Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Ismét lehet jelentkezni az Útravaló ösztöndíjprogramra *** Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására *** A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben *** Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek *** Kövér László méltatta Farkas Flórián munkáját, és odapörkölt a nyugati demokráciáknak *** Farkas Flóri után még mindig jönnek a kifizetetlen számlák *** 840 milliós tartozása van az Országos Roma Önkormányzatnak *** Jobbik: felelős roma vezetőkkel kell dolgozni a cigányság felzárkóztatásán *** Lecsapott Farkas Flórián roma szervezetére az Anonymus *** Közpénzen segélyezte rokonait Farkas Flórián *** Hárommilliárd forintos program indul megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására *** Kétmilliárdos program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére *** Havonta ételcsomagot kapnak a hátrányos helyzetű kisgyermekek három megyében *** A nyári szünetben is igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést *** A családoknak biztonságra van szükségük a boldogsághoz *** Magyarország pályára állt, újra van jövőnk *** Egyre jobban rezeg a léc a plakátolást tiltó törvénynél *** Elhunyt Rostás László, a halasi cigány önkormányzat elnöke *** Kikelt magából Lázár János egy lakossági fórumon *** A Momentum az ATV-nek: Nem fogunk össze Karácsonyékkal ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe
2011-01-27 08:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbeEzen a dombon többen laknak, mint Egerben - meséli egy kutyasétáltató büszkén a miskolci Avason. A gigantikus, tízemeletes házakból álló lakótelepet az egykor tizenötezer embert foglalkoztató diósgyőri kohászat dolgozóinak emelték 1973-ban, majd a második ütemben azoknak a családoknak biztosítottak lakást, akik négy gyereket vállaltak; így kerültek már a kezdetektől romák az Avasra. Az elmúlt két évben azonban újonnan jövő lakók borzolták fel a helyiek idegeit a hangos zenével - egy ingatlansvindli kiagyalói juttatták az addig cigánytelepeken élő családokat a lakásokhoz.

 

 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A miskolci történet 2008-ban kezdődött, amikor a Gyurcsány-kormány nevéhez fűződő Fészekrakó-program segítségével kedvezményes svájcifrank-alapú devizahitelhez juthattak azok a fiatalok, akik lakást szerettek volna vásárolni. A koncepció alapvetően jó lett volna, ha leleményes, de nem túl becsületes jogászok, ingatlanosok, banki ügyintézők közösen egy kört alkotva nem játszották volna ki a törvényt.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Délutáni dekázás az egyik focipályán. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A Miskolc tetején elhelyezkedő panelrengetegről remek kilátás nyílik a városra és a környező dombokra is. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A miskolci szocialista politikus, Varga Gergő elmondta, hogy egyes hírekkel ellentétben a miskolci önkormányzatnak a fészekrakós bűncselekmény-sorozathoz semmi köze nem volt. Nem önkormányzati bérlakásokról van szó, hanem magánszemélyektől megvásárolt ingatlanokról.

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy az üzletet felhajtó ingatlanosok vidékre utaztak, ahol kimondottan hátrányos helyzetű, alacsonyan képzett cigány családoknak ajánlották fel a jobb élet lehetőségét, komfortos környezetben, minimális anyagi hozzájárulással. Minden papírt előkészítettek számukra, nekik csak alá kellett írniuk a dokumentumokat, és költözhettek.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A lakásokat megvásárló családok a gyerekeik után járó szocpoltámogatást önrészként felhasználva bankhitelt vettek fel, amelyből a gyanú szerint banki tisztviselők és az adásvételt intéző ügyvédek és ingatlanosok is részesültek. Ám vállalkozók és munkaadók is részt vettek a csalásban, „papíron" alkalmazták a lakásvásárlókat, így igazolva nekik rendszeres jövedelmet, ugyanis a bank enélkül nem utalta volna ki a hitelt. Közel százhatvan lakást szereztek meg ilyen módon.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Több lakó mesélte, hogy a fészekrakók beköltözésekor próbáltak nekik segíteni, de nem engedték, nem akarnak beilleszkedni. Az érintettek nem fizetik a rezsit és a közös költséget, lopják az áramot, a társasházak pedig egyre nagyobb adósságot halmoznak fel. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A harmincezer fős lakótelep türelme a közel kétszáz fészekrakós miatt lassan elfogy. Néhány elkeseredett, névtelenséget kérő lakó elmesélte, a hírekkel ellentétben az Avas nem rossz hely, szeretnek ott élni, jó a tömegközlekedés, sok bolt és játszótér van, és hamarosan épülni fog 330 millió forintos beruházásból egy egészségház.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Egy 2002-es összeírás szerint az Avason 71 üzlet, 18 ruházati bolt, három vasárubolt, négy gyógyszertár, illetve 45 söröző, presszó és étterem működött. Miskolc lakosságának egynegyede lakik itt. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A régóta itt lakó Alfréd szerint az egyik legnagyobb probléma a kevés parkolóhely - jellemzően nem egymásra mutogatnak az itt lakók. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Több avasi határozottan kikérte magának, hogy cigányoznának a fészekrakókkal kapcsolatban. "Volt olyan alattam lakó család, aki olyan hangosan bömböltette a zenét, hogy nem lehetett megmaradni, az utána beköltöző cigány pár viszont rendesen fizette a közös költséget, ső,t az előzőek tartozásait is megpróbálta kiegyenlíteni. Nem a cigányokkal van a bajunk, hanem azzal a tíz családdal." 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Varga Gergő telefonon mentőt hív egy agyrázkódásra panaszkodó asszonynak. A fészekrakós probléma azonban nem csak az avasi lakótelep életét nehezíti meg a városban, ugyanez a helyzet a Vörösmarty lakótelepen és a diósgyőri Árpád utcában is, csak ezeket az országos média valamilyen oknál fogva elhallgatja - meséli Varga. Az avasiak együtt tudnak élni a cigányokkal, kizárólag a vidékről beköltözött fészekrakókkal van problémájuk. Ez utóbbiak életvitele miatt az évtizedek óta ott élő romák is fel is vannak háborodva.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Nyáron több fészekrakós család elhagyta a panellakásokat, de a téli hónapokra visszaköltöztek, s van, hogy egy lakásban tizenöten, húszan laknak.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Minimális a bűnelkövetés az Avason. A városrész bűnügyi statisztikája szerint a lakásbetörések és az autófeltörések száma éves szinten alig haladja meg a tízes nagyságrendet. Azt azonban a rendőrségi szóvivő is megerősítette, hogy a szabálysértésnek minősülő csendháborítások gyakran előfordulnak a lakótelepen. A rendőrség ezeknek a szabálysértéseknek a visszaszorítására állandó járőrszolgálatot vet be, és a térfigyelő kamerák is hatékony eszköznek bizonyulnak a bűnmegelőzésben, továbbá hasznos együttműködés jött létre a polgárőrséggel és a városőrséggel.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Varga Gergő önkormányzati képviselő szerint folyamatos a patthelyzet. Egy korábbi kormányrendelet szerint a devizahitelesek védelmére született az a döntés, hogy senkit nem lehet kilakoltatni a lakásából. A kilakoltatási moratórium pedig vonatkozik a fészekrakós hitelesekre is. Emiatt nem lehet velük semmit kezdeni. A beköltözések visszaszorítására az önkormányzat 2009-ben megalkotta az együttélési kódexet, melyben meghatározták, hogy egy lakásban hányan tartózkodhatnak. Eszerint egy 63 nm-es lakásban maximum tíz ember élhet, de ettől függetlenül jóval többen élnek együtt. A hatóság kimegy, lakcímkártyájuk alapján ellenőrzik őket, s ha valaki nem az adott lakásba tartozik, elküldik. Csakhogy ez sem megoldás, mert miután a rendőrök elmennek, az illegális lakók visszaszivárognak.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A csemegeboltos hölgy szerint sok fiatal már nem marad itt, inkább a fővárosban vagy külföldön próbál szerencsét. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A vidékről beköltözött problémásabb fészekrakók miatt több roma család is felháborodott. "Látja, mi tisztes szegénységben élünk, és próbálunk minél jobb jövőt biztosítani a gyerekeinknek. Azok a szerencsétlenek önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe: bármit aláírtak volna, csakhogy ne kelljen fáért menni minden nap és meleg víz jöjjön a csapból." 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Az Avas nem gettó, rengeteg tisztességes, becsületes ember él itt, akiknek egész életük munkája került veszélybe azzal, hogy a lakásaik elértéktelenedtek, annak ellenére, hogy a városrész folyamatosan fejlődik. Együttes összefogással meg lehet oldani az áldatlan állapotot - reménykedik Varga Gergő. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe 

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Augusztusi arcválasztó teszt - válassz és kattints!
  Melyik arc a legszimpibb neked? Csak rá kell kattintanod és kiderül, mi dolgotok van egymással! Egy közös út első lépése, vagy egy fontos gondolat, esetleg egy ajándék, amit neked tartogat? Válassz!
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2017.augusztus 20-tól 26-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2017-08-20
  Ma jókedvűen ébredünk, optimista hangulatban indul a nap. Szívesen lógjuk el a napot a munkatársakkal, a kemény munkához nem sok kedvünk van. Az érdekes feladatoknak azonban nagyon örülünk. Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2017.augusztus 19-től 25-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2017-08-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, - nincs ínyünkre a kíméletlen munkahelyi robot. A kritikának sem örülünk, napokra megsértődünk a bírálat miatt. Visszavonulunk és egyedül nyalogatjuk a sebeinket. Ma a gyomrunk lesz érzékenyebb, a nehéz, vagy túl zsíros ételek nagyon megterhelik emésztőrendszerünket. A hangulatunknak is jót tesz, ha inkább csak könnyű ételeket fogyasztunk. Együnk inkább kevesebbet, de naponta többször. Főleg zöldfélét fogyasszunk!
 

Bulvár hírek

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

Kósa titkára elismerte, hogy ő szervezte a Jobbik-plakátok átragasztását

2017. April 25.

article thumbnailA személyi titkár aktivistákat toborzó levelében azt írta korábban, hogy „szeretnék különféle szövegekkel feldíszíteni” a Jobbik óriásplakátjait.
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek