Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Díjátadás, ünnepségek a Kisebbségek Napján
2010-12-21 12:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Díjátadás, ünnepségek a Kisebbségek NapjánMagyarország köztársasági elnöke, Schmitt Pál jelenlétében 2010. december 18-án Budapesten adták át az idei évi Kisebbségekért Díjakat. A rangos állami kitüntetésben dr. Lázók Anikó, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány irodaigazgatója, Michelisz József költő, német nemzetiségi pedagógus, Riba Etelka pedagógus, újságíró, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke, Ruva Pál Sándor roma költő, író, újságíró és az Országos Lengyel Nyelvoktató Iskola részesült.

 

 

 

 

A 2010. évi Kisebbségekért Díjakat Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át. Az ünnepséget a magyarországi nemzetiségi színházak gálaműsora követte a Millenáris parkban. A Kisebbségek Napján dr. Latorcai Csaba, a KIM nemzetiségekért és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte a kisebbségek képviselőit.

 

A Kisebbségekért Díj Hazai Kisebbségekért Tagozata átadásakor a Sándor palotában Schmitt Pál beszédében kiemelte: egy ország erejét az adja, hogy a benne élő kisebb közösségek mennyire tartanak össze, tisztában vannak-e értékeikkel, segítik-e egymást. A köztársasági elnök szerint Magyarországnak kötelessége odafigyelni a kisebbségekre, hiszen a magyarok sorsa összefonódott a térség más nemzetiségeivel. Schmitt Pál hangsúlyozta, Magyarország számára érték a többnyelvűség, a hagyományok színessége, a megélt örökség.  A köztársasági elnöknek a Kisebbségekért Díj átadásán elhangzott beszéde itt érhető el. 

 

A Kisebbségekért Díj a hazai kisebbségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző személyek, szervezetek és kisebbségi önkormányzatok elismerésére szolgál. A nemzetiségi közösségek képviselői és szervezetei a 2010. évi Kisebbségekért Díjra 70 személy, illetve szervezet kitüntetésére tettek javaslatot. A beérkezett ajánlások alapján, a kisebbségpolitikában érintett szaktárcák képviselőiből alakult bizottság javaslatára is figyelemmel, a díjazottak személyéről Magyarország miniszterelnöke döntött. A díjazottak méltatása itt érhető el. A díj átadásán, a Sándor palotában készült képek itt tekinthetők meg.

 

A Kisebbségekért Díj átadást követően a Millenáris parkban nemzetiségi színházi gálaműsorra került sor. A program megnyitóján, a Kisebbségek Napja alkalmából Szászfalvi László köszöntötte a kitüntetetteket, a kisebbségek képviselőit. A nemzetiségekért felelős államtitkár utalt arra, hogy kisebbségnek lenni bárhol a világon nehezebb, mint a többséghez tartozni. Nehezebb, mert egyidejűleg kell lépést tartani a szűkebben vett népük társadalmi, nyelvi, kulturális folyamataival, követni a többségi nemzet folyamatait, sőt létérdek az anyaországokkal való harmonikus kapcsolattartás is. Ez többletmunkát, többlet-odafigyelést igényel, ami bizony erőfeszítéssel, nem egyszer a közegellenállás leküzdésével, a nem várt buktatók leküzdésével is jár. A több nyelvben, kultúrában, mentalitásban való jártasságuk ugyanakkor olyan tudástöbbletet jelent, amellyel a csak egynyelvű, egykultúrájú emberek és csoportok nem rendelkeznek.

 

Szászfalvi László utalt arra is, kikristályosodtak a kisebbségi joganyag felülvizsgálatának és a következő évek támogatási rendszerének az alapelvei és módozatai. A visszaélések csökkentését megcélozva, a valóságos identitásmegőrző tevékenységet és a kisebbséghez való tényleges tartozást kell szem előtt tartanunk, legyen szó akár a kisebbségi önkormányzati választásokról, akár a támogatás szisztémájának az átalakításáról.

 

A nemzetiségi színházak gálaműsora keretében első alkalommal adták át a színházi háttérszakmák művelői részére a Magyar Teátrumi Társaság által alapított Nemzetiségi Színházi Szakai Díjat. A rangos elismerésben Lamár János, a Pécsi Horvát Színház hangmérnöke részesült. A több évtizedes szakmai munkát jutalmazó díjat a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke adta át. Vasvári Csaba, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója kiemelte, az elismerés annak is szól, hogy a magyarországi nemzetiségi anyanyelvű színjátszás szerves része hazánk színházi életének.

 

A színházi gálaműsort követően dr. Latorcai Csaba mondott pohárköszöntőt. A nemzetiségekért felelős helyettes államtitkár köszönetét fejezte ki a gálaműsor előkészítésében és lebonyolításában részt vevő művészeknek. Utalt arra, hogy a kisebbségi színházak bemutatója bizonyíték volt arra, hogy a sajátosságok megőrzése és az integrálódás a hazai társadalmi, művészeti életben nem egymást kizáró fogalmak, hanem jól kiegészíthetik egymást.

 

Budapest, 2010. december 20.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek