Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Parti Nagy Lajos: A cigányozás hátulütői
2011-03-07 08:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Parti Nagy Lajos: A cigányozás hátulütőiA budapesti Lánchíd déli gyalogjáróján, fényes délelőtt egy Pestre tartó, feketébe öltözött biciklista éppen hogy, de elsodort egy keszegnek mondható, sértett arcberendezésű férfit, aki nagyméretű sporttáskájában kitömött fácánkakast szállított át Budára, és világosszürke tolldzsekit viselt. A férfi szökkent egyet, az egyensúlyát ezzel vissza is nyerte, és a korlát beszögellésében megállt. A cigánykurvaanyádat, kiabálta a biciklis után, a szájbabaszott gumikalapácsos cigánykurvaanyádat.

 

 

 

 

Voltak gyalogosok a hídon jó néhányan, az eset közelében is, de még aki hallotta a keszeg férfit, az se lepődött meg, világosabb vagy sötétebb közömbösséggel nézett maga elé, és haladt tovább. Ha lenne az Úristennek, konkrétan a magyarok istenének egy olyan számítógépe, mely rögzítené, osztályozná, és órás bontásban gyakorisági sorba állítaná a világban magyarul elhangzott mondatokat, az összeset a Kárpát-medencén kívül és belül, akkor a fenti tudatosságot, sőt tájékozottságot mutató hiányos mondat „cigánykurvaanyádat” kitétele sokadmagával állna, és nem a sor végén. Magyarán, ha mi, a biciklis és a fácános honfitársai pontosan tudnánk, hányszor hangzott el a világban e szitokszó a mondott délelőtti órán, alighanem meglepődnénk, bár, miként az Úr, se okosabbak nem lennénk, se szomorúbbak.

Kétszer bizonyosan elhangzott.

A biciklisnek jó füle volt, fürgén lelépett a pedálról, visszafordította a biciklit, s a meglepett, fácános férfit mintegy foglyul ejtette a beszögellésben. Annyit tett, hogy bezárta a háromszöget a biciklijével. Nem durván, de gyorsan és határozottan. Áramvonalas volt, izmos, még szinte fiú, és kétszer akkora, mint a másik.

Mi a hézag, Batman, kérdezte a fácános tárgyszerűen, egész kicsi éllel, mely a humort sem nélkülözte.

Az a helyzet, hogy nem tudom, tudod-e, hogy lecigányoztál, felelte a Batman.

Az a helyzet, hogy ellöktél a bicikliddel, mondta a férfi elvékonyodó hangon.

Én nem löktelek el, ellenberger te lecigányoztál, mondta újólag a jó arcú biciklista, és ennek megvannak a hátulütői. Volt a hangjában valami pedagógiai hév, terápiás elkötelezettség. De ha, mondjuk, egy hangyányit, minden látható külsérelem nélkül, el is löktelek volna, mert nem tudtál magadtól arrébb menni a szétalkoholista, kripli testeddel, akkor az már ok teszerinted, hogy súlyosan lecigányozzál? Mi? Hadd halljam!

 

A férfi hallgatott. A sporttáskából kicsit kilógott a fácán feje és farktolla.

 

Ok teszerinted, hogy azt mondjad egy másik embernek, hogy „a szájbahümhüm hümhümkalapácsos cigányhümhümanyádat”? Azért hümhüm, ha nem tudnád, mert nem akarok lesüllyedni a te szintedre, és trágárkodni, mint a magadfajta.

 

Én így erre már nem emlékszek, hogy mit mondtam, válaszolta a fácános, legalábbis ilyen részletességgel nem.

 

Az baj, mondta a Batman, rettentő nagy baj.

 

Minden szart minek megjegyezni, mondta a férfi, amit az ember mérgében mond, és esetleg nem is gondolja teljesen komolyan.

 

Hanem hogyan gondolja, kérdezte a Batman.

 

Hogy ne lökjenek el, válaszolta a fácános, úgy.

 

Bele is dobhatnálak a Dunába, sóhajtott a Batman. Amilyen kis tomésdzseri vagy, Csepelig megennének a halak, fasznak se hiányoznál. Pénisznek.

 

Időközben, előfordul ilyesmi, valahogy kiürült a híd, a gyalogjárda legalábbis, se Buda, se Pest felől nem közeledett senki, a kissé valóban

 

Tomésdzseri kinézetű férfi hiába tekintgetett körül. Fényes nappal úgyse dobol be, szólalt meg aztán, hiába vagy a Batman.

 

Meglátjuk, hogy nem-e, mondta a biciklis. Van tárcád?

 

Nemá, ki akarjál rabolni, nézett rá a fácános.

 

Nincs neked semmid. Amid neked van, az nekem nem kell. Azt akarom tudni, hogy ki a pénisz vagy. Név, lakcím. Mert magadtól úgyse mondanád meg. Hazudnál, bele a képembe. Szabót mondanál vagy Kovácsot és Kossuth utcába laknál, esetleg Petőfibe.

 

Ismerem az ilyeneket. Bagoly mondják verébnek.

 

Nincs nálam az iratom, mondta a Tomésdzseri.

 

Mindjárt gondoltam, bólogatott a Batman, és ábrándos mozdulattal elhúzott egy aranyszínű villámzárat a hóna alatt. Akkor legalább nem fog elázni a büdös kis személyid, ha bedoblak. Tiszta haszon mondta, és szinte mosolygott, nem igaz? Előhúzta a mobiltelefonját, oda se nézve beüzemelte, és ráirányította a férfi arcára.

 

Tessék, mondhatod a neved, mondta, az igazit.

 

Tomésdzseri, felelte a fácános. Te mondtad, hogy Tomésdzseri.

 

A Batman jobb kézzel a járda felé fordította a telefont, és a hosszú, békalábszerű bal kezével adott a férfinak egy hatalmas, erős csendőrpofont. Az kicsit megtántorodott, csak amennyire a szűk hely engedte. Nézett döbbenten, aztán kiabálni kezdett, hé, kiabálta, hé, de nem hallotta senki, hamar abba is hagyta. Remegett a szája. A korlátnak támaszkodott, hogy a biciklihez véletlenül se kelljen hozzáérnie.

 

Ezt azért kaptad, mert engedetlen vagy, mondta a Batman. Meg azért, mert sajnos igazad van, fényes nappal mégse dobhatlak a Dunába. Belátható időn belül.

 

Na látod, mondta a Tomésdzseri. Engedjél el az utamra, és kvittek vagyunk.

 

Csak tudod, az a helyzet, hogy te engem lecigányoztál, az anyukámról nem is beszélve.

 

Bocs, bazmeg, mondta a férfi, és nézett maga elé. A szemem sarkából azt hittem.

 

Az nekem kicsit kevés, a bocs, mondta a Batman, szinte barátságosan. Az ilyesmit nálam nem lehet ennyivel megúszni, a XXI. században. Úgyhogy most szép hangosan belemondod ide nekem a kamerába a koszos nevedet meg a lakcímedet. Meg a mobilod számát. Vagyok értve?

 

Vagy.

 

Utána pedig szépen, érthetően megismétled, amit az előbb mondtál nekem.

 

A leizélást, kérdezte a fácános és járt a szeme, ugrált a kép part között

 

A lecigányozást, pontosan, bólogatott a Batman. Gyerünk! Addig ismételjük, amíg nem lesz tökéletes. Nem jön senki, nem leszel zavarva. És aztán a kész mozit fölteszem a hálón bizonyos helyekre. Facebookra és satöbbi. Az ilyen megérdemli, hogy ország-világ lássa, mekkora mocsok.

 

Mérgemben mondtam, és már kiment a mérgem, mi a fasznak mondjam el még egyszer, akadékoskodott a Tomésdzseri.

 

Annak, felelte a Batman, és most jobb kézzel adott egy sportos, nagy pofont a férfinak, aki elejtette a táskát, a fácán lakkozott fatalpa nagyot koppant az aszfalton.

 

Azért ez már mégiscsak sok, mondta a Tomésdzseri szipogva, mit kell hülyéskedni?

 

Szerintem se kell, felelte a biciklis.

 

Ha belemondom, elengedsz, testvér?

 

El, mondta a Batman. Ha szóról szóra, gumikalapáccsal együtt mondod!

 

Anyjaneve nem kéne, baszod, mondta a fácános.

 

Az nem, mondta a biciklis. De ha még egyszer megpofozlak, megsüketülsz. Ki van próbálva. Elszakad a fütyi dobhártyád. Megint fölemelte a telefonját. Ránézett a képernyőre, egy pillanat, mondta, aztán intett, hogy: most.

 

A Tomésdzseri megtörölte a szemét, nagy levegőt vett, és elmondta, amit kért a biciklis. Hangosan, hitelesen, bár az indulat mellett félelem és méltatlankodás is volt a hangjában. Amikor elhallgatott, hangosan megszívta az orrát, beleszívta ennek a majomnak a köcsög felvételébe. És most engedj el, mondta, és lehajolt a táskájáért.

 

A híd közepén feltűnt egy lila esernyő, mögötte egy csoport japán turista, homlokukra szerelt kis kamerával, fejüket a Várpalota irányába fordítva lassan közeledtek.

 

A Batman kényelmesen eltette a telefont, behúzta a villámzárat. Szerinted én cigány vagyok, kérdezte.

 

Nem, mondta a Tomésdzseri, látom, hogy nem.

 

Hanem?

 

Hanem rendesen magyar vagy.

 

Akkor hogy merészeltél lecigányozni, kérdezte a Batman.

 

Tévedtem, baszki, mondta a fácános.

 

Mind azt mondjátok, hogy tévedtem. De mért nem előre tévedtek, azt mondd meg, mért mindig utólag, kérdezte emelt hangon a biciklis, és indulatos, szinte durva mozdulattal kitépett egy tollat a fácán farkából.

 

Na, azért ez már sok, horkant fel a férfi, most már tényleg nyugodjál le, Batman, mert kiabálni fogok, és rendőrt hívni.

Ácsi, mondta a biciklis, és mint valami varázspálcát, fölemelte a tollat, beletűzte a sisakjába. Még nem engedtelek el.

Hanem?

 

Hanem most engedlek el, felelte a Batman kis hallgatás után, és elfordította a bicikli első kerekét a korlát sarkától. A fácános lassan elindult, de a Batman a kerékkel újból megállította. Szerencséd, hogy ilyen megértő voltam, mondta. De azt meg te értsed meg, hogy egyszerűen nem bírom gerinccel, ha valaki nemcigány létemre lecigányozik. Eldurran tőle a gondolkodásom.

Értettem, mondta a sporttáskás férfi.

 

Akkor jó. Húzz el, amíg szépen vagy, mondta a biciklis, és félrehúzódva utat engedett a Tomésdzserinek meg a japán turistáknak.

 

C-PRESS - NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek