Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elcsatolt pénz csalóknak
2010-12-06 09:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Elcsatolt pénz csalóknak„Álláspontom szerint sem megoldott a magyarországi romákat segítő ösztöndíjprogramok helyzete, és a jelenlegi szabályozás a származás és az identitás meghatározásának hiánya, illetve nem megfelelő alkalmazása miatt a gyakorlatban jelentős visszaélésekre adnak lehetőséget" - írta válaszul egy újságírói kérdésre 2009. augusztus 10-én Kállai Ernő kisebbségi ombudsman a Magyarországi Cigányokért Közalapítványról (Macika) készülő riport kapcsán.

 

 

 

 

Az összefoglaló írás a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) oknyomozó pályázatának segítségével készült, a TASZ tényfeltáró oldalán, valamint rövidített változatban a Magyar Narancs 2009/47. számában jelent meg e cikk szerzőjétől.

 

Kállai levelében kifejtette azt is, hogy: „A jelenlegi magyar rendszerben a jogalkotó a szabad identitásvállalást helyezi előtérbe”, ám „ha pusztán »bemondásra« lehet származást vagy identitást »igazolni«, az visszaélések alapja lehet” a származáshoz kötött kedvezmények, juttatások esetében, ezért ilyenkor „valamiféle többletfeltétel, objektív kritériumok meghatározása szükséges”.

 

A fent említett riport és folyatása (Cigánynak lenni hasznos, Magyar Narancs, 2010/44.) idén ősszel azt a kérdést próbálta körbejárni, hogy a laza törvényi szabályozás, a könnyen kijátszható pályázati kiírások és az ellenőrzés hiánya révén hogyan élnek vissza a Békés megyei Elek városában a Macika kizárólag roma tanulók részére kiírt tanulmányi ösztöndíjaival. Kiderült, hogy a 2008/2009-es tanévben 138-an, a 2009/2010-esben 145-en részesültek a Macika révén támogatásban az alig több mint ötezres lélekszámú településen. Eleken a roma népesség száma nem éri el az ötszáz főt, s ebben a körben – hetedíziglen – mindenki ismer mindenkit. Az ösztöndíjak nyilvánosságra került listájából a helyiek számára kiderült: a roma tanulmányi ösztöndíjban részesülők csupán harmada-negyede cigány származású. A többiek az anyagi előnyök miatt vallották magukat romának.

 

Az ösztöndíj az általános iskolások esetében 25-25, a középiskolásoknál 40-40, míg a felsőoktatásba járóknál 90-90 ezer forintot jelent félévenként. A roma ösztöndíjat elnyert fiatalok s felmenőik meghatározó többsége korábban soha semmilyen jelét nem adta, hogy a roma közösséghez tartozna. Sőt ahogy egy ösztöndíjban részesülő eleki cigány kedvezményezett megjegyezte: közülük többen úton-útfélen „büdöscigányoznak”, néhányan nyíltan rasszisták. Az ösztöndíjban részesülő nem roma fiatalok szülei között vannak vezető köztisztviselők, közalkalmazottak, jól menő vállalkozók.

 

Eleken a 2009/2010-es tanévben 32 egyetemre és főiskolára járó fiatal kap roma tanulmányi ösztöndíjat. Ez figyelembe véve az itt élő romák számát, azt jelentené, hogy a kisváros cigány népességének megfelelő korcsoportjából éppen mindenki a felsőoktatásban tanul. Ha ez így lenne, már nem is létezne az a probléma, amire a roma ösztöndíjat kitalálták.

 

A Macika-ösztöndíj a most futó tanévben Eleken 13 millió forintos összeget jelent, melynek meghatározó részét nem romák veszik fel. Kérdés: ez a kisváros a kivételek egyike, vagy a jéghegy csúcsa?

 

A 2009/2010-es tanévben 12 ezer felett van a megítélt „roma” ösztöndíj-támogatások száma. Illúzióink különösképp nem lehetnek, az anyagi előnyökért magukat romának hazudó fiatalok aligha csak Eleken vannak ilyen szép számmal. Hihető-e, hogy a többség csak itt találta meg az anyagi előnyökre nyíló kiskaput?

 

Mindez önmagában is skandalum. Ám igazán érdekessé most az teszi az ügyet, hogy Varga József (Fidesz–KDNP) egyéni képviselői indítványa nyomán a kormánypártok hamarosan rábólintanak arra a törvénymódosító javaslatra, mely szerint a 2011-es költségvetésben a Költségvetési Tanács (KT) 835 millió forintos támogatásából 825 milliót a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak utalnának át. (Varga egyébként 2000 és 2006 között a Macika kuratóriumi elnöke volt.)

 

És ezzel nem csupán Kopits Györgyöt és a demokráciát büntetik, de meg is jutalmaznak egy pazarló, rosszul működő szervezetet, s míg a gyanútlan polgárok azt hiszik, a romák javára fordítják ezt az összeget, a százmilliók nagy része nem romák, hanem csalók zsebébe vándorol.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek