Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lassan javul a szegények életkilátása
2011-03-01 08:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Lassan javul a szegények életkilátásaFolytatódik a társadalom kettészakadása, legalábbis ami a várható élettartamot illeti. A szegényebb települések lakói továbbra sem tudják megközelíteni a fejlettebb régiókban élők életkilátásait. A fővárosi Rózsadombon élő férfiak már 77 évre számíthatnak, ami meghaladja az uniós átlagot, míg egy kelet-magyarországi falu lakója csak 68 évre.

 

 

 

Még soha nem volt ennyire magas a születéskor várható átlagos élettartam Magyarországon: a nők 77,9, a férfiak pedig 70,1 évet remélhetnek. A KSH legfrissebb, 2009-re vonatkozó adataiból kiderül, hogy 1990-hez viszonyítva a nők 4,2 évvel, a férfiak pedig még ennél is többel, öt évvel hosszabb életre számíthatnak. (A várható élettartam azt mutatja, hogy ha a vizsgált év halandósági viszonyai tartósan megmaradnak, akkor hány évet remélhetünk. Mivel átlagról van szó, az egyéni eltérések a lakóhely, a foglalkozás, az iskolai végzettség, az életmód függvényében rendkívül nagyok, akár évtizedek is lehetnek.)

 

– Egyre csökken a két nem várható élettartama közötti különbség – mondja Kamarás Ferenc, a KSH főtanácsadója. 1994-ben volt a legnagyobb, akkor a nők több mint kilenc évvel hosszabb életre számíthattak. Mostanra a különbség másfél évvel lett kevesebb, Budapesten a legkisebb (6,8 év) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb (itt még mindig kilenc év).

 

– A férfiak egy részének megváltozott az egészséghez való viszonya. Aki sokat betegeskedik, az ugyanis könnyen elvesztheti a munkáját. Ma már nem lehet egy röviditallal kezdeni a napot, aztán bemenni dolgozni – magyarázza a főtanácsadó. Hozzáteszi: a magyar férfiak mutatói továbbra sem jók, csak az utóbbi időben jobban javultak, mint a nőkéi.

 

Lassan javul a szegények életkilátása

 

A nők ugyanis egyre „férfiasabb” életet élnek, nemcsak a munkahelyeken, hanem a szabadidejükben is. Emelkedik körükben a stressztől szenvedők, a dohányosok, az alkoholfogyasztók aránya. – Kutatásainkból tudjuk, hogy a serdülő lányok körében már többen cigarettáznak, mint a fiúk között – mondja Pikó Bettina egészségszociológus, hozzátéve, hogy ez világjelenség, nem magyar sajátosság. Szerinte a társadalom egyre jobban elfogadja a női italozást, sőt a részegséget is.

 

Ennek következménye, hogy bizonyos betegségek, például a tüdőrák vagy a szívbetegségek nagy arányban jelentek meg a nőknél az utóbbi néhány évben. De ezzel együtt továbbra is ők azok, akik jobban figyelnek az egészségükre, tudatosabban táplálkoznak és gyakrabban járnak szűrővizsgálatokra.

 

Míg a nemek közötti különbségek csökkennek, addig a várható élettartam területi különbségei nem változnak. Nyugat-Magyarországon még mindig jóval tovább élnek az emberek, mint az ország észak-keleti részében. A nők Győr-Moson-Sopron megyében számíthatnak a leg hosszabb életre, ezt Budapest és Zala megye követi. A legrosszabb női mutatókkal Borsod, Nógrád és Békés megyék rendelkeznek. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a különbségek a nők esetében nem nagyok: két és fél évvel számíthatnak hosszabb életre a legjobb mutatóval rendelkező megyében élő nők, mint a legrosszabb helyen lakó társaik.

 

A férfiaknál más a helyzet: a budapestiek számíthatnak a leghosszabb életre, várható élettartamuk két évvel haladja meg az országos átlagot. Őket a Veszprém, a Győr-Moson-Sopron és a Csongrád megyeiek követik. A legrosszabb kilátásaik a borsodi és a szabolcsi férfiaknak vannak. Lényeges különbség a két nem között, hogy a fővárosi férfiak több mint négy évvel élnek tovább, mint a Borsod megyeiek. Vagyis egy férfi esetében a várható élettartam szempontjából fontosabb, hogy hol él, mint egy nőnél.

 

Mindkét nemre igaz, hogy aki kis településen lakik, az rövidebb életre számíthat. Az ezer fősnél kisebb falvakban a nők több mint egy, a férfiak pedig több mint két évvel élnek rövidebb ideig, mint az országos átlag. A legkedvezőbb életfeltételeket az ötven és százezer fő közötti városok nyújtják, ezekben élnek legtovább az emberek.

 

Ami a budapesti kerületeket illeti, itt sincs különbség a nemek között. A leghosszabb életre továbbra is a II., az V. és a XII. kerületek lakói számíthatnak, míg a legrövidebbre a XXIII., a VIII., és a XX. kerületekben élők. A legjobb és legrosszabb kerületekben élők között a nők esetében 6,4, míg a férfiaknál 8,2 év a különbség. A II. kerületi nők 82,2 éves várható élettartama megfelel az uniós átlagnak, a férfiak 77,2 éves élettartama pedig még meg is haladja azt. Egyedül a második kerületre jellemző, hogy az itt élő férfiak hosszabb életre számíthatnak, mint a legrosszabb mutatókkal rendelkező kerületek női lakosai.

 

A területi különbségek nem csökkennek, és ez komoly probléma, mert azt mutatja, hogy folytatódik a társadalom kettészakadása – állítja Kamarás Ferenc. Még ennél is súlyosabb gondnak tartja, hogy 2006 és 2009 között a javuló tendenciák megtorpantak, a halálozás nem csökkent tovább. Hogy ennek mi az oka és hogy átmeneti jelenségről vagy tartós stagnálásról van-e szó, még nem tudják. Három évből még nem lehet semmire következtetni – véli Pikó Bettina is. Egyelőre csak hipotézisek vannak, ilyen például, hogy a rendszerváltás pozitív hatása eddig tartott, mostantól új életvezetési stratégiákra, új stresszfeldolgozási módszerekre van szüksége a társadalomnak.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek