Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Öt híján száz - Új cigányzenekar alakult
2011-03-01 08:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Öt híján száz - Új cigányzenekar alakultA magyar cigányzenészek a rendszerváltás óta azon iparkodnak, hogy ne kelljen a „nyűtt vonót" botra cserélni. A Száztagú Cigányzenekarnak most konkurenciája akad: új, méretes cigányzenekar alakul, határozott elképzelésekkel, külföldi megrendelésre.

 

 

 

 

Öt híján száz - Új cigányzenekar alakult

 

Míg külföldön óriási igény van a hagyományos magyar cigányzenére, addig itthon a vendéglátásból kiszorult cigányzenészek a megélhetésért küszködnek, és a szakma magyarországi hanyatlásáról panaszkodnak.

 

Ma Budapesten alig akad olyan étterem, ahol esténként „elhegedülik az ember nótáját" - olcsóbb ugyanis gépről vagy szintetizátorról játszani a menü mellé. Sokan a komolyzene és a jazz felé fordulnak, többen külföldön próbálnak szerencsét, mások zenekarokba tömörülve mentik a menthetőt.

 

A nemrég a 25 éves jubileumi koncertet adó Száztagú Cigányzenekar eddig egyedül volt jelen a cigányzenei palettán, most viszont szembe kell néznie a versenyhelyzettel - igaz, a tavaly nyáron megalakult Hungarian Royal Gypsy Orchestra elsősorban nemzetközi színtéren szeretné öregbíteni hazánk hírnevét. Ez az angol névválasztásból is látszik, és ezt a rést viszonylag könnyebb betölteni. Lapunkhoz eljutottak olyan információk, melyek szerint a két együttes között korántsem barátságos a viszony; a Royal zenekar például nyáron szeretett volna együtt fellépni a Száztagúval, erre azonban nem került sor.

 

Öt híján száz - Új cigányzenekar alakult

 

Gerendási István, a Rajkó Zenekar igazgatója az új együttes megalakulásának hírére azt mondta: természetes, hogy a zenészek belekapaszkodnak minden szalmaszálba, de egy új zenekarnak nagyon nehéz helyzete van, míg megismerteti magát. „Ezen a szűk piacon mindenki mindenkinek hallatlan konkurenciája, de nem ellensége, ellenfele” – mondta a Heti Válasznak. A Hungarian Royal Gypsy Orchestra művészeti vezetője, Baranyai Lajos klarinétművész azonban szeretné elkerülni az összehasonlítgatást a Száztagúval. „Semmiképp sem szeretnének konkurenciaként feltűnni. Egészséges rivalizálás pedig kell, ha az nincs meg, nincs inspiráció, ami előbbre viszi a zenekarokat” – állítja.

 

A 95 tagot számláló Royal március 12-én tartja bemutatkozó koncertjét a Smortmaxban, ahol a „modernség” jegyében felturbózott műsorral rukkolnak majd elő. „A 21. században vagyunk, most már nem lehet azt mondani, hogy én cigányzenekar vagyok, és csak a Pacsirtát tudom játszani” – magyarázza Bakos Attila, a hatvanfős Pannon Cigányzenekarból létrejött együttes menedzsere. A One Music Hungary Kft. ügyvezetőjét egy amerikai ügynökség kereste meg az ötlettel, hogy hozzanak össze „tuti” receptre egy cigányzenekart.

 

Hogy a tengerentúli felek számára mit jelent a tuti recept, arra magyarázatot ad a repertoár: a csapat ottjártunkor épp az Andrea Bocelli operaénekes révén ismertté vált slágert, a „Time to say goodbye”-t próbálta, aznap délután rögzítették ugyanis a demofelvételeket, melyeket majd a jogtulajdonosoknak küldenek ki jóváhagyásra.

 

Öt híján száz - Új cigányzenekar alakult

 

„Mit vár el a külföldi? Az étteremben a csárdást. De egy nagy zenekarnál már elvár egy színvonalat, és a legjobb szimfonikus zenekarokhoz hasonlítja” – állítja Baranyai Lajos, aki szerint olyan műfajokra vállalkoznak, amilyenekre cigányzenekar eddig még soha. A műsoron Erkel Palotása, Liszt 2. Magyar rapszódiája és a Monti-csárdás mellett szerepelnek arab dallamok, filmzenék, rockslágerek. Ezért a címe bemutatkozó koncertjüknek Tradition and Love” (Tradíció és szerelem), melyen közreműködik majd Tátrai Tibor gitáros, az Eufonia Roqartett és az arab világban énekesnőként sikert aratott Pflum Orsi.

 

A szombathelyi Baranyai Lajos sok társával együtt kisfiúként kezdett el zenélni a Rajkó Zenekarban. 2006-ban alapította meg 16 fővel a Pannon Cigányzenekart, mely az évek folyamán hatvanfősre duzzadt, az amerikai megkeresés után pedig „szigorúan szakmai alapon” kezdték el kutatni az utánpótlást: a 95 tagból harminc zenészdiplomával rendelkezik. A zenészeknek egyéves szerződést ajánlottak, és már előre leszögezték: nem haknizenekar, hosszú távra terveznek. A csapat döntő többségét teszik ki az idősebbek, a régi rajkósok, sokan külföldről járnak haza a próbákra, és van, aki az Állami Népi Együttesben muzsikált korábban. A zenekarban rengeteg fiatal foglal helyet: ők főleg a győri zeneművészetiről és a Liszt Ferenc Zeneakadémiáról érkeztek. A Száztagú Cigányzenekarból nem jött át egy ember sem – bár nem is hívtak senkit.

 

Hungarikum?

 

Gulyás, csárdás, pálinka, no meg az ördögi cigányzenészek - a magyarok külföldön alkotott képének elmaradhatatlan kelléke a pergő ritmusú cigánymuzsika. A Hungarian Royal Gypsy Orchestrának is külföldön erősítené a „brandet". „Ott szenzációszámba megy, hogy karmester és kotta nélkül játszanak" - szögezi le a zenekar menedzsere. Külföldön a Rajkó és a Száztagú Cigányzenekar is szép karriert futott be, ám valószínűleg nem mindenki örül annak, hogy a magyar zenéről rögtön a cigányzene ugrik be a külföldinek. Szabó Balázs zenetörténész, a Győri Széchenyi István Tudományegyetem adjunktusa szerint ez elsősorban előadói, nem pedig alkotói tevékenység, és nem sok köze van az autentikus cigány vagy magyar népzenéhez. „Bartók és Kodály például azon fáradozott, hogy erre a különbségre felhívja a figyelmet" - magyarázza a zenetörténész, és hozzáteszi: a cigányok bármit eljátszottak, amiért megfizették őket, különleges, lendületes, improvizatív játékstílusuk pedig a mai napig lenyűgözi a külföldi publikumot, játszanak magyar csárdást, Csajkovszkijt vagy Elton John-összest. „Bármi, ami a kezükbe kerül, elkezd hasonlítani hozzájuk" - fogalmaz Szabó Balázs, aki szerint ebből a szempontból a magyar népzene nagyobb érték: az mindig itt volt, sosem volt igényfüggő, ez mutatja az erejét, a gyökereit.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek