Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Megélhetési bűnözés" és segély - mi vár a rendszerből kitaszítottakra?
2011-03-04 11:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Megélhetési bűnözés" és segély - mi vár a rendszerből kitaszítottakra?A kormány százezer rokkantnyugdíjast akar visszaterelni a munkaerő-piacra, mindez azonban a Hírszerzőnek nyilatkozó szakértők szerint nem lesz könnyű, a kérdés ugyanis nemcsak a rokkantellátás területét érinti. A rendszer felülvizsgálatától tízmilliárdokat remél az NGM, a részletekről azonban mélyen hallgat a kormány.

 

 

 

 

Hadat üzent az Orbán-kormány a "rokkantellátással visszaélőknek" azt szeretnék elérni, hogy akik tudnak, visszamenjenek dolgozni. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy korábbi tanulmánya szerint több mint 700 ezer rokkantnyugdíjas él Magyarországon, ami rendkívül magas szám. Az OECD adatai szerint a rokkantnyugdíjasoknak a munkaképes lakossághoz viszonyított arányát tekintve Magyarország listavezető: ilyen ellátásban csaknem 11 százalék részesül, Finnországban 8 százalék, Ausztriában valamivel magasabb, mint 4 százalék (az OECD átlag 6 százalék körüli) az arány.

 

A rendszer átalakítása régóta szükséges volt, többek között azért is, mert a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása hazánkban messze elmaradt a fejlett országok szintjétől. Míg Magyarországon ez az arány alig 10 százalék körüli, addig az összehasonlításban szereplő többi országban eléri a 30-40 százalékot is.

 

A képet árnyalja, hogy az ellátásban részesülők körülbelül fele - Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) számításai szerint - 340-400 ezer fő a még aktív korú, tehát, öregségi nyugdíjra még nem jogosult. Ráadásul, egy részük – az I. és II. kategóriába soroltak - nem is foglalkoztatható.

 

A rokkantság mértéke szempontjából a törvény három fokozatot különböztet meg: a III. rokkantcsoportba az tartozik, akinek egészségkárosodása 50-79 százalék közötti, a II. csoportba az, akinek egészségkárosodása 79 százalék feletti, de nem szorul mások gondozására, az I. csoportba tartozó rokkant az, akinek egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó mértékű, és mások gondozására szorul. A legtöbb embert a legkönnyebben tehát a III. kategóriából tudna visszaemelni a kormány, de az ONYF-nek nincs adata arra, ebbe a csoportba hányan tartoznak, az illetékes minisztériumnál nem árulták el, de a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (ORSZI utódja – szerk.) sem szolgált adatokkal.

 

Becslések szerint 100-150 ezer körül lehet az utóbbi csoport tagjainak száma. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keddi Orbán-csomag ismertető beszédében azt mondta, 100 ezer embert akar a kormány a támogatottak rendszeréből visszaemelni. Korábban még máshogy számoltak

 

Gombhoz a kabátot

 

2010-ben 646,1 milliárd forintot fizetett ki az állam rokkantnyugdíjként, ebből, körülbelül 300 milliárd forintot utalt ki a még aktív korú, rokkantsági ellátásra jogosultaknak - átlagosan 70 ezer forintot. Az új szabályokat a kormány júliusig alkotja meg. Jövőre viszont elkezdik az összes rokkantnyugdíjas állapotának felülvizsgálatát. A közmunkaprogamtól és a rokkantnyugdíjasok visszavezetésétől a kormány két év alatt 213 milliárd forintos megtakarítást vár.

 

Úgy tűnik azonban, a kormány hadilábon áll az adatokkal. Matolcsy György kedden a 100 ezres létszámon túl egyéb adattal nem szolgált. Mindez azért érdekes, mert  tavaly december 14-én még 420 ezer rokkantnyugdíjassal számolt, nem sokkal később pedig Nagy Anna kormányszóvivő az összes, tehát, a valamivel több mint 700 ezer rokkantnyugdíjas munkaerő piacra való visszatérése mellett érvelt. („…ha a rokkantság miatt a munkából kieső 700 ezer ember dolgozna, és fele olyan mértékben járulna hozzá a termeléshez, mint a többi, 3,7 millió foglalkoztatott…").

 

"Megélhetési bűnözés" és segély - mi vár a rendszerből kitaszítottakra?

Riasztóak a magyar adatok a nemzetköziekhez képest  


Hogy honnan jött tehát a 700 ezerhez képest a 420 ezer nem tudni, az azonban biztos, a kormányhoz közel álló Századvég Gazdaságkutató Zrt. közgazdásza, Heim Péter még a most bejelentettnél is drasztikusabb szigorítást szorgalmazott.  „Már idén hozzá kell nyúlni a rokkantnyugdíjas-ellátáshoz, és a 400 ezer rokkantnyugdíjas felét ki kell küldeni a rendszerből.” – vélekedett a közgazdász a Népszabadságnak 2010 őszén.

 

Szakály József MEOSZ főtitkár szerint nem a megváltozott munkaképességűek egészségi állapotának felmérésének ötletével van baj, már csak azért sem, mert most is rendszeres orvosi felülvizsgálatra járnak az ellátásban részesülők. A kritikus hangokra - miszerint "sokan visszaélnek a támogatással" - Szakály úgy vélekedett: nem szabad általánosítani ráadásul nincsenek adatok arra, hogy valóban hány "potyautas" van a rendszerben.

 

Mint mondta: a bizottság, mely megállapítja a munkaképtelenség fokozatát, nemcsak az orvostól beszerzett papírok alapján ítél, a Nemzeti Rehabilitációs Hivatalban évek óta funkcióképességet is vizsgáló gépek vannak . Az érdekvédők inkább azt kifogásolják, hogy a nemzetgazdasági miniszter 100 ezerben jelölte meg a „visszavezetendők” számát, ugyanakkor a mikéntet és a hogyant nem árulta el. „Ezzel mintha utasítanák a szakmát, hogy függetlenül a beteg állapotától, össze kell hozni ezt a számot” – mondta a Hírszerzőnek Szakály.

 

Dominó elv

 

A Hírszerző által megkérdezett szakértők szerint a kérdés sokkal összetettebb annál, hogy csak egy számot és szigorítást hirdessen a kormány. Forgó Györgyné, volt szociális szakállamtitkár szerint a foglalkoztatási rehabilitációt is módosítani kellene, felkészült orvosokkal, akár több órás vizsgálatokat lehetne végeztetni. „Ha vissza is vezetnek ennyi embert a munka világába, nem látjuk, hogy hol van ennyi munkahely, ráadásul, aki most rehabilitációs járadékban részesül és visszaminősítik, annak nem lesz jövedelme. Munkanélküli lesz, de ellátást nem fog kapni a munkaügyi központtól, tehát szociális segélyért állhat majd sorba. Így egyik oldalról megspórolja a rokkantnyugdíjat a kormány, miközben másfajta támogatásban kell majd részesítenie az illetőt” – sorolta aggályait a MEOSZ főtitkára.

 

Hasonlóan fogalmazott Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. közgazdásza is. „A kedvezőtlen adottságú személyek - például megváltozott munkaképességűek - munkaerő-piacra visszavezetésével az a probléma, hogy jelenleg nagyon gyér a munkaerő-kereslet, és ebben rövid távon nem is látszik élénkülés” - mondta a kutatásvezető kedden az MTI-nek a Széll Kálmán Tervnek a munka világához kapcsolódó intézkedéseiről.

 

"Megélhetési bűnözés" és segély - mi vár a rendszerből kitaszítottakra?

Forgóné szerint nagyon sok rokkantnyugdíjas elmenne dolgozni, ha lenne hova  

 


Ráadásul, az sem mindegy, hogy a „visszatereltek” hol élnek, hiszen vidéken, vagy egy kisebb településen sokkal kisebb eséllyel kap munkát egy rehabilitált munkavállaló – mindezt már, Balogh Zoltán, a  Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke mondta a Hírszerzőnek, aki szerint az sem mindegy, hogy az egykori rokkantnyugdíjas hány éves. Könnyen lehet ugyanis, hogy „csak” a III. kategóriába tartozik, de még egészséges, középkorú munkavállalónak is nagyon nehéz a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok között elhelyezkedni. Balogh az intézkedés kapcsán feltette a kérdést: mihez kezdjenek a rendszerből visszaterelt emberek, ha nem találnak munkát. "Jöhet a megélhetési bűnözés" - tette hozzá.

 

Így tehát azt sem tudni egyelőre, hogy kíván a kormány 100 ezer rokkantnyugdíjast „kitenni a rendszerből” és hogy oldja meg azok munkába állását. A Miniszterelnökséget hiába faggattuk a részletek mellett többek között arról, fognak-e egyeztetni a szakmai szervezetekkel annyit közöltek csak: „2011. július elsejéig a NEFMI koordinálásával megalkotják azokat a jogszabályokat és létrehozzák azokat az intézményeket, amelyek az új rokkanttá nyilvánítási rendszer alapjait jelentik. 2012. január elsejéig az új, átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében méltányosan és elvszerűen felülvizsgálják a korábbi minősítéseket”.

 

Lesz-e párbeszéd?

 

Pedig, már több szervezet is jelezte, hogy egy asztalhoz ülne a kormánnyal. „Zavaros nyugdíjtisztogatási elméletükkel százezrek életét kockáztatják felkészületlen, tájékozatlan döntéshozók, ezért az érdekvédelem azonnali egyeztetést követel” - olvasható a vegyipari szakszervezet (VDSZ) közleményében, akik azonnali egyeztetést sürgettek. Balogh Zoltán, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke mint mondta: ahogy eddig is, ezután is meg fogja küldeni javaslatait a kormánynak, bár – ahogy Szakály mondta – még nem kereste meg őket a kormány.

 

C-PRESS - Hirszerző.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek