Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ingerültek a károsultak
2010-12-09 12:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ingerültek a károsultakAz iszapkatasztrófa károsultjainak 100-250 ezer forint közötti újabb egyszeri pénzadományt osztanak ki a napokban. A karácsony előtt felajánlott jelképes összeg azonban nem megnyugtatja, inkább ingerültté teszi a térségben élő érintetteket - tudtuk meg a helyszínen -, hiszen a valódi kártalanítás még mindig várat magára. Devecserben a helyi cigány önkormányzat elnöke szerint ezernyi roma sorsa bizonytalan.

 

 

 

 

A napokban kitűzték annak a lakóparknak telekhatárait, mely a devecseri vörösiszap-ömlés károsultjainak épül majd. A Sümeg felé vezető út mentén, egy mezőgazdasági területen kívánnak kialakítani három új utcát, ahol - a korábbi hírek szerint Makovecz Imre tervei alapján - létesülnének új otthonok. Az eddigi felmérések szerint azonban ide kevesen szándékoznak költözni.


A városban lapzártánk idején lakossági fórumon ismertették az érintettekkel a további várható segélyezés menetét, illetve a kártalanítással kapcsolatos aktuális információkat - értesült a Népszava.

 

Az iszapsújtotta otthonokban élt családoknak 100-250 ezer forint közötti újabb egyszeri pénzadományt osztanak ki a napokban - állítólag a kormány kármentő alapjából -, attól függően, hogy milyen súlyos sérüléseket szenvedtek az ott lakók. A karácsony előtt felajánlott jelképes összeg azonban nem megnyugtatja, inkább ingerültté teszi a térségben élő érintetteket - tudtuk meg a helyszínen -, hiszen a valódi kártalanítás még mindig várat magára. Ráadásul továbbra sem érzik megnyugtatónak a kárfelmérések eredményeit, mert legtöbbjük szerint méltánytalanul alacsonyak a megállapított kárértékek.

Kolontáron és Devecserben továbbra is erős a rendőri jelenlét, annak ellenére, hogy a forgalomkorlátozások jó részét már feloldották, és a takarítási munkálatok is nagyobbrészt véget értek. A 8-as út Devecser melletti szakaszára azonban jelenleg is behajtási tilalom van érvényben.

Dacára annak, hogy a kármentő alapba egyre több pénz folyik be - a múlt héten már másfél milliárd forint gyűlt össze -, és látszólag az adományozási kedv is töretlen, gondban van ezernyi vörös iszap károsult. A Roma Sajtóközpontot (RSK) a település polgármestere, Toldi Tamás arról tájékoztatta: eddig a családok 350 ezer és kétmillió forint közti támogatáshoz jutottak, attól is függően, hány gyermeket nevelnek. A polgármester úgy becsüli: a károsultak harmada roma, és szerinte az ő gondjaikra a legnehezebb megoldást találni. A város vezetője úgy látja: legkritikusabb a Dankó telepi romák helyzete, miután sokuk nem jogosult állami kártalanításra: vagy azért, mert nem voltak bejelentve odaveszett otthonaikba, vagy azért, mert engedély nélkül felhúzott fatákolmányokban éltek.

Toldi Tamás elmondta: az önkormányzat rajtuk is szeretne segíteni, de önerőből nem képes mindenkinek. Így eddig a Dankó telepiek közül 5-6 család kapott új lakást, és 10-20 család albérletét a Máltai Szeretetszolgálat segítségével fedezik. Az albérletezők támogatásra 20 millió forintot különítettek el. Két család azonban még mindig közösségi szállón lakik, mert "túl sokan vannak," és a lakáskiadók "megijedtek" a roma nagycsaládosoktól - vázolta a helyi romák főbb gondjait a polgármester. Toldi Tamás hozzátette: külön nehézséget okoz azokon segíteni, akik eddig "lomizásból" éltek, ők ugyanis nem kaphatnak támogatást a kármentő alapból. Ezért nekik ideiglenesen az önkormányzat azt ajánlotta fel: a helyi piacon három hónapig nem kell bérleti díjat fizetniük.

A Dankó telep minden - nagyjából negyven - háza elpusztult az iszapáradatban, és a legtöbb károsultnak nincs biztosítása. A helyi cigány önkormányzat elnöke az RSK-nak azt mondta: a romák nem akarnak visszamenni a cigánytelepre és egyre bizonytalanabbak. Piczinger szerint jelenleg senki sem tudja megmondani a városban, hogyan alakul véglegesen a több mint ezer roma károsult sorsa.

Sítúra adományként

Tizenhat kolontári család ötven tagja utazott sítúrára a magyarok kedvenc síparadicsomába, a szlovákiai Donovalyba. A kirándulás és a felszerelések költségeit azok a vállalkozók állták, akik a vörösiszap katasztrófa idején önkéntesként dolgoztak - például főztek a lakás és étel nélkül maradottaknak - Kolontáron. A szörnyű napokat feledtető, téli üdülés lehetőségét a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal és a Magyar Síakadémia megállapodása teremtette meg.

 

C-PRESS - Népszava

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek