Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Rasszistákká tettek bennünket" - Hevesben demonstrál a Jobbik
2011-03-05 10:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Rasszistákká tettek bennünket" - Hevesben demonstrál a JobbikEgy gyöngyöspatai férfi öngyilkossága miatt többezres demonstrációt szervez vasárnapra a Heves megyei községbe az Új Magyar Gárdával felvonuló Jobbik, amelyen a pártelnök is beszédet mond. A haláleset a helyiek szerint a cigányok folyamatos zaklatásaival függ össze. A romák visszautasítják a vádakat. STOP-körkép.

 

 

 

 

Vasárnap néhány órára talán a duplájára duzzad a 2840 lakosú Gyöngyöspata népessége, miután a Jobbik az Új Magyar Gárda tagjaival és szimpatizánsaikkal kiegészülve nagyszabású gyűlésen demonstrál a helyi közbizonytalanság miatt, melyet a jobboldali párt vezetése egyértelműen a "cigánybűnözés" számlájára ír.

Az előzmény, hogy egy patai lakos, nevezett Józsi bácsi, a közelmúltban önkezével vetett véget az életének, mert a helyi nem roma lakosok állítása szerint nem volt képes elviselni, hogy cigány legyen az összes szomszédja. Mint a BarikádTV február végi filmjében látható, a főutcán megszólaltatott asszonyok könnyeikkel küszködve mesélik, hogy Józsi bácsit a halála napján is kővel dobálták és megköpdösték a cigányok. Állítólag a férfi azt hangoztatta, hogy elpusztítja magát.

Józsi bácsi önakasztása arra ösztönözte a félelmeiknek hangot adó nem cigány lakosokat, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda segítségét kérjék. "Rasszistákká tettek bennünket a viselkedésükkel" - fakadt ki egy asszony a körülötte állók egyetértésétől övezve, a cigányokra utalva. Tábi László polgármester filmbeli véleménye szerint a faluban mindennaposak a bűncselekmények, amelyeket "a rendőrség nem tud földolgozni látszatosabb eredménnyel." Mint mondta: "teljes joggal egyetértek az ott lakókkal".

A STOP kérdésére viszont már azt nyilatkozta Tábi, hogy nem volt előzménye a Jobbik vasárnapi demonstrációjának, vagyis nem kísérték etnikai konfliktusok a helyiek mindennapjait. A maga részéről az öngyilkosság és a romák zaklatásai közti "összefonódástól elhatárolódik", és reméli, hogy a rendőrök kellő módon biztosítják a hétvégi rendezvény békés lebonyolítását, ami "nem jó reklám a községnek".

Hogy vannak konfliktusok a településen, az látható a már idézett filmből is. A tévéseknek panaszkodó asszonyok mellett elhaladó roma fiatalok előbb az operatőrnek szóltak be ("Ne kamerázzá', te!"), majd a nőknek ("Estére húsz betörés lesz!"). Juhász Oszkár helyi jobbikos elnök szerint ezeknél gyávább embert nem hordott hátán a föld, és miattuk "Heves megye a polgárháború szélén áll". Az egyik asszony még hozzátette: "ezeket soha nem fogják beintegrálni".

Valószínűleg hasonló véleményen van a Jobbik vezetése is. A párt országgyűlési képviselője és szóvivője, Dúró Dóra a STOP-nak elmondta, a tragikus öngyilkosság is jelzi számukra, hogy Gyöngyöspatán már tarthatatlan a "cigánybűnözés" miatti helyzet. Az említett riportfilmre is hivatkozva állította, a helyiek hívták pártját és a gárdát a rendcsinálásra. Mint mondta, nem a betiltott Magyar Gárda, hanem a betiltatlan Új Magyar Gárda kíséri el a rendezvényre a fölszólaló Vona Gábor pártelnököt és Sneider Tamás alelnököt.

A STOP előbb a gyöngyösi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettesét, Nagy Andrásnét érte el telefonon, aki még csak nem is hallott a patai eseményekről és a készülő demonstrációról, bár mintha valami helyi hölgy haláláról értesült volna. "Mi ebbe már nem tudunk belenyúlni" - mondta, és javasolta, forduljunk a patai romák képviselőjéhez.

Farkas János, a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke visszautasítja, hogy a teljes cigány lakosságot bűnözőnek láttatják, a készülő demonstrációt közösség elleni izgatásnak minősítette. Nem tagadta a romák és nem romák közti konfliktusok tényét, de mint mondta, "a kiindulópontból kell kiindulni", ami szerinte a január végi árvízkárosultaknak nyújtott segítséggel függ össze, vagyis hogy cigányokat akartak nem cigányok közé költöztetni. Állítása szerint azóta mérgesedett el a viszony a két etnikum között.

"Mi is magyarok vagyunk" - mondta Farkas János, a mintegy 450-500 helyi cigány közül már "rácsok között vannak a bűnöző hajlamúak", a többiek becsületes polgárok, akik most a tisztességes magyarokkal együtt félnek a vasárnapi jobbikos megmozdulástól. A konkrét esetre utalva közölte: Józsi bácsi jó kapcsolatban élt a cigányokkal, a hétvégi demonstráció pedig egy politikai hecckampány része. A helyi romák nem terveznek ellentüntetést.
 

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek