Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romagyilkosságtól romagyilkosságig
2010-12-26 12:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romagyilkosságtól romagyilkosságigA romagyűlölők, miután húsz méter távolságból egy Mauserrel, egy golyós vadászpuskával leterítették, szíven lőtték Kóka Jenő gyógyszergyári munkást, a tiszalöki cigánytelep lakóját, a Keleti-főcsatorna hídja felé indultak. 2009. április 22-e volt, 23 óra 29 perc. Kóka Jenő keze még meleg volt, de már nem mozdult. Ott feküdt a virágoskertben lefele szájjal, és a felesége nem értette, honnét folyik az a sok vér.

 

 

 

 

És miért lőtték meg, és harmincnyolc évi munkaviszony után miért fekszik a férje a virágoskertben lefele szájjal.

A 2009. április 22-i ismételten halálos áldozattal járó fegyveres támadás után Magyarország romák lakta településein a feszültség érezhetően nőtt. Egyre gyakoribbá lettek, hogy a romák önhatalmúlag föltartóztatják az idegen gépkocsikat, leginkább a terepjárókat. Voltak falvak, ahol őröket állítottak, éjszakánként pedig tüzeket gyújtottak. 

 

Az újabb romaellenes gyilkosságra 2009 augusztusában került sor. A vádirat szerint az időközben négytagúra bővült romagyűlölő csoport az eddigieknél is nagyobb szabású akcióra készült. Több fegyvert akartak. A IV. rendű Cs. István fényképezni kezdte a hajdúhadházi laktanyát és lőteret. A romagyűlölők azt akarták, a társadalom értse támadásaikat, annak üzenetét. Az újabb likvidálandó célszemélyek között ott volt a romákat napszámosként foglalkoztató kislétai polgármester, s a napszámból és segélyből élő és tizenkét éves kislányát egyedül nevelő özvegyasszony, Balogh Mária. A K. fivérek kétszer, 2009. július 27-én és július 31-én tartottak terepszemlét.

A kislétai polgármester házáról fényképfelvételeket készítettek, megtervezték a menekülési útvonalakat, s ahogy Tiszalököt, Kislétát is gyalogosan kívánták megközelíteni, a gyilkolás után pedig elhagyni. A likvidálás időpontját augusztus 2-ra tették. És összekészítették a fegyvereket: K. István egy félautomata, sörétes puskát, egy Franchit. P. Zsolt egy dupla csövű sörétes fegyvert, K. Árpád meg egy Mausert, egy golyós vadászpuskát.

A fegyvereket ezúttal is gitártokba tették, aztán 18 óra körül megérkezett Cs. István, biciklivel. És elindultak Balogh Mária családi házához, azért, hogy őt és tizenkét éves kislányát kivégezzék. Az ablakra leadott lövések után K. és P. a bejárati ajtót beszakították, a másik K. meg a fegyverlámpával felszerelt puskájával belőtt a lakásba. A lövés eltalálta a kislányt, aki néhány lépésre az ajtótól összeesett. A lövések a koponyacsontot, a nyakat, a hátsó gégeizomzatot, a csontos fogágyat, s a karokat érte.

Eszméletét veszítette. A II. rendű és a III. rendű gyilkos ekkor elfordultak balra, és belelőttek az ágyon fekvő Balogh Máriába. A II. rendű négyszer lőtt, a III. rendű egyszer. A lövések következtében roncsolódott az agy. Agyvizenyő és lágy agyhártya alatti vérzés alakult ki. A bal csípőlapát többszörösen darabokra tört. A lép roncsolódott, a bal szívburok is. A légutakban alvadékos vér, a mellűrben és a hasűrben vérgyülem keletkezett, és Balogh Mária életét az ideje korán kiérkező orvosi segítség sem menthette volna meg. A támadók meg, ahogy Tiszalökön is, a gyilkosság helyszínét gyalog hagyták el.

Magyarországon, az elmúlt másfél-két évben - roma származása miatt - hét felnőttet és egy kisgyermeket öltek meg. A temetések után az áldozatokról mind a kormány, mind a helyi önkormányzatok elfeledkeztek. A családok nyomorban élnek. Utazunk, Tatárszentgyörgyre. Dr. B-vel. Dr. B. tősgyökeres pesti polgárcsaládból származik, apja, nagyapja, dédapja is építész volt. Ükapja arról nevezetes, hogy Ferencz József császár a Nyugati Pályaudvar elkészülte után a munkáját arany emlékéremmel jutalmazta.

Amikor Magyarországon a romagyilkosságok elkezdődtek, dr. B. elámult, meghökkent. El se tudta képzelni, hogy ilyesmi megtörténhet, most meg azért szégyenkezik, hogy a megöltek hozzátartozóin senki nem segít. A huszonnégy éves, kétgyermekes özvegyasszonynak dr. B. százezer forintot visz. Belépünk a szülői házba, és B. elámul, meghökken, amikor az özvegy arról beszél, szeretné látni férje s kisfia gyilkosát:

- Igen, kíváncsi vagyok rájuk.

- Beszélne is velük?

- Azt nem tudom. A házunkat felgyújtották, a férjemet, a kisfiamat lelőtték. Biankát a lövés a kezén érte, a csípőjén és a lábán. A golyó átment a gyűrűsujján, nem tudja behajlítani, valószínűleg rövidebb lesz. A gyilkosság után pszichológushoz jártunk. Két hete megint. Tavaly nem tartottunk karácsonyt. Nem akartunk. A házunkból, amit mi építettünk, és két évet sem laktunk benne, csak a falak maradtak. Volt benne két szoba, előtér, fürdőszoba, konyha. Szeretnék elköltözni. Dabasra.

- Mióta a lányom a két gyerekkel visszaköltözött hozzánk, őket senki meg nem kereste. Se a családsegítő, se a védőnő, és a település vezetői sem kérdezték, miben segíthetnének. A lányomnak nincs munkája, árvaellátást alanyi jogon kapnak, de csak a minimumot. Nincs méltányosság. A biztosítótársaságban, az Allianzban sem. Tudják, hogy mi történt, mégis pereskedni kell, mert a fölgyújtott házért járó pénznek csak a felét fizetik. A lányom menne innen, ahol megölték a fiát, a férjét, de senki nem kínál segítséget. Házhelyet a régiért. Én munkanélküli segélyen vagyok, a férjemnek pedig, aki kőműves, nincs munkája. Gondolkodtunk, sokat, hogy miért éppen őket, a lányomékat támadták meg, de nem jutottunk sehová. A félelemben sem.


Ha ön segíteni kíván, megteheti. A következő számlaszámon:

OTP bank, 11706016 - 20825070

A megjegyzés rovatba írja oda, hogy "a magyarországi romagyilkosságok áldozatainak".

 

C-PRESS - nepszava.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek