Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Magánnyugdíj: Menni vagy maradni?
2010-12-14 07:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Magánnyugdíj: Menni vagy maradni?A parlament már döntött, most a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag következik. Másfél hónapot kaptak arra, hogy prognózist készítsenek saját karrierjükről és az ország várható fejlődéséről, az állam teherbíró képességének és persze fizetési hajlandóságának változásáról, majd mindezek alapján határozzanak: visszatérnek az állami kebelre, vagy vállalják a kihívást, s (leküzdve az eléjük állított adminisztratív akadályokat is) magán-nyugdíjpénztári tagok maradnak.

 

 

 

 

Látszólag nincs is miről beszélni. Aki nem tér vissza az állami rendszerbe – 2011 decemberétől hiába dolgozik és fizet utána a munkáltatója akkor már nyugdíjhozzájárulásnak hívott járulékot –, nem szerez „szolgálati éveket”. Tehát a munkája, a bére után befizetett összeg nem oszt, nem szoroz, amikor aktív évei végén kiszámolják a nyugdíját. Csak a 2011. decemberig teljesített idő számít, s ha az nem éri el a törvényszabta minimumot, akkor az államtól egy fillért sem kap majd öregkori megélhetésének biztosítására. Marad számára persze a mostani magánpénztár, ám az attól kapható jövedelem csak az egyébként szerezhető nyugdíj 25 százaléka körül lesz, s józan ésszel nem feltételezhető olyan nyerő portfólió, amely kárpótolni tudná az elvesztett 75 százalékot.

 

De vajon tényleg és örökre elveszik-e ez a pénz? Kormányok mennek és jönnek, és arra is lehet számítani – különösen fiatalabb munkavállalóknak –, hogy a költségvetési racionalitás előbb-utóbb visszaállítja a nyugdíjrendszer most kirúgott második lábát, s akkor viszont majd csak azokat lehet kárpótolni, akik a viharokkal dacolva megőrizték jogviszonyukat. (Az MSZP már most ígéretet tett erre a jóvátételre.)

 

Ezen kívül mélységes pesszimizmusra is épülhet a „maradás” dacos elszántsága, hiszen a társadalom elöregedése, az aktív keresők arányának csökkenése, a „kilábalás” folyamatos távolodása is arra indíthatja az öregkori megélhetését tervező embert, hogy egyáltalán ne vagy legfeljebb igen kis arányban számítson az államkasszából érkező nyugdíjra, így – különösen, ha jó fizetése van – „kicsi, de biztos” nyugalomként a magánpénztárban maradást válassza.

 

Csakhogy a kockázat vállalóinak a pénztárak számára előírt létszámminimumra is figyelniük kell. A törvény szerint ugyanis nem lehet kétezernél kevesebb tag egy magánnyugdíjpénztárban. A limit alá fogyatkozó pénztár automatikusan megszűnik, legjobb esetben beolvad egy szerencsésebb cégtársába. Az tehát nem elég, ha valaki bízik a változásban, vagy éppen ellenkezőleg, a lehető legrosszabbra számít, s ezért marad, stratégiája sikeréhez az is szükséges, hogy megfelelően sokan gondolkozzanak hozzá hasonlóan, különben egyszercsak ezek az elszánt emberek is az állami rendszerben találják magukat – a procedúra miatt veszítve esetleg néhány nyugdíjszerző hónapot.

 

Nincs tehát „tuti” stratégia. Természetesen irigyeljük a rendszeresen trópusi üdülőhelyeken szilveszterező svéd és osztrák nyugdíjasokat, és úgy érezzük, mostani döntésünkön az is múlhat, csatlakozunk e hozzájuk. Nos a svédek – nem utolsó sorban – magánpénztárakból, az osztrákok pedig egységes állami rendszertől kapják a havi koktélravalót. Úgy tűnik ennek alapján, hogy az időskori jövedelmeket a GDP nagysága sokkal jobban determinálja, mint bármiféle nyugdíjrendszer.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk