Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mágikus realista roma thriller készül
2010-12-14 08:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mágikus realista roma thriller készülHalottakkal kommunikáló különös roma férfiak, orákulumot szülő túlvilági tündérek és egy felnövés küszöbén álló roma fiú, akinek döntenie kell, hogy milyen életet akar élni. Ők lesznek Bogdán Árpád Halottlátó című thrillerének főhősei.

 

 

 

Bogdán Árpád, a 2007-es Filmszemlén és Berlinalén bemutatott Boldog új élet rendezője második nagyjátékfilmjére, a Halottlátó című mágikus realista roma thrillerre készül. A két filmben annyi közös, hogy mindkettő főhőse egy meg nem nevezett nagyváros egyik lakótelepén élő, húsz év körüli roma fiú, de a Halottlátó Attilája egészen misztikus közegből érkezik: felmenői apai ágon halottlátók, olyan különleges képességgel rendelkező roma férfiak, akik képesek kapcsolatot teremteni a túlvilágról a mi világunkba átlépő holt lelkekkel.

 

Mint Bogdán elmagyarázza, a halottlátóknak a roma folklórban fontos feladatuk van: "a világunkban azért történnek rossz dolgok - például betegségek, gyilkosságok -, mert a holtak világából átjövő lelkek negatív energiák formájában testesülnek meg. A halottlátók feladata, hogy ezeket az erőket visszatartsák, megakadályozzák, hogy átjöjjenek, illetve, ha már itt vannak, visszaküldjék őket a túlvilágra".

 

Attila tehát nagy felelősséggel járó, fontos örökséget cipel, de "annak ellenére, hogy talán ő a legerősebb képességgel bíró halottlátó, inkább normális életet szeretne élni. A roma társadalomban szinte elképzelhetetlen, hogy egy fiatalember így tradíciót bont. Döntésével értetlenséget szül a kolónia többi tagjában, konfliktusba kerül a rokonaival, aztán elveszíti az apját is. Viszont ezután olyan események történnek, amikből már nem tudja kivonni magát".

 

A halottlátók vezetője a jövőbelátás képességével megáldott orákulum, aki egy túlvilági tündérnek, az urmének a gyermeke. Az urme egy szőke, kékszemű lény, aki hetvenhét évente lép át a mi világunkba, hogy megszülje az orákulumot. Ekkor mindketten védelemre szorulnak, de csak a legerősebb halottlátó képes megóvni őket. Ez lesz tehát az a feladat, amit Attila nem rázhat le magáról.

 

A film misztikus elemei ezen a ponton találkoznak a valósággal: amíg Attila nem akarja vállalni az urme védelmét, a többi halottlátó próbálja betölteni a szerepét, de hiába, sorban támadások érik őket, és sokan meghalnak közülük. Mindezt a halottlátók világát nem ismerő kívülállók a cigánygyilkosságok formájában tapasztalják.

 

Bogdán úgy jellemzi filmjét, mint thrillerbe oltott művészfilmet, amelynek hangulatát Tarkovszkij és David Lynch bizonyos munkáihoz, és az Engedj be! című svéd tinivámpírfilmhez tudná hasonlítani, amelyben "a mese és a realitás is hihető volt". A film operatőre Győri Márk lesz, látványtervezője pedig Szöllősi Géza, aki korábban a Taxidermiá-n és az Ópium-on is dolgozott. Bogdán elmondása szerint a film vizuális világát "majdhogynem fekete-fehér képek, hosszú snittek, a végtelen és a szűk terek váltakozása" határozzák majd meg.

 

A forgatókönyv fejlesztésének korai fázisában Bogdán sok vizuális trükköt tervezett a filmbe, később letisztultabb képi világ felé mozdult el, így a filmben csak kevés trükkre lesz szükség. Ebben és az ehhez hasonló döntésekben nagy szerepe volt az Amszterdamban filmiskolát vezető Marten Rabartsnak is, aki konzultánsként segíti a forgatókönyv fejlesztését. A Halottlátó már filmtervként több elismerést begyűjtött, köztük a nemrégiben megrendezett Tallinn Baltic Event ötezer eurós fődíját. Ennek ellenére büdzséjének összeszedése a jelenlegi bizonytalan magyarországi filmfinanszírozási rendszerben nem egyszerű.

 

Sipos Gábor producer elmondta nekünk, hogy a magyar, finn, szerb koprodukcióban tervezett film összköltségvetése 350 millió forint lenne. A stáb egy hét forgatást tervez Finnországban, és a vizuális trükkök nagy része is ott készül majd. A Boldog új élet fesztiválszereplése után 31,5 millió forint normatív támogatás járna nekik, illetve szándéklevelet kaptak az MMKA-tól 80 milliós támogatásra. A producer eredeti elképzelése szerint "az MMKA koprodukciós forrását és az NKA gyártási pályázatán nyerhető összegeket is felhasználtuk volna, de most sajnos ezek közül egyik sem elérhető. Ez teljesen ellehetetleníti a film elkészülését. Mivel nem volt más lehetőségünk - az ugyanis nem volt alternatíva, hogy leálljunk -, így elkezdtük a castingot és a helyszínkeresést. Májusban megyünk terepszemlézni Lappföldre, ahol a film kezdő, és végső jelenetét forgatnánk. 2011 novemberében el kell kezdeni a film forgatását."

 

C-PRESS - Origo

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek