Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigánygyerekek potyognak az égből
2010-12-26 12:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigánygyerekek potyognak az égbőlHa cigánygyerekek potyognak az égből, akkor is megteszünk valamit, szoktuk mondani, amikor valami képtelenségre gondolunk, és ennek dacára, mindenáron meg akarjuk csinálni. Most Kovács Kristóf Az utolsó roma-Egy utolsó cigány című darabjában, elképzelte azt az abszurd szituációt, mi is történne, ha egy kis faluban valóban cigánygyerekek potyognának az égből.

 

 

 

 

A futurisztikus elképzelések szerint a cigánygyerekektől teli égi áldástól mindenki megzavarodna. A KoMa és a Nézőművészeti Kft. pedig a Szikra cool tour house-ban, ami az egykori Szikra Moziból alakult kulturális központ, előadja ezt a képtelenségekkel teli, mégis a mára hajazó szöveget. Kezdetben tévéműsorok gonoszkodó paródiáját látjuk. Nagyképű, vagy éppen megszeppent illetékesek nyilatkoznak handabandázva, hogy lesz-e elég hely, ahol a frissen érkezett gyerkőcök elszállásolhatók, lesz-e óvoda, lesz-e étel, és persze semmi nincs rendben, de mindenről azt állítják. Beindul a hazugsággépezet, a valóságot elfedő mechanizmus. 

 

Nincsenek igazán jól megírva ezek a jelenetek, mintha főleg rögtönzéseken alapulnának, ez néha hosszadalmassá teszi őket, máskor hangosan durrannak az ötletpetárdák. A konferencia jelenet már jobb, amelyben a világ hatalmainak politikusai próbálják álszenten ecsetelni, ők mennyire is foglalkoznak a roma kérdéssel, de amikor arról van szó, hogy egy nagyobb közösséget be kellene valahol fogadni, mindegyikük csak bevált rutinnal a bizonyítványát magyarázza, hogy ez náluk éppen miért is tökéletesen elképzelhetetlen. Ekkor elemükben vannak a színészek, Derzsi Dezső, Fekete Zsolt, Katona László, Jaskó Bálint, Lass Bea, Mohai Tamás, Polgár Péter, Scherer Péter, Szabó Vera, Valcz Péter szerepük szerint köntörfalaznak rendesen, gesztusaik az ellenkezőjét mondják gyakran, mint a szavaik. Fontoskodva fényezik magukat, miközben az ügyet inkább hathatósan hátramozdítják, mint előreviszik. De a rendező ekkor is hiányzik. Nem elég feszes ez a jelenet sem, miközben igen lényeglátó és kemény dolgok vannak benne. Nyilván lelkesítő a kollektív alkotás, de főleg ilyen pengeéles témában, szükség van a külső szemre.

A produkció számba veszi a fajgyűlölet, a kirekesztés temérdek formáját, vitathatatlan a nemes szándék, a felháborodás, és elkeseredés sarkallta tettvágy. Vannak is erős mozzanatok. Többen is felszisszennek bizonyos részeknél, melyek megmutatják a brutális erőszakot, például azt, ahogy egy üzletben, amikor egy lány elkiáltja magát, hogy nem találja a mobilját, rögtön az ott lévő roma srácot verik elemi indulattal agyba-főbe, majd amikor a csaj csak megtalálja a telefonját a farzsebében, lezser flegmával faképnél hagyják az alaposan elagyabugyált fiút.

A produkció fikciós ideje 2193, a történet szerint mi egy múzeumban vagyunk, és csak visszavetítik nekünk az eseményeket, mert a tárlaton már az utolsó romát bámulhatjuk meg kipreparált formában. Azt a lidérces folyamatot mutatják be nekünk, hogy a sok kirekesztő "gondoskodás", érzéketlen törődés az abszurdba forduló történet szerint, hogyan jut el odáig, hogy a hitleri időkre emlékeztetően, tudományoskodó orvos kísérletekkel meg akarják változtatni a romák tudatát, külsejét, sőt megsemmisítő gépet is eszkábálnak. Az utolsó romát pedig egy bornírt tévé show keretében mérgezik meg látványosan, és juttatják kipreparálva a múzeumba.

Figyelemfelkeltő produkció, csakúgy, mint a Katona József Színház Cigányok című előadása. Sajnos a hasonló témák elszaporodása akár ilyen túlzó formában is, nem véletlen manapság. Azt jelzi, hogy sokaknak van veszélyérzetük. Ez a produkció is olyan, mint a lakmuszpapír. Ha nem is tökéletes formában, de tudatosítja, hogy igen nagy a baj.


C-PRESS - Bóta Gábor - Népszava

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk