Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Berki István: Romák és a Társadalom
2011-03-05 10:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Berki István: Romák és a TársadalomVisszatekintés: Becslések szerint a világban 12 millió roma él. Európa szinte minden államában élnek romák.
Az európai országok cigánylakosságát tekintve, becsült adatok szerint, Magyarország a negyedik helyen áll, Románia, Bulgária és Spanyolország után.

 

 

 

Magyarország 3200 települése közül ~ 2000 településen él Magyar roma. Többségük (~ 60%) hátrányos helyzetű községekben falvakban élnek. Magyarországon a tizenegyedik-tizenötödik században jelentek meg először. Ebben az időben a törökök elleni erődépítésben dolgoztak. Jelentős szerephez jutottak a fémművességben, fegyvergyártásban, ló kereskedésben, az abban az időben elterjedt fa eszközök gyártásában.

 

Mátyáskirálytól kezdve Mária Terézia, második József,  különböző adminisztrációs intézkedéseket hoztak, A romákkal kapcsolatban, és az ilyen jellegű intézkedések a továbbiakban is folytatódtak.

A Horthy korszakban sorkerült a magyar romák internálására, és fizikai megsemmisítésükre.

 

A szocialista rendszerben javult a roma lakosság helyzete (tankötelezettség, a munka vállalás lehetősége, gettók felszámolása.....)

 

Az 1989- 90-es rendszerváltoztatás után tömegesen kerültek vesztes helyzetbe. Erősödik a marginalizációjuk. A szegénység a munkanélküliség és a fokozódó diszkriminációs folyamatok miatt súlyos konfliktus helyzetek alakulnak ki magyar romák és magyarországi más népcsoporthoz tartozók között. 

 

A magyar cigányság helyzete továbbra is súlyos társadalmi probléma. Melynek megoldása az egész magyar társadalom elsőrendű társadalom politikai és népgazdasági érdeke.

 

Forrás: Sir Angus Fraser: A cigányok

 

„A cigányság és Európa letelepedett népei közötti sorozatos összeütközések századunk közepén a "cigány holocaustban" jutottak el a legképtelenebb és legvéresebb stációjukhoz, de még ma is időszerű, hogy az előítéletek és a tudatlanság ellen ismeretekkel küzdjünk."

 

Az elemzésem :

 

Egy olyan népcsoportról beszélünk amelynek az Európában való megjelenésének az ideje is kérdéses, és az sem egyértelmű, hogy honnan érkeztek.

Vannak kutatók akik Indiai eredetről és 15. századi európai megjelenésükről beszélnek, de vannak olyanok is akik 900 éves európai jelenlétet említenek, és egyiptomi eredetről írnak. 

 

Nincs írott történelme ennek a népnek, mert Ők nem írták a saját történelmüket. Ami a romákról fennmarat írott adatokat illeti, azok nem a romák történelme. Mert azok kivétel nélkül mások által írt, velük nem szimpatizáló, a cigányokkal szembeni intézkedések vagy azzal összefüggésben lejegyzett feljegyzések.

 

Ez a nép történelme során soha nem háborúzott senki ellen. Pedig az európai megjelenésüktől kezdve százéves távlatban minden adottságuk meg volt, a  más népekkel történő véres hadakozásokhoz. Megvolt a kellő létszámuk, és mesterei voltak a korabeli harci eszközöknek. Hiszen náluknál jobban nem sokan értettek a lovakhoz, a kardok, lándzsák, páncélzatok és egyéb harci eszközökhöz, hiszen más harcosoknak is ők csinálták ezeket a harci eszközöket. De az ősök, nem más népek öldösését és eltiprását választották.

 

Ez a nép minden Őt, és a világot ért  megpróbáltatást túl élt. Túl élte a tatárjárást, a török dúlást, a Habsburg uralmat, a Horthy és a Hitler-időket. Valamivel jobban élt a szocializmusban, és 1989 óta a romák tömegei éli újra az élet minden területére kiható marginalizálódási folyamatot.

Mindezek ellenére, él és gyarapszik a Magyar Cigányság, létszámban, tudásban, tapasztalatban. Folyamatosan alkalmazza, és továbbfejleszti alkalmazkodási képességét.

 

Magyarország mindenkori vezetői egyre inkább belátják, hogy a magyar romák élet körülményeinek javításához  megkell teremteni a feltételeket, fenntartható módon.

 

Az egyesült Európa is belátta már, hogy a tagállamok mindegyikében meg kell oldani a cigánykérdést, mer ennek megoldása nélkül nem képzelhető el integrált Európa.

 

A cigányság társadalmi megítélése nagyon sok előítéleten alapul, és általánosító megítéléseket tartalmat Ezek nélkülözik a valós tartalmat, és ellentmondanak a tudományos igénnyel készült statisztikai adatoknak.

Valahol olvastam, hogy a rossz előítéletet és annak következményeit, nehezebb megszüntetni mint az atombomba hatását.

 

A magyar romák helyzetének elemzése után. Számomra egyértelművé vált, hogy a magyar cigányság tarthatatlan helyzetének elsősorban az, az oka, hogy a magyar cigányság, alapvető életfeltételei hiányoznak részben vagy teljes egészében.

 

A magyar cigányság százezres tömegeinek nincsenek meg az alapvető életfeltételei. Ez súlyos társadalmi, népgazdasági és politikai károkat okoz az Országnak már most, ami tovább súlyosbodik ha nem lesz megoldás a problémára.

Megoldást csak a körös érdekeken alapuló megoldás adhat.

 

Folytatása következik, amennyiben az eddig leírtak megjelennek.

 

2011. március. 04.

 

Berki István

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek