Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tíz roma családot emelnének ki a méltatlan körülményekből
2010-12-08 11:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tíz roma családot emelnének ki a méltatlan körülményekbőlEgy pályázat révén hetényi cigány családokat költöztetnének máshová, jobb körülmények közé - az új „szomszédok" nem igazán örülnének neki.

 

 

 

 

Az újtelepi városrészben hetek óta kering a szóbeszéd, hogy a hosszúhetényi Fatelepről tíz cigány családot telepítenek át Komlóra, azon belül is Újtelepre.

 

Dr. Csörnyei László, Hosszúhetény polgármestere a futótűzként terjedő pletykákról értesülve sietve leszögezte: szó sincs arról, hogy mindenkit odaköltöztetnének. De az is tény, hogy jelenlegi lakhelyükön nem maradhatnak, az önkormányzat ezért megpróbál mindenki számára kedvező megoldást találni. A község egy pályázatnak köszönhetően 82 millió forintot nyert arra, hogy felszámolja a településen lévő fatelepet, ahol tíz család él különösen rossz körülmények között.

 

A komfort nélküli, leromlott állapotú épületekben kisgyerekek is laknak, ezért a falu szeretne minél előbb biztonságos, egészséges lakhelyet találni számukra, így több településen több házat is megnéztek, amelyik alkalmas lehetne a célra.

 

Komlón végül három ingatlan került szóba, egy az újtelepi városrészben (Nyár utca), kettő pedig Gesztenyésben (Fenyő utca és Gesztenyési út). Ezekből várhatóan csak a Nyár utcai ház felel meg egy négyfős családnak, amelyben egy 2 éves és egy 5 hónapos kisgyermek is él.

 

 Volt már rá példa

 

Mátyás János, a komlói újtelepi és gesztenyési városrész képviselője úgy véli, nem feltétlenül ez a megoldás a szegény családok számára, hiszen a problémát magukkal viszik, bárhová is költöznek. A program ugyanis nem terjed ki arra, hogy továbbra is segítsék őket, márpedig ha nem találnak munkát, nehezen fogják fenntartani megjavult körülményeiket. A képviselő hozzátette, ő már látott példát az ilyen jellegű integrációra Gesztenyésben, ahol a család végül teljesen elhanyagolta a számukra vásárolt új házat.

 

A telepek sorsa

 

A cigánytelepeket az 1960-as évek végétől kezdték felszámolni, akkor a családok kedvezményes kölcsönt kaptak a lakásvásárláshoz, így birtokba vehették a falvakban megüresedett öreg házakat. A romák letelepítése, falvakba költözése azonban helyenként társadalmi ellenállásba ütközött. Egyes ilyen településeken az ingatlanok leértékelődtek, ami fokozta a falu őslakosságának elvándorlását. Olyan falvak is vannak, ahol a romák emiatt többségi lakossággá váltak. A még meglevő telepeken élő családok körülményeinek javítását most az EU szorgalmazza.

 

Újra visszakerülhetnek

 

A komlói kistérségben a hosszúhetényi Fatelep mellett Komlón az Anna-akna, Sportvölgy, Szállásfalu és a Kazinczy utca, Szászváron Zárda, Mázán a Nelás (Hegyi utca) számít elszigetelt településrésznek. Ezek megszüntetése csak akkor nyerhet értelmet, ha az onnan elkerülő családok közelebb kerülnek a munkaalkalmakhoz és sikerül foglalkoztatottá válniuk, ellenkező esetben újra a telepekre kényszerülnek. Csörnyei László hosszúhetényi polgármester elmondta, ők maguk is tisztában vannak a problémával, és már kértek segítséget a következő lépésekhez.

 

C-PRESS - bama.hu

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek