Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balog Zoltán: A kiváltó okokra kell koncentrálni a roma stratégiában
2010-12-16 13:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Balog Zoltán: A kiváltó okokra kell koncentrálni a roma stratégiábanItthon a roma felzárkóztatást célzó programok eddigitől eltérő megvalósításával, a pénzek felhasználásának szigorúbb ellenőrzésével, a cigányság munkához juttatására tett nagyobb erőfeszítésekkel igyekeznek csökkenteni a társadalmi és szociális feszültségeket.

 

 

 

 

 

Minderről Balog Zoltán, a igazságügyi tárca társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára beszélt a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedd este. A politikus szerint nem szabad szőnyeg alá söpörni a létező etnikai típusú problémákat sem, mégis a megelőzésre, a kiváltó okok felszámolására kell koncentrálni az erőforrásokat.  

 

Magyarország nem mondja meg, mi legyen az európai roma stratégia – az elkövetkező fél év arra lesz jó, hogy a közös munka nyomán a jövő éj júniusában egy, az összes tagállam által elfogadott, közös álláspontot lehessen az Európai Tanács, az uniós állam- és kormányfők értekezlete elé terjeszteni – mondta Balog Zoltán a Brüsszelben ismertetett magyar elképzelésekről.

 

A magyar javaslat fő csapásai kapcsán 2nem kell csodára gondolni”; a tanulásra, a munkára és a közbiztonságra épül a stratégia.

 

Fontos szempont lesz a magyar javaslatcsomagban, hogy az unió összpontosítson a stratégiák gyakorlati megvalósítására – mondta kérdésre válaszolva Balog Zoltán. „Nem maradhat tovább az a gyakorlat, hogy öntjük a zsákba a pénzt, és kiderül, hogy a zsáknak nincs alja, feneke”. 

 

A hazai cigányság felzárkóztatása során mit lehet tenni annak érdekében, hogy az integrációra szánt pénzek valóban célba érkezzenek és a rendeltetésüknek megfelelően használják fel azokat? - kérdezte a Közbeszéd.

 

Léteznek azok a mérőszámok, amelyekkel lehet mérni egy program hatékonyságát. Másfelől létezik egy ellenőrző mechanizmus is e célra – ezt eddig nem működtették – reagált az államtitkár. Ezen túlmenően pedig léteznek olyan kérdőívek, tesztek, amelyek segítségével nagy bizonyossággal megállapítható, hogy valóban roma-e az, aki igénybe vette a cigányságnak szánt támogatást. Harmadik szempont: nem szabad kvázi értelmetlenül önteni a pénzt a romaprogramokba – a támogatás mellé embereket, aktivistákat, szociális munkásokat is kell biztosítani; olyan személyeket, akik megtanítják a támogatottakat élni a pénzzel és a pénz adta lehetőségekkel.

 

„A jövőben nem egyszerűen egy állapotot tartunk fenn, ami egyre több pénzbe kerül, hanem megpróbálunk embereket kihúzni a passzivitásból, a munkanélküliségből, a tudatlanságból, és igyekszünk őket a munkaerő-piacra segíteni” – hangzott a beszélgetésben.

 

A zömmel romák lakta régiókban – ahol a nem foglalkoztatott aktív korúak aránya a hatvan százalékot is közelíti – nagy közmunkaprogramokat kell indítani úgy, hogy valódi értékteremtő munkát végezzenek az ott munkát vállalók – vázolta a kormányzati terveket Balog Zoltán. A nagy állami beruházásokon pedig – amelyekre “eddig innen-onnan, sokszor még csak nem is Magyarországról” hoztak munkásokat meg gépeket, a helyben és a régiókban élőknek kell munkát biztosítani a jövőben.

 

„Egy cigánytelep-felújítási programban miért is nem azok dolgoznak, akiknek a házait felújítják? Ez mind szervezés, odafigyelés és a szabályok betartásának a kérdése. Ma ez még Magyarországon nem gyakorlat, de mi rajta leszünk, hogy azzá váljon” - szögezte le a felzárkóztatásért felelős államtitkár.

 

A cigány magyar együttélésnek ugyanakkor valóban vannak nagyon súlyos, etnikai hátterű problémái is, ezt el kell ismerni, ez így van, nem szabad belenyugodni és nem szabad a szőnyeg alá söpörni sem – állapította meg kérdésre válaszolva Balog Zoltán. Ám a rendőrség fellépése, bár komoly feladatai vannak e terén, mégis kevés. Az okokat kell megszüntetni, ami persze sokkal lassúbb folyamat. 

 

Jelen van ugyanakkor az olyan típusú beszéd is ezzel a problémahalmazzal kapcsolatban, ami sérti más emberek méltóságát, ez ellen pedig fel kell lépni - szögezte le a politikus. „Csak a miniszterelnökre szeretnék utalni, aki mikor először hallott a cigánybűnözés kifejezést a parlamentben, akkor felállt és visszautasította, hogy bárkit etnikai alapon az emberi méltóságában megsértsenek”.

 

Ám mégiscsak a bűnözést és a problémákat kiváltó okok ellen kell küzdeni a legerőteljesebben. „Az emberek nem bűnözőnek születnek. Az ártatlan gyereket, akár cigány, akár nem, megcsodáljuk, hogy milyen édes, aranyos, majd tizenkét-tizennégy évesen korától meg már rettegni kell tőle. Itt valamit elrontott a körülötte lévő társadalom és ezt kell korrigálni” - nyilatkozta Balog Zoltán a Közbeszéd stúdiójában.

 

C-PRESS - DunaTV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek