Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szociális és foglalkoztatási kérdések a közmeghallgatáson
2011-03-03 08:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Szociális és foglalkoztatási kérdések a közmeghallgatásonMegválasztása óta első alkalommal tartott közmeghallgatással egybekötött kihelyezett testületi ülést a Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat az Ifjúsági Házban. A jelenlévők az elnöki beszámolót követően főként a közfoglalkoztatás szabályairól és a szociális törvény változásairól érdeklődtek a meghívott szakemberektől.

 

 

 

 

A mintegy harminc fős hallgatóság előtt az önkormányzat vezetője, Nagy Mihály számolt be az októberi választás óta végzett munkájukról és ismertette idei terveiket, programnaptárjukat. Az elnök eredményeik közül kiemelte, hogy aláírták az együttműködési megállapodást Botka László polgármesterrel és elfogadták a kisebbségi önkormányzat 2011-es költségvetését.

A fórumra meghívott előadók saját szakterületük romákat is érintő kérdéseiről beszéltek a jelenlévőknek. A szegedi Munkaügyi Központ vezetője, Borbélyné Nagy Mária a közfoglalkoztatási szabályokat ismertette, míg Balla Erzsébet, a Szegedi Szociális Iroda osztályvezetője a szociális törvény várható változásairól tartott tájékoztatót.


A közmeghallgatás résztvevői is leginkább a szociális változások iránt érdeklődtek. Kérdésként került elő, hogy mi lesz azokkal, akik nem kapnak bérpótló támogatást, illetve ők milyen juttatásokban részesülnek, ha eddig nem volt munkahelyük. A közfoglalkoztatással kapcsolatban pedig az merült fel, hogy vajon fogják-e foglalkoztatni azokat, akik ezután nem részesülnek bérpótló támogatásokban.

 

Kulturális felzárkózás

 

A Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat jelenlegi tagjai úgy gondolják, idáig sikerült megfelelniük azoknak az elvárásoknak, amiért ősszel megválasztották őket. A városban élő romáktól hozzájuk érkezett visszajelzések pozitívak, az elnök véleménye szerint megbízik bennük a helyi cigányság.

 

„Sajnos, a különböző jogszabályi változások miatt – melyek nehéz helyzetbe hozzák ezt az etnikumot is – még inkább szükségük lesz a segítségünkre, támogatásunkra. Minden egyes hozzánk forduló romának próbálunk segíteni, a kisebbségi közösséget megillető jogosultságok érvényesítésében, érdekképviseletben, érdekvédelemben, vagy éppen az esélyegyenlőséget elősegítő döntések kezdeményezésével a helyi önkormányzat felé” – fogalmazott Nagy Mihály.

 

A testület vezetője azt is elmondta, Szegeden minél hamarabb szeretnének elindítani egy kulturális és közösségi programot az itt élő romák számára. Folyamatban van egy színjátszó csoport létrehozása is Rácz László alelnök vezetésével. Terveik között szerepel egy autentikus zenész csoport életre hívása is, de Nagy Mihály reményei szerint el tudnak indítani olyan klubszerű találkozókat is, melyek gyerekeknek, nőknek és férfiaknak szóló témákkal, elfoglaltságokkal szólítják meg a cigányság tagjait és segítik a kulturális felzárkózásukat.

 

Ehhez kapcsolódóan a kisebbségi önkormányzat legközelebbi programja a március 8-án 18 órakor a kiskundorozsmai művelődési házban lesz, ahol a nőnap alkalmából műsoros esttel, virággal köszöntik a hölgyeket.

 

Várt és megígért támogatások

 

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat részéről felvették a kapcsolatot az önkormányzati irodák vezetőivel, több alapítvánnyal és egyesülettel is a jövőbeni együttműködés és terveik támogatása érdekében. A korábbi cikkünkben már részletezett elképzelések finanszírozása kapcsán Nagy Mihály számít a városi önkormányzat segítségére is, közös pályázatokban való részvétellel vagy az esetleg szükséges önrész biztosításával.

 

Az elnök hálásan említette, hogy a közmeghallgatás megrendezéséhez nagy segítséget kaptak az Esélyek Háza vezetőjétől, Sisákné Krizsán Valentinától.

 

Amikor pedig a résztvevők közül néhányan felvetették a Cserepes sori ingatlanok problémáit – ezek kapcsán szóba került a hóeséstől életveszélyessé vált házak helyzete és a lakók által jogtalannak ítélt IKV-számlázások ügye is – az ülésen jelen lévő Nógrádi Zoltán, a városrész országgyűlési képviselője is segítségét és közbenjárását ajánlotta fel.

 

 C-PRESS - szegedma.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek