Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Senkit nem zavar a romákat gyalázó felirat Szegeden
2010-12-09 12:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Senkit nem zavar a romákat gyalázó felirat SzegedenEgy-két "ismeretlen elkövetőben" annyira túlcsordult a gyűlölködés, hogy erős kényszert érzett arra, hogy a szegedi Hont Ferenc és Gyöngyvirág utca sarkán álló társasház falára - nagyjából hatvan centis betűkkel - felfesse: "Halál a romákra". Hasonló (Cigány meg halsz [sic!]) felirat "ékeskedett" a hódmezővásárhelyi Andrássy úton is, de azt már eltávolították.

 

 

 

Napközben azon gondolkoztam, az emberek immunissá váltak-e a hasonló megnyilvánulásokra vagy egyszerűen ezt is a régóta hömpölygő "cigánykérdés" részének tekintve félelemből vagy vélemény híján nem vesznek tudomást – jelen esetben e feliratokról.

Gondolom tetszik azoknak, akik csinálták


Meglepődve tapasztaltam ugyanis, hogy a Hont Ferenc utca környékén dolgozó üzlethelyiségek alkalmazottai még sosem vették észre a felfestett feliratot. A közelben lakó idős néni szerint a hasonló jellegű megnyilvánulások gyakoriak arrafelé, a környező házfalakra és telefonfülkékre többször is felfestettek uszító mondatokat, ezek egy részét már lemosták. Arra a kérdésre, hogy szerinte kinek kellene eltávolítania a szóban forgó "graffitit", ezt válaszolta: "Isten tudja, kinek a dolga lenne lemosni, esetleg ráérő fiataloké, akik nem tudnak mást csinálni." Fajtl Róbert, szintén a környéken lakó fiatalember szerint már legalább két éve látható ez a felirat. Mint elmondta, nem nagyon figyelt fel rá, de látta néhányszor. – Egy kicsit zavar, de gondolom tetszik azoknak, akik csinálták – mondta. Véleménye szerint annak kellene eltávolítania, aki készítette, mivel azonban (még) nem találták meg az elkövetőt, "ott marad, ameddig valaki, akit nagyon zavar, le nem mossa" – tette hozzá.

 

Ki az illetékes?


A „feliratozás, falfestés ügyében a megrongált társasház tulajdonosának van jogköre eljárni, jelen esetben is a tulajdonosnak kell intézkednie a rendőrségi feljelentés megtételében és a ház falának letakarításában" – tudtam meg Nagy Szilvától, a Szegedi Városkép Kft. közterületi referensétől. A kft.-nek arra azonban nincs lehetősége vagy jogköre, hogy a megrongált épületek tulajdonosait vagy közös képviseletét utasítsa a városképet romboló feliratok eltávolítására. Hatalma erre az önkormányzatnak lehet, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának dolgozói azonban többszöri megkeresésemre sem válaszoltak kérdéseimre.

Pál János rendőr alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kérdésemre elmondta „a december 6-án érkezett lakossági bejelentés alapján rongálás vétsége miatt ismeretlen személy ellen elindult a büntetőeljárás Szegeden." Azt azonban Pál János is megerősítette, hogy a falfirkák eltávolítása nem a rendőrség, hanem a tulajdonosok vagy a közös képviselet feladata, és amennyiben fény derül a tettes kilétére, úgy az ő költségére történik a fal tisztítása. A firka elkövetője ellen elinduló eljárás annak függvénye, hogy mekkora felületet rongált meg, ennek értelmében beszélhetünk szabálysértésről vagy büntetőeljárásról.

Közös képviselő és közös képviselő…


Két héttel ezelőtt még a hódmezővásárhelyi Andrássy út egyik társasházának falán is romaellenes felirat éktelenkedett. A kályhaezüst spray-vel felfújt feliratot az utca Kossuth térrel szomszédos részén található, Kajári Gyula festőművész (1926–1995) egykori műteremlakását is magába foglaló háztömb (a művész emléktáblája alatti) falára festették. Úgy tűnik, azóta (az eltelt két hétben) a társasház közös képviselője beváltotta a tudomására jutott firkával kapcsolatos ígéretét, a cikk megírásakor ugyanis a hódmezővásárhelyi rendőrség hiába kereste a "Cigány meg halsz" falfestést.

Felkerestem a szegedi Gyöngyvirág utcai társasház közös képviselőjét is. Bár az elején készséges volt és megengedte rögzíteni az általa mondottakat, később feltett kérdéseimet saját személye és az általa viselt közös képviselet ellen szóló támadásnak fogta fel és nyilatkozatát visszavonta. Annyit engedélyezett csupán elmondani, hogy kimegy a házhoz, megnézi a feliratot (amiről egyébként hallomásból már tudomása volt), és utánajár annak, hogyan lehetne eltüntetni. A kérdést a társasház lakóközössége elé terjeszti, hiszen a költségeket nekik kell vállalniuk.

 

C-PRESS - delmagyar.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek