Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

29 év börtön a szavakért, amiket nem szabad kimondani
2011-03-04 11:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
úgyhogy odáig fogunk fajulni, hogy tényleg feljelentem a gecibe, mert ez nem állapot. menjen a rács mögé baMind a hét vádlottat elítélte a bíróság közösség tagja elleni erőszak bűnéért egy Józsefvárosban megvert diák ügyében. Az ítélet szerint a támadás oka egyértelműen a sértett származása volt. A védelem azzal érvelt, szó sem volt előre eltervezett támadásról. Az egyik elítélt maga sem roma.

 

 

 

 

Összesen 29 év börtönbüntetésre (illetve ebből az egyik fiatalkorú elítéltet 2 és fél év javítóintézetre) ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt az öt férfit és két nőt, akik megtámadtak egy diákot a józsefvárosi Tavaszmező utcában. Az ítélet szerint a sértettet magyar származása miatt bántalmazták, így közösség tagja ellen, csoportosan felfegyverkezve elkövetett erőszak miatt ítéleték el őket. Közülük hatan romák, egyikük magyar.

 

"Hogy mersz bejönni az utcánkba?"

 

Az eset 2009 őszén történt, amikor R. János és felesége, H. Teréz veszekedtek az utcán, amibe belekeveredett egy villamosmérnök diák, ő éppen az utcában lévő műszaki kollégium felé tartott.

 

A vallomások elletmondásosak azzal kapcsolatban, hogyan keveredett bele a diák, azt viszont R. János maga is elismerte, nagyon feszült volt, mert nem sokkal korábban pénzt veszített szerencsejátékon. R. János rátámadt a diákra, közben azt kiabálta neki,„ mit képzelsz magadról, büdös magyar, hogy mersz bejönni a mi utcánkba, itt a cigányok az urak".

 

A diák ekkor belerúgott R. Jánosba (saját elmondása szerint önvédelemből a lábával eltolta), akinek pont az amúgy is sérült lábát találta el. Akkor csatlakozott R. több rokona, akik a szemben lévő házból jöttek ki, és üldözni kezdték a fiút. A kollégium előtt - ezt a biztonsági kamerák felvételei megerősítik - verni kezdték a diákot, aki meg tudta védeni magát, így komolyabb baja nem esett. Közben továbbra is magyarsága miatt gyalázták.

 

A fiú végül bemenekült a kollégiumba. Az épület előtt azt kiabálták, „hozzák ki a diákot, megdöglesz, geci magyar, kiirtunk titeket". Egy kés is előkerült, melyet a most elítélt L. Magdolna tízéves fiával, R. Robival hozatott ki a házból. Az elítéltek be akartak menni a kollégiumba, fenyegetőztek, de ezután már erőszak nem történt, hamarosan megérkeztek a rendőrök.

 

úgyhogy odáig fogunk fajulni, hogy tényleg feljelentem a gecibe, mert ez nem állapot. menjen a rács mögé ba

 

Csoportosan, felfegyverkezve

 

Az ítélet szerint azáltal, hogy már az első támadáskor is magyarsága miatt szidalmazták a sértettet, később pedig egyértelműen ilyen tartalmú fenyegetéseket kiabáltak, az eset nem puszta garázdaságnak, hanem közösség tagja elleni erőszaknak, vagyis lényegében rasszista bűncselekménynek minősül. Ezt súlyosbítja, hogy csoportosan követték el, és a kés miatt felfegyverkezve is. A bírónő az ítélet indoklásában elmondta, azért ilyen súlyos a büntetés, mert ez kifejezi a bűncselekmény társadalomra való veszélyességét. „Vannak szavak, amiket nem lehet kimondani” - mondta perbeszédében az ügyész.

 

úgyhogy odáig fogunk fajulni, hogy tényleg feljelentem a gecibe, mert ez nem állapot. menjen a rács mögé ba

 

A védelem ezzel szemben főleg azzal érvelt, hogy egyértelműen nem előre kitervelt, rasszista indítékú támadásról van szó, hanem még ha a verekedés meg is történt, az valójában garázdaság, R. József rokonai ugyanis csak meg akarták őt védeni, és kérdőre vonni a fiút, amiért belerúgott a beteg lábába. A védelem szerint a közösség tagja elleni erőszak bizonyításához nem elég pusztán a szavakat vizsgálni, sokkal fontosabbak a kiváltó okok.

 

Az ügy egyik érdekessége, hogy a perben negyedrendű vádlottként szereplő H. Gyula maga is magyar származású, de így is közösség tagja elleni erőszak miatt ítélték el. A jogszabályok szerint az, hogy valaki egy adott közösséghez tartozik, nem zárja ki azt, hogy azért kövessen el erőszakot valaki ellen, mert az illető is annak a közösségnek a tagja.

 

Az ítéletek

 

R. Józsefet, a kiskorú elsőrendű vádlottat 2 év hat hónap javítóintézetre ítélték bűnsegédként. Az ő esetében az ügyet összekapcsolták egy 2009 őszi nyaklánclopással is, amelyben szintén bűnösnek mondták ki. R. József akkor jött elő a házból, amikor látta, testvére verekedésbe keveredett, utána ő is üldözte a fiút.

 

Anyját, L. Magdolnát 4 év börtönre ítélték bűnsegédként, az ő esetében a súlyosbító körülmény kiskorú veszélyeztetése volt, mert sem R. Józsefet, sem R. Róbertet nem próbálta visszatartani, sőt, a szemtanúk szerint R. Róberttel hozatott elő egy kést.

 

úgyhogy odáig fogunk fajulni, hogy tényleg feljelentem a gecibe, mert ez nem állapot. menjen a rács mögé ba

 

R. János harmadrendű vádlott 5 év 6 hónap börtönt kapott társtettesként. A súlyosbító körülmény nála az, hogy éppen próbaidőn volt kábítószerrel való visszaélés miatt. Az egyéves próbaidő egy hét múlva járt volna le.

 

H. Gyula negyedrendű vádlott 4 év 6 hónapot kapott mint társtettes, az ő ügyét egy lopási kísérlettel is összevonták, amelyet maga is bevallott.

 

R. Ferenc, aki szintén az üldözésbe kapcsolódott be, és bántalmazta a diákot, különös visszaesőként 6 év börtönbüntetést kapott.

 

R. Gábor, aki részt vett a lopási kísérletben H. Gyulával, 4 évet kapott társtettesként.

 

H. Teréz, aki egyedüliként elismerte, magyarsága miatt gyalázták a diákot, és aki vallomásaival leginkább segítette a nyomozást, 2 év nyolc hónap börtönt kapott.

 

A kiskorú R. Jánoson és L. Magdolnán kívül mindannyian előzetesben voltak az eset óta, ezt fenn is tartotta a bíróság, sőt, a helyszínen őrizetbe vették L. Magdolnát is. Mindannyian fellebbeztek az ítélet miatt.

 

úgyhogy odáig fogunk fajulni, hogy tényleg feljelentem a gecibe, mert ez nem állapot. menjen a rács mögé ba

 

A közösség tagja elleni erőszak esetében a büntetés 2 és 8 év között lehet. Tavaly ősszel Miskolcon szintén ezen a jogcímen ítéltek el tizenegy miskolci romát. Ugyanez a vád a sajóbábonyi romák perében is.

 

C-PRESS - Index

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek