Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A Jobbik "cigányterror" kifejezése miatt ülésezett a házbizottság
2010-12-14 16:03
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Jobbik "cigányterror" kifejezése miatt ülésezett a házbizottságRendkívüli ülést tartott kedd reggel a házbizottság az LMP kezdeményezésére azzal összefüggésben, hogy a hétfői plenáris ülésen a jobbikos Lenhardt Balázs a "cigánybűnözés" és a "cigányterror" kifejezéseket használta. Az érintett országgyűlési képviselő fenntartja kijelentéseit.

 

 

 

 

A házbizottság ülése után Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta, pártja álláspontja szerint az említett kifejezéseknek a használata - függetlenül a beszélő képviselő szándékától - alkalmas arra, hogy magyar választópolgárok meghatározott csoportját morálisan értéktelenebbnek tüntesse fel, különböző társadalmi csoportokhoz tartozó polgárok méltóságát sértse. Felhívta a figyelmet arra, hogy a politikusoknak fokozott felelősségük van abban, milyen kifejezéseket használnak.
   
"Itt nem LMP-s képviselők, nem roma képviselők, nem ilyen vagy olyan képviselők érzékenységéről van szó", hanem egyrészt azoknak az embereknek az érzékenységéről, akiknek a morális megítélése emiatt sérülhet, másrészt azokról az emberekről, akik között a gyűlöltség fokozására alkalmas az ilyen jellegű kifejezéseknek a folyamatos használata - mondta a frakcióvezető.
   
Közölte azt is, helytelennek tartják, hogy Jakab István, az ülés levezető elnöke nem tette szóvá azt, milyen szavak hangzanak el az ülésteremben. Schiffer András szerint rendkívül következetlen, hogy míg "ízetlen poénkodásoknál" hatalmas balhét csapnak, addig az olyan kifejezések használatánál, mint hétfőn, azt mondják, nem kívánnak politikai vitába bonyolódni az ülésvezetéssel kapcsolatban.
   
Felidézte, hétfőn, a történtek után frakciótársa, Szabó Rebeka ügyrendi kérdésben kért szót, és azt kérte Jakab Istvántól, észrevételezze, hogy megengedhetetlen az ilyen kifejezések használata. Jakab István fél perc után - a rendelkezésre álló egy perc helyett - elvette a szót Szabó Rebekától, és azt mondta, az ülés vezetését a képviselők nem bírálhatják - ismertette. Ha valami méltatlan, ez az - közölte Schiffer András.
   
A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Hegedűs Tamás a házbizottság keddi ülése után úgy értékelte, hogy frakciótársa hétfői felszólalása nem volt stigmatizáló, az konkrét esetekre vonatkozott. Mint fogalmazott, nevükön nevezte a dolgokat, ami nem jelent stigmatizációt. "A felületes általánosítástól eddig is tartózkodtunk, és ezután is tartózkodni fogunk" - mondta.
   
Véleménye szerint egy ilyen vita a normál politikai vitának a része, és ellenzik, hogy ebből ügyrendi kérdést csináljanak.
   
Ha felmerül olyan igény, hogy felhatalmazzák a házvezetést arra, hogy bizonyos esetekben korlátozhassa a szólásszabadságot, akkor azt a Jobbik határozottan ellenzi - jelentette ki a politikus, megjegyezve, ellene vannak annak, hogy tabuként kezeljenek egyes kifejezéseket. "Megértjük az érzékenységet ebben a kérdésben, de elsősorban mi az áldozatokkal érzünk együtt" - mondta.
   
Hegedűs Tamás tájékoztatása szerint a házbizottság nem foglalt állást az ügyben.
   
A testület tanácskozása után Lenhardt Balázs azt mondta, fenntartja hétfői kijelentéseit. Szerinte a probléma nem egyes kifejezések használata, hanem "az a tényállapot, ami megtörténhet ma, 2010-ben Magyarországon". "Amikor +cigánybűnözésről+ beszélünk, nem azt gondoljuk (...), hogy minden cigány bűnöző lenne, tisztességes, érvényesülni akaró cigányok is vannak. Vannak viszont olyan bűncselekménytípusok, amelyeket jellemzően a cigány etnikum követ el" - fejtette ki véleményét.
   
Az elhangzottakra Schiffer András úgy reagált: abban nincs vita közöttük, hogy robbanásveszélyes helyzet van Magyarország több régiójában, ahol a nyomor felülmúl minden képzeletet. Szerinte azonban a Lenhardt Balázs által is felvetett jelenségek előidézője a nyomor, a kizsákmányolás, a kitaszítottság.

 

C-PRESS  - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek