Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Beletörik a bicskánk a romastratégiába?
2010-12-10 16:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Beletörik a bicskánk a romastratégiába?Nem kisebb feladatra vállalkozik Magyarország, mint hogy soros uniós elnöksége alatt kidolgozza a hiánypótló egységes európai romastratégiát. Konkrétumokról egyelőre keveset tudni, áprilisra azonban el kell készülnie az anyagnak.

 

 

 

 

"A magyar uniós elnökség úgy fejeződik majd be, hogy lesz egy elfogadott európai romastratégia" - jelentette ki a napokban Orbán Viktor utalva a 2011 első félévében az Európai Unió elnökségét betöltő Magyarország egyik legnagyobb feladatára.

Európai-szintű romastratégia attól az országtól, amelyik még csak országos szintű működőképes stratégiát sem tudott soha felmutatni?

Maradjunk annyiban, nagy feladat lesz, amiből minden bizonnyal sokan kiveszik a részüket.

A HírExtra megkereste Farkas Flóriánt, akiről úgy tudjuk, tevékeny szerepet fog vállalni a stratégia kidolgozásában. A Fidesz-kormányhoz köztudottan közel álló Lungo Drom elnöke azonban nem kívánt nyilatkozni a témában.

A MACIFÉSZ részt venne a munkában
 

Kozák János, a MACIFÉSZ elnöke azonban készséggel megosztotta portálunkkal elképzeléseit az átfogó stratégiáról.

"Természetesen nagyon szívesen részt vennénk a stratégia kidolgozásában. Annál is inkább, mert nekünk is van egy programunk, ami ugyan gyökeres szemléletváltáson alapul, de nem tér el nagyban a kormány elképzeléseitől" - mondta Kozák.

A veszprémi romavezető szerint a stratégia jó alkalom lesz arra, hogy végre rendet teremtsenek, még akkor is, ha az első lépések fájdalmasak lesznek. A MACIFÉSZ szakembereinek konkrét elképzelései is vannak arról, mit kell mindenképpen belefoglalni a stratégiába.

Ne az utcasarkon gereblyézzék a vizet

"A romák számára képzéseket és munkahelyeket kell teremteni. Ezeket az embereket nem kizárólag kétkezi munkára lehet befogni. Jövőképet kell kialakítani. Amikor a foglalkoztatásról van szó, nem mindig arra kell gondolni, hogy melyik utcasarkon gereblyézzenek vizet, csak hogy valami elfoglaltságuk legyen. Legyenek közülük orvosok, ügyészek, médiások és sorolhatnám azokat a szakmákat, ahol alig látni cigányembert" - sorolta a tennivalókat Kozák.

A HírExtra információ szerint a stratégia előkészítésén dolgozó Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságon még nem döntötték el, milyen szervezeteket milyen szinten vonnak be a munkaanyag elkészítésébe, illetve mely szervezeteknek kérik ki a véleményét.

A stratégia előkészítésének részleteiről a Balog Zoltán vezette államtitkárság jövő hét közepére ígért tájékoztatást.

Valóban meg tudjuk csinálni?

 

Sokan egyébként amondóak a magyar és az uniós viszonyokat ismerve, a magyar elnökség alatt mindössze a stratégia előkészítő folyamata valósulhat meg, a lényegi lépésekre csak 2011 második felében, esetleg 2012 elején kerülhet sor.

Az európai szintű közös "akciótervben" foglaltak kötelező érvényű lesz az összes uniós tagállam számára. Nagy tehát a felelősségünk, talán ennek is köszönhető, hogy a jövő évi költségvetés fő számait látva megállapíthatjuk, a különböző romaintegrációs programok a megszokottnál is több pénzre számíthatnak.

Biztosítottak az anyagi források


A napokban elfogadott új költségvetés egyik módosító indítványa szerint a Költségvetési Tanács titkárságának jövőre tervezett 835,5 millió forintjából elvon 825,5 millió forintot. Hogy ez miért fontos a romák európai-szintű integrációját célzó program kidolgozásához? Az elvonással nyert összeget a roma ösztöndíjprogramok emelésére fordítják.

Láthatóan készülünk tehát a nagy feladatra. Azt azonban még nem tudhatjuk, hogy Magyarország végül jól jön-e ki a misszióból. Áprilisban, illetve a stratégia nyilvánosságra hozatalát követő időszakban kiderül. Annyit azonban hozzáfűzhetünk mindehhez, a jelenlegi magyar és uniós helyzeten sokat már mi sem ronthatunk...

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek