Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Orbán szigorítana, a szakma óvatosságra int
2011-03-01 08:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Orbán szigorítana, a szakma óvatosságra intA miniszterelnök leszállítaná a büntethetőség korhatárát, de a kriminológus szerint sérült gyermeki lelkeket nem lehet kalapáccsal javítani - miként svájci órát sem.

 

 

 

 

Már folyamatban van az új büntető törvénykönyv (Btk.) előkészítése; napirenden szerepel a büntethetőségi korhatár leszállítása és további törvények szigorítása – írta Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombati Facebook-bejegyzésében, amelyben a közbiztonság témakörében válaszolt a feltett kérdésekre. A korhatár megváltoztatása kapcsán legutóbb 2008 elején folyt vita, amikor egy 12 éves erdélyi kisfiú a Blaha Lujza téren megszúrt egy 15 esztendős gyereket. A kérdés most ismét aktuálissá vált, hiszen a közelmúltban négy gyerek egy idős embert vert halálra.

 

Egyre fiatalabb gyerekek mind brutálisabb bűncselekményeket követnek el – érvelnek sokan a szigorítás mellett. Ezt a statisztikai adatok nemigen támasztják alá, sőt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egy tavalyi elemzése szerint éppen ezzel ellentétes tendencia tapasztalható. A gyermekek körében ugyanis sokkal gyakoribb a vagyon elleni bűncselekmény, mint más korosztályoknál, vagyis: a súlyos, erőszakos cselekmények náluk kevésbé jellemzőek. Egyébként a 14 évnél fiatalabb gyerekek évente 3700–4200 esetben kerülnek összeütközésbe a törvényekkel, miközben a teljes népességhez képest háromszor akkora valószínűséggel válnak maguk áldozattá.

 

Tény ugyanakkor, hogy a fiatalkorú, tehát 14 és 18 év közötti gyerekek valóban egyre durvább jogsértésekre vállalkoznak. Az elkövetők száma jelentősen nem változott ugyan –évente 10–12 ezer esetet regisztrálnak –, ám ennek a korosztálynak a tagjai már csaknem négyszer többen követnek el erőszakos bűncselekményt, mint a más korcsoportokhoz tartozók. Tíz esztendeje ez a különbség még csak kétszeres volt. Az adatok tehát arra figyelmeztetnek, hogy nem a gyermekek, hanem inkább a kis- és nagykamaszok jelentenek veszélyt a társadalomra. (De főleg egymásra, mert a társas erőszak jellemző erre a korosztályra.)

 

Orbán szigorítana, a szakma óvatosságra int

 

Úgy tűnik, a vétőképes kor határának leszállítása mindig felmerül, ha gyermekek valamilyen súlyosabb bűncselekményt követnek el, de Finszter Géza kriminológus, egyetemi tanár óv az ilyen ad hoc jogalkotástól. Ugyanakkor nem tartja meglepőnek, hogy a fokozott szigort hirdető konzervatív büntetőpolitika ezt a kérdést is feszegeti (mellesleg a helyzet nem ilyen egyértelmű, mert egy konzervatívnak tartott, de nyilatkozni nem kívánó jogtudós is fenntartásokkal fogadná, ha gyerekeket állítanának bíróság elé). A három csapás, az ítéleteknek a büntetési tétel középmértékhez történő igazítása –ezzel a bírókat a korábbiaknál egyértelműen súlyosabb büntetések kiszabására igyekeznek szorítani –, legutóbb pedig a büntetőeljárási törvénynek a védelemhez fűződő jogok korlátozásához vezető módosítása után logikus lépés a gyermekek büntethetőségének bevezetése – véli Finszter. A szigorítási hullám azon a téves felvetésen alapul, hogy az emberek bosszúért kiáltanak, és csak a megtorló jellegű szankciókat tartják igazságosnak – fogalmaz a kriminológus.

 

Hasonlóképpenlátja Gönczöl Katalin kriminológus, az ELTE egyetemi tanára is. Amikor ma 18 év a tankötelezettség határa, „hogyan jövünk ahhoz, hogy egy még formálódó személyiséget csak a szigorú büntetésekkel próbáljunk meg alakítani?” – teszi fel a kérdést. Szerinte olyan ez, mintha finom svájci órát kalapáccsal akarnánk reparálni. Gönczöl úgy gondolja, hogy a gyermekkorban elkövetett bűncselekmény leginkább valamilyen súlyos társadalmi értékzavar szindrómája, amelyre nem a „tettes“ büntetőjogi felelősségre vonása a legjobb válasz. Körükben nem a tünetet, hanem az okokat kell kezelni – tartja a kriminológus. Egy gyermek esetében tehát azt kell vizsgálni, hogy a személyiségfejlődésében hol és miért következett olyan törés, morális eltévelyedés, amely bűncselekmény elkövetéséhez vezetett. Ehhez elsősorban nem bíróra van szükség, hanem együttműködő szülőkre, pszichológusokra, hatékonyan működő gyermekvédelmi szolgálatra, segítőkész, befogadó iskolai környezetre. A kriminológus szerint a gyermek családból történő kiemelése is csak végső megoldásként jöhet szóba, amelyhez azonban megfelelő intézményi környezetet kell biztosítani. Ilyen azonban csak részben áll rendelkezésre, mert ma igen gyakran együtt helyezik el a szociálisan veszélyeztetett és a másokat veszélyeztető gyerekeket.

 

 

Egy 1908-as, a fiatalkorúakra vonatkozó büntető jogszabály szerint még 12 év volt a büntethetőség alsó határa, ám büntető szankciót csak akkor alkalmaztak, ha meggyőződtek arról, hogy a gyermek képes volt cselekménye következményeinek belátására. Részben ez a jogszabály szolgált mintául a korábbi kormányzati ciklusban készült hasonló tervezethez, ám a vétőképes kor leszállítása – bár hoszszas vita folyt róla – igazán szóba sem került – idézi fel Gönczöl. Az akkori ellenzék érveit pedig azzal hárították el, hogy bár Svájcban vagy Skóciában valóban gyerekeket is bíróság elé lehet állítani, ám ott nem büntetést szabnak ki, hanem az összes érdekelt részvételével és a bíró felügyelete mellett a gyermek további sorsáról döntenek.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek