Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kódisvilág karácsony előtt
2010-12-21 10:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kódisvilág karácsony előttFölverte a nagy európai port, amikor a francia kormány hazatessékelte a balkáni származású cigány lebujok, viskók, hevenyészett kalyibák lakóit. Párizsból például már 1420-ban királyi rendelettel ebrudalják ki a cigányokat.

 

 

 

 

 Felhördültek az emberjogi önjelöltek, a brüsszeli atyafiak sem riadtak vissza némi bosszús fejcsóválástól. Ám, ha ismerték volna a cigányság, s a velük kiegészülő, európai társadalmakból kirekesztettek, az örökös csavargók és koldusok világát, a középkori szegénység iszonyú mélységeit, talán toleránsabban ítélik meg a cigányság francia kiebrudalását. A XIV. és XVI. század közötti évtizedekben a gyakori háborúk, az Európát lekaszáló nagyerejű járványok, az ezek nyomán járó nyomorúság százezreket kergetett az utcákra. Ezekkel a csapásokkal rendszerint együtt járt a drágulás is, s ez is az utcákra kergette a szegényebb néprétegeket.

 

Furcsa és eddig kellően föl nem tárt tény, hogy éppen a fenti időszakban, a török előrenyomulása következtében jelennek meg Európa színpadán a cigány kompániák, amelyek tömegesen gyarapították a földrész szegény és koldus társadalmát. Jellemző, hogy 1529-ben, Strassbourg városában egyetlen nap 1 600 koldus jelent meg. A városi tanács valahogyan elhelyezte őket szükséglakásokban, de reggelre annyira felszaporodtak az idegen koldusok, hogy a város vezetősége kirakta őket a falakon kívülre. Akkor kezdődött a baj, mivel a koldus és rabló siserahad sáskarajként lepte el a vidéket. Elzászt és Lotharingiát rettegésben tartották a lassan bűnözőkké váló koldusok és cigányok. Kéregettek úton-útfélen, raboltak is, kinek mihez szottyant kedve. A legszegényebb parasztokat sem kímélték, a koldusrongyok alól gyakran kivillantak a fegyverek. A későbbi strassbourgi feljegyzések is döbbenetes számokról tudósítanak. Két év alatt, 1585-ben és 1586-ban a város összesen 41 ezer 158 koldusnak, javarészt romának adott ideiglenes szállást és gyakran élelmet is. Számuk felszökött 1587-re 58 ezer 658-ra. Gondolhatjuk, hogy a várfalakon belül és kívül is micsoda rettegésben tartották a békés iparos polgárokat. A cigány kompániákhoz csatlakoztak az örökös csavargók, kicsapott diákok, fegyveres banditák és sok nélkülöző koldus is. Csoportosan tanyáztak a templomok előtt, megállították és zaklatták a járókelőket, betolakodtak a lakásokba és az éjszakai nyugalmat is gyakran megzavarták. A fosztogatások sokszor rablásba és gyilkosságba torkollottak.

 

Ezért aztán már a XV. századtól kezdődően rendeletek sokasága utasította ki őket, gyakran nem csak városokból, hanem az országokból is.Párizsból például már 1420-ban királyi rendelettel ebrudalják ki a cigányokat. Londonból 1478-ban hozott rendelettel utasítják ki őket. A német városokból is ebben az években tiltják ki a cigány kompániákat- Persze maradtak jócskán mindenütt, s ha valakit visszaesőként fogtak el, akkor jó öreg középkori szokás szerint jött a billog a homlokon, vagy az arcon és nem ritkán az akasztófa. Ebben Anglia járt elől. VIII. Henrik, például nem csak a feleségeket nyakazta le, hanem a nótárius koldusokat sem kímélte. Uralkodása alatt 72 ezer koldust és csavargót akasztottak fel London Thieburry negyedében.


A nyugati kalandokban csalódott cigány kompániák Magyarországon és főleg Erdélyben kerestek menedéket. Itt gyakran a városok falain kívül valóságos cigány negyedeket építettek fel, többnyire fából és vályogból, mert a városok a kőépítkezéseket nem engedélyezték. Az állandó török háborúskodás korában néha felbecsülhetetlen hasznot is jelentett kémkedésük, a lovak lesántításában való jártasságuk. Ők voltak a gyakori fegyverkovácsok is és a fegyverforgatásban is kitűntek olykor-olykor.

 

Lélekszámukat állandóan gyarapították a Havasalföldről és Moldvából beáramló cigányság sorai, amíg aztán kialakult a ma is fennálló roma ügy ágas-bogas kérdésköre. Nem célom ezzel foglalkozni, csupán a történelmi háttérből adtam ízelítőt. Tény, hogy a bűnözésben és koldulásban ma is élen járnak a roma társadalom képviselői, s mielőtt részrehajlással vádolnának, netán rasszizmussal, említsek meg egy érdekes dokumentumot. Eperjes hóhéra cigány származású volt, s amikor Caraffa generális megrendezte az eperjesi vérfürdőt, akkor a cigány hóhér megtagadta a hóhérságot! AKADT HELYETTE NÉMET ELÉG!

 

Bereczki Károly

 

C-PRESS - civishir.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-09-29
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.szeptember 28-tól október 4-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-09-28
  Függetlenedési vágyunk nagyon erőteljesen nyilvánul meg. Szinte teljesen képtelenek vagyunk a kompromisszumokra. Nem akarunk engedni a saját elképzeléseinkből. Önálló döntésekre vágyunk. Remek választás, ha a mai menünkben szerepel a brokkoli, amely rendkívül jótékony növény. Ha fogyókúrázunk, akkor együk egyszerűen párolva, de sokféleképpen elkészíthetjük. Lehet belőle rakott, sajtos változat, de akár rétest is megtölthetünk vele.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.szeptember 27-től október 3-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk