette.

 

Valamennyi roma megszólaló azt mondta, nem annyira a Bajcsy utcában vagy a faluban állítólag elszabadult indulatok állnak a dolog hátterében, hanem egyrészt az, hogy Tábi László polgármester nem túl erélyes, ami abból is látszik, hogy beengedte a faluba a "gárdistákat", másrészt még inkább az, hogy a Juhász Oszkár és a Jobbik politikai lehetőséget látott a helyzetben.

 

A nyugalmukat és a házaik értékét féltő, ezért indulatosan fogalmazó többségiek, egy idős férfi tragikus halála, mindez egy szegény, etnikai feszültségek által sújtott településen, a cigányterroros-cigánybűnözős kártyát bármikor szívesen kijátszó nemzeti radikális párt első emberének szűk pátriájában: minden feltétel adott volt egy sikeres politikai kampányakcióhoz.

 

Vasárnap délután egy magyarországi faluban

 

Vasárnap délután a faluban felváltva gárdagyanús polgárőrök és kutyás rendőrök járőröztek, itt is-ott is árpádsávos zászlók voltak kitűzve a "polgárőröket" befogadó házakra, a romák pedig legalább két helyen téglákkal torlaszolták el a bejáratokat félelmükben. A Bajcsy utcában az egyik roma asszony szerint a gárdisták lekamerázták, amikor a férje 2,5 mázsa fát vett, és arról faggatták, hogy honnan van.

 

A roma gyerekek nem járnak iskolába, különösen mióta a héten a gárdisták ott is megjelentek, úgymond, hogy "átsegítsék" a diákokat az utcán. A falu állapotát jelzi, hogy a romákat az egyetlen árusítóhelyen már jó ideje nem szolgálják  ki, amikor lottót akarnak venni.

 

Eltérő értelmezések

 

Vona úréknak az a jó, ha minden cigány eltűnik, azért csinálják ezt az egészet – mondta az Indexnek Farkas János, és ezt a főtéren pár órával később Vona Gábor sem cáfolta, amikor arról beszélt, hogy akik nem képesek itt a szabályokat betartva élni, európai állampolgárként talán keressenek másik országot maguknak Európában. Farkas és Vona szavai más pontokon is jól kiegészítették egymást.

 

Vona szerint például a nem dolgozó romák segélyből élnek, megélhetési forrásként gyereket csinálnak vagy lopnak, márpedig a pártja mindhárom utat le fogja zárni előttük, hogy tanulásra és munkára szorítsa őket. Farkas viszont azt mondta, hogy az 1-8 osztályos roma gyerekeket egy osztályban tanítják, a tanuszodába pedig jó, ha öt roma gyereket engednek be a 115-ből. A munkahelyzetről szerinte sokat elmond, hogy amikor felvételt hirdettek a közeli Petőfibányán a Samsung gyárban, hiába volt némi protekciójuk, öt méterre se voltak a személyzetistől, amikor az már intett, hogy nem kellenek.

 

Két nagytakarítás

 

"Jó, hogy most itt vannak – intett egy 60-körüli férfi a fejével a polgárőrök felé – de mi lesz, amikor majd elmennek?" "Hát mi lenne, élünk, ahogy eddig" – vágta rá mosolyogva egy idősödő nő. "Nem úgy van az, mert majd jönnek a cigányok és bosszút állnak" – mondták erre körbe többen is. Aztán kiderült, hogy mindenki valaki mástól tudta, hogy a járőrözés miatt bosszúval fenyegetőznek a romák, de maga senki nem hallott semmit.

 

Vona Gábor az emelvényen kitalálhatta, hogy az eseményt oldalról figyelő pataiak miről beszélnek. Beszéde, miképp az egyenruhások felvonultatása, eleve arról szólt, hogy csak a Jobbik és a csendőrök tudnak rendet teremteni, de a retorikai csúcsponton megígérte: ha miután a polgárőrök elmentek, bárkinek a haja szála görbül, azonnal visszajönnek. Ha kell, akár kétszer vagy háromszor.

 

Cigány- és gárdaterror Gyöngyöspatán

Az útviszonyokat ismerő helyiek többsége el sem indult 

 

A romák egy csoportja a fekete egyenruhás-sisakos polgárőrök és a vasárnapi demonstráció ellenére azt gondolta, kitesz magáért, ezért szombaton megtisztították az árkot és az út szélét, aztán meggyújtották az összegyűjtött szemetet. Erre azonnal ott termett a rendőrség, mire a romák azzal nyugtatták meg őket, hogy csak kisöpörnek Vona úrnak, hadd lásson egy tiszta falut.

 

Esti séta a cigánysoron

 

A demonstráción többek közt a roma bűnelkövetők és a vérfertőzések növekvő számával (egyik adatról sincs hatósági nyilvántartás) riogató Sneider Tamás és a romáknak írt, irtózatosan hosszú és modoros, egyebek közt a napszaknak megfelelő köszönést megkövetelő petíciót felolvasó Juhász Oszkár is felszólalt, majd Vona beszéde után a résztvevők fáklyákkal a közeli romasor felé indultak.

 

A sok "szebb jövőt!" és a kötelező magyar és székely himnuszok mellett néha "igen-is-van-cigány-bűnö-zés"-t és "fe-kete-maj-mok"-at skandáló tömeg jobbikos és árpádsávos zászlókkal és a sok tucat egyenruhás polgárőrrel, illetve a készenlétis rendőrökkel körítve lassan poroszkált a patak felé mind sarasabbá váló utcácskán.

 

Az útviszonyokat ismerő helyiek többsége vagy el sem indult, vagy még a cigánysor előtt elszállingózott. Az időközben néhány országos hírű roma politikussal (Kolompár Orbánnal és Száva Vincével) kiegészült Farkasék – feltehetőleg a túlerőtől tartva – fegyelmezetten végighallgatták Juhász Oszkárt, és átvették a petíciót. A sötétben a domboldalon, valamint egy-két tornácon pár roma nézte a bő negyedórán át vonuló embereket, de a többség – már ahol volt – a leengedett redőnyök mögött maradt. A sárban lelassuló menet lassan elbizonytalanodott, majd a kis utcákban szétszéledt, és csak innen-onnan hangzott fel egy-egy "menjetek haza Indiába!"

 

C-PRESS - Index.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek