Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigánysors, sajtószabadság, melegjogok: 2010 kérdései
2010-12-10 16:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigánysors, sajtószabadság, melegjogok: 2010 kérdéseiElőrelépés nem történt, a jogbiztonság inkább csak romlott az elmúlt egy évben: a cigányság helyzete továbbra is siralmas, a társadalom passzív, a szólás-és sajtószabadságot pedig 1989 óta nem látott veszélyek fenyegetik - állítják jogvédő szervezetek. Szerkesztőségünknek az AI Magyarország, a MEJOK és a TASZ vezetői nyilatkoztak az emberi jogok világnapján.

 

 

 

 

62 éve, az ENSZ 1954-es közgyűlése óta december 10-e az emberi jogok világnapja; a dátum emlékeztet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 1948-as elfogadására – másrészt, évről évre aktuálissá teszi az egyéni és közösségi jogbiztonság kérdését. A világnap alkalmából szerkesztőségünk Szabó Mátét, az állampolgári jogok, és Kállai Ernőt, a nemzetiségi és kisebbségi jogok országgyűlési biztosát is megpróbálta elérni – értékeljék az elmúlt év témához tartozó fejleményeit – ám a két ombudsman nem volt elérhető.

Szélsőjobbos retorikáról jelent az AI

 

Sikerült viszont kapcsolatba lépnünk három emberi jogvédő szervezettel is: az Amnesty International Hungary részéről Jeney Orsolya igazgató válaszolt megkeresésünkre. „AI 2010-ről szóló jelentése még készül – jövő év májusában válik publikussá – ám annyi elárulható, hogy a romák elleni diszkriminációt és az őket érő erőszakos támadások elleni nem megfelelő hatósági fellépést meg fogja említeni és a szélső jobboldali retorika is nagyobb figyelmet kap” – írta Jeney. Mint megjegyzi, arról egyelőre nincsenek hivatalos adatok, hogy idén miként alakult a kisebbségek és a többségi társadalom viszonya – „benyomásaik” alapján viszont erősödtek a különböző kisebbségek elleni verbális vagy fizikai támadások. Ez ellen kampányainkkal is próbálunk tenni – fogalmazott az AI Magyarország vezetője.

Az AI Magyarország emellett a nők kiszolgáltatottságra is felhívja a figyelmet: mint rámutatnak, már 2007-es javaslataik között is szerepelt, hogy azonnal meg kell változtatni a nemi erőszak magyar büntetőtörvénykönyvben szereplő definícióját; ez azóta sem történt meg. Jeney szerint tavaly óta valamelyest romlott a szexuális kisebbségek jogbiztonsága. „Az idei melegfelvonuláskor például a rendőrség nem akarta legalább tavalyi szintjén biztosítani a szexuális kisebbség szabad gyülekezéshez való jogát, ezért ezen a területen lesz munkánk bőven. Nem engedhető meg ugyanis, hogy 2010-ben az Európai Unióban azért korlátozzák magyar állampolgárok szabad gyülekezéshez való jogát, mert mondjuk melegek. Az alkotmány- előkészítő eseti bizottság tevékenysége is e témában megkívánja, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk nekik.” – vélekedett Jeney. Mint hangsúlyozta, a jogvédő csoport megpróbál majd nyomást gyakorolni a soros magyar EU elnökségre – hogy az Unió ne csak a szervezeten kívül védje az emberi jogokat, hanem azon belül is.

Rongálásért 41 év börtön?

 

Az emberek viszonylag keveset tudnak saját jogaikról, miközben az antidiszkrimináció vagy a tolerancia sokak számára már-már szitokszónak tűnik – summázta az emberi jogok hazai megítélésére vonatkozó véleményét Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke. Ennél aggasztóbbnak találja azonban a kormányzati szinten történő intézkedéseket: az elfogadott médiaalkotmány és a médiatörvény parlament elé terjesztett elemei szerinte egyaránt sértik a sajtó-és a szólásszabadságot – s olyan problémákat vetnek fel, amikkel 1989 óta nem kellett számolni. A tavalyi és idei év legkomolyabb problémájának azonban Dénes a cigányok ügyét nevezte: napi szinten, a legkülönfélébb élethelyzetekben szembesülnek rasszizmussal, elutasítással –vélte a TASZ elnöke, sérelmezve, hogy a hatóságok idáig nyomozati protokollt sem tudtak kialakítani a kisebbségekkel szembeni gyűlölet-bűncselekmények szankcionálására. „Senki nem ül börtönben azért, mert ilyen bűntettet követett el – miközben a cigányok közösség elleni izgatás miatt több évet is kaphatnak. 11 cigány összesen 41 év börtönbüntetéssel sújtottak első fokon a miskolci eset miatt, ami igaziból garázdaság volt, hiszen összetörtek egy autót; személyi sérülés nem történt, az ügyészség pedig egy baseball-ütőre írt uszító feliratot tekint bizonyítéknak a közösség elleni izgatásra” – mutat rá Dénes Balázs, aki szerint nonszensz, hogy a kisebbséget éppen az ő védelmükre kitalált törvénnyel sújthatják.

A TASZ-elnök megoldásra váró problémaként említette még a zárt intézményekben élő fogyatékos emberek ügyét is; a kormány – az uniós elvárásoknak megfelelően – ígéretet tett az intézmények lebontására és a fogyatékkal élők kisebb otthonokba költöztetésére; ennek határideje 2010 májusa volt, a vállalás azonban finoman szólva sem teljesült, jegyezte meg Dénes. A társaság elnökét a szexuális kisebbségek ügyéről is kérdeztünk, melyben idén nem látott nagy változást: megítélésük nem romlott vagy javult, de a társadalom szerinte továbbra is erősen homofób, ellenséges velük szemben.

Nincs jövőképük

 

A társadalom egészében érdektelennek mutatkozik az emberi jogi kérdések iránt; nem látunk jogsértések miatti nagy megmozdulásokat, inkább a passzivitás jellemző – mondta szerkesztőségünknek nyilatkozva Oberth Péter, a Magyar Emberi Jogvédő Központ (MEJOSZ) kuratóriumi vezetője; az egyes emberek szerinte ismerik jogaikat, de nem fordulnak problémáikkal a közvéleményhez. A MEJOSZ-t általában családon belüli gondokkal, gyermekvédelmi ügyekben keresik fel, így Oberth klienseik, főképpen pedig a nők helyzetéről tudott beszélni. Mint megjegyezte, nincs olyan működő szociális védőháló, ami a családi körből kieső vagy abból menekülő anyákat és gyerekeiket „fel tudná fogni” – az átmeneti otthonok kis kapacitásuk miatt túlterhelten, merev szabályrendszer szerint üzemelnek, a gyermekjóléti szolgálatok pedig sok esetben csak a gyámhatóság felé nyitnak utat. Külön gondot okozhat, ha segélykérő szülő drogfüggő is, ezt sokszor le kell tagadni, mivel az otthonok nem tolerálják.

A cigányok esetében a kilátástalanságot tartja jellemzőnek a MEJOSZ vezetője; mint elmesélte, központi irodájuk a fővárosi 8. kerület mélyében található, ezért számos cigány ügyfelük van, akik folyamatos visszautasításról, a munkalehetőségek megtagadásáról számolnak be nekik. „A cigányok megítélése eddig is borzalmas volt, és az is marad – a legrosszabb azonban a kilátástalanság; nincs jövőképük, napról napra élnek” –mondta Oberth. A MEJOSZ az egységes EU-szabályozástól várja a helyzet javulását, ami szerintük a kormányt is komolyabb lépésekre készteti majd.

C-PRESS - Koncz Tamás - OrientPress Hírügynökség

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk