Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe
2011-01-27 08:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbeEzen a dombon többen laknak, mint Egerben - meséli egy kutyasétáltató büszkén a miskolci Avason. A gigantikus, tízemeletes házakból álló lakótelepet az egykor tizenötezer embert foglalkoztató diósgyőri kohászat dolgozóinak emelték 1973-ban, majd a második ütemben azoknak a családoknak biztosítottak lakást, akik négy gyereket vállaltak; így kerültek már a kezdetektől romák az Avasra. Az elmúlt két évben azonban újonnan jövő lakók borzolták fel a helyiek idegeit a hangos zenével - egy ingatlansvindli kiagyalói juttatták az addig cigánytelepeken élő családokat a lakásokhoz.

 

 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A miskolci történet 2008-ban kezdődött, amikor a Gyurcsány-kormány nevéhez fűződő Fészekrakó-program segítségével kedvezményes svájcifrank-alapú devizahitelhez juthattak azok a fiatalok, akik lakást szerettek volna vásárolni. A koncepció alapvetően jó lett volna, ha leleményes, de nem túl becsületes jogászok, ingatlanosok, banki ügyintézők közösen egy kört alkotva nem játszották volna ki a törvényt.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Délutáni dekázás az egyik focipályán. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A Miskolc tetején elhelyezkedő panelrengetegről remek kilátás nyílik a városra és a környező dombokra is. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A miskolci szocialista politikus, Varga Gergő elmondta, hogy egyes hírekkel ellentétben a miskolci önkormányzatnak a fészekrakós bűncselekmény-sorozathoz semmi köze nem volt. Nem önkormányzati bérlakásokról van szó, hanem magánszemélyektől megvásárolt ingatlanokról.

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy az üzletet felhajtó ingatlanosok vidékre utaztak, ahol kimondottan hátrányos helyzetű, alacsonyan képzett cigány családoknak ajánlották fel a jobb élet lehetőségét, komfortos környezetben, minimális anyagi hozzájárulással. Minden papírt előkészítettek számukra, nekik csak alá kellett írniuk a dokumentumokat, és költözhettek.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A lakásokat megvásárló családok a gyerekeik után járó szocpoltámogatást önrészként felhasználva bankhitelt vettek fel, amelyből a gyanú szerint banki tisztviselők és az adásvételt intéző ügyvédek és ingatlanosok is részesültek. Ám vállalkozók és munkaadók is részt vettek a csalásban, „papíron" alkalmazták a lakásvásárlókat, így igazolva nekik rendszeres jövedelmet, ugyanis a bank enélkül nem utalta volna ki a hitelt. Közel százhatvan lakást szereztek meg ilyen módon.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Több lakó mesélte, hogy a fészekrakók beköltözésekor próbáltak nekik segíteni, de nem engedték, nem akarnak beilleszkedni. Az érintettek nem fizetik a rezsit és a közös költséget, lopják az áramot, a társasházak pedig egyre nagyobb adósságot halmoznak fel. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A harmincezer fős lakótelep türelme a közel kétszáz fészekrakós miatt lassan elfogy. Néhány elkeseredett, névtelenséget kérő lakó elmesélte, a hírekkel ellentétben az Avas nem rossz hely, szeretnek ott élni, jó a tömegközlekedés, sok bolt és játszótér van, és hamarosan épülni fog 330 millió forintos beruházásból egy egészségház.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Egy 2002-es összeírás szerint az Avason 71 üzlet, 18 ruházati bolt, három vasárubolt, négy gyógyszertár, illetve 45 söröző, presszó és étterem működött. Miskolc lakosságának egynegyede lakik itt. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A régóta itt lakó Alfréd szerint az egyik legnagyobb probléma a kevés parkolóhely - jellemzően nem egymásra mutogatnak az itt lakók. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Több avasi határozottan kikérte magának, hogy cigányoznának a fészekrakókkal kapcsolatban. "Volt olyan alattam lakó család, aki olyan hangosan bömböltette a zenét, hogy nem lehetett megmaradni, az utána beköltöző cigány pár viszont rendesen fizette a közös költséget, ső,t az előzőek tartozásait is megpróbálta kiegyenlíteni. Nem a cigányokkal van a bajunk, hanem azzal a tíz családdal." 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Varga Gergő telefonon mentőt hív egy agyrázkódásra panaszkodó asszonynak. A fészekrakós probléma azonban nem csak az avasi lakótelep életét nehezíti meg a városban, ugyanez a helyzet a Vörösmarty lakótelepen és a diósgyőri Árpád utcában is, csak ezeket az országos média valamilyen oknál fogva elhallgatja - meséli Varga. Az avasiak együtt tudnak élni a cigányokkal, kizárólag a vidékről beköltözött fészekrakókkal van problémájuk. Ez utóbbiak életvitele miatt az évtizedek óta ott élő romák is fel is vannak háborodva.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Nyáron több fészekrakós család elhagyta a panellakásokat, de a téli hónapokra visszaköltöztek, s van, hogy egy lakásban tizenöten, húszan laknak.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Minimális a bűnelkövetés az Avason. A városrész bűnügyi statisztikája szerint a lakásbetörések és az autófeltörések száma éves szinten alig haladja meg a tízes nagyságrendet. Azt azonban a rendőrségi szóvivő is megerősítette, hogy a szabálysértésnek minősülő csendháborítások gyakran előfordulnak a lakótelepen. A rendőrség ezeknek a szabálysértéseknek a visszaszorítására állandó járőrszolgálatot vet be, és a térfigyelő kamerák is hatékony eszköznek bizonyulnak a bűnmegelőzésben, továbbá hasznos együttműködés jött létre a polgárőrséggel és a városőrséggel.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Varga Gergő önkormányzati képviselő szerint folyamatos a patthelyzet. Egy korábbi kormányrendelet szerint a devizahitelesek védelmére született az a döntés, hogy senkit nem lehet kilakoltatni a lakásából. A kilakoltatási moratórium pedig vonatkozik a fészekrakós hitelesekre is. Emiatt nem lehet velük semmit kezdeni. A beköltözések visszaszorítására az önkormányzat 2009-ben megalkotta az együttélési kódexet, melyben meghatározták, hogy egy lakásban hányan tartózkodhatnak. Eszerint egy 63 nm-es lakásban maximum tíz ember élhet, de ettől függetlenül jóval többen élnek együtt. A hatóság kimegy, lakcímkártyájuk alapján ellenőrzik őket, s ha valaki nem az adott lakásba tartozik, elküldik. Csakhogy ez sem megoldás, mert miután a rendőrök elmennek, az illegális lakók visszaszivárognak.  

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A csemegeboltos hölgy szerint sok fiatal már nem marad itt, inkább a fővárosban vagy külföldön próbál szerencsét. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

A vidékről beköltözött problémásabb fészekrakók miatt több roma család is felháborodott. "Látja, mi tisztes szegénységben élünk, és próbálunk minél jobb jövőt biztosítani a gyerekeinknek. Azok a szerencsétlenek önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe: bármit aláírtak volna, csakhogy ne kelljen fáért menni minden nap és meleg víz jöjjön a csapból." 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe

Az Avas nem gettó, rengeteg tisztességes, becsületes ember él itt, akiknek egész életük munkája került veszélybe azzal, hogy a lakásaik elértéktelenedtek, annak ellenére, hogy a városrész folyamatosan fejlődik. Együttes összefogással meg lehet oldani az áldatlan állapotot - reménykedik Varga Gergő. 

 

Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe 

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2018-07-22
  Ma szeretnénk kicsit elvonulni és magunkkal foglalkozni. Csendesen olvasgatnánk, vagy zenét hallgatnánk. Ha nagyon fáradtak vagyunk, akkor jó ötlet beiktatni egy délutáni szundikálást. Ma törődjünk intim testrészeinkkel! Ehhez kaphatóak eszközök és folyadékok a gyógyszertárakban. Különösen figyeljünk erre, ha olyan helyeken járunk, ahol esélyünk van fertőzéseket összeszedni. Alkalmazzuk, amikor például uszodában voltunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2018.július 22-től 28-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2018-07-21
  Ma féltékeny hangulatban leszünk, szívesen kémkedünk kedvesünk után. Ha másnak is tetszik, akkor éktelen haragra gerjedhetünk. Óvakodjunk a botrányos jelenetektől, ez nem viszi előre a kapcsolatot! Ma kitartóan dolgozunk, ha igazán érdekel minket a munkánk, akkor szinte fanatikus módon kezeljük a feladatainkat. Akkor vagyunk elégedettek, ha maximális teljesítményt tudunk kisajtolni magunkból.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2018.július 21-től 27-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • MIKOR REPÜLJÖN KI EGY GYERMEK A CSALÁDI FÉSZEKBŐL?
  Manapság egyre inkább kitolódik a szülőktől való leválás ideje olyan értelemben, hogy noha a felnőttéválás fizikai szinten az életkornak megfelelően történik, a lélekben és a pszichében ez a folyamat még messze alulmarad, mivel a szülőkkel élő "gyermek" még nem tanult meg felelősséget vállalni önmagáért. Ennek többféle okai vagy kifogásai lehetnek, az egyetemi tanulmányoktól kezdve az egyéb egzisztenciális okokig, de az bizonyos, hogy a felnőttéválás akkor kezdődik el igazán, amikor az ember már nem valakire támaszkodva éli az életét.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek