Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Több mint negyven film a második Cigány Filmfesztiválon
2010-12-06 08:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Több mint negyven film a második Cigány FilmfesztiválonIsmét megrendezik a Cigány Filmfesztivált; a hétfőn kezdődő és december 11-ig tartó rendezvénynek a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Ház, a Napház (volt Nap Mozi) és az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont.

 

 

 

 

Buslig Eszter, a fesztivál egyik szervezője az MTI-nek elmondta: amellett, hogy bemutatják a magyar és az egyetemes cigány kultúra értékeit, a második seregszemle programjával a különböző származású emberek közötti azonosságot szeretnék hangsúlyozni.

A fesztivál ötletgazdái, Kalla Éva és Sós Mária arra törekedtek, hogy olyan programot hozzanak létre, amelyben a magyarországi és az európai cigány kultúra értékeinek bemutatása az elsődleges cél, másrészt a kisebbségi és a többségi társadalmi csoportok közötti párbeszéd elősegítése. A mustrát a műfaji sokszínűség jellemzi, Macskássy Katalin animációs filmjétől kezdve, sok kiváló dokumentumfilmen át Guy Ritchie Blöff című csavaros történetű játékfilmjéig.

A programokat tematikusan is csoportosították. Kedden oktatással kapcsolatos filmeket vetítenek, este fél 7-től pedig "Integráció-szegregáció" címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést a filmek témafelvetésével kapcsolatban.

Az oktatási blokkba olyan filmeket válogattak, mint Felvidéki Judit Zárt karokkal című alkotása, Pölcz Boglárka és Róbert Tanvilla - oktatási realiti című dokumentumfilmje vagy a Sorsod Borsod című alkotás Nagy Istvántól és Ruszkai Nórától.

"2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve, ezért szerdán külön napot szentelünk a témát körüljáró filmeknek" - mondta Buslig Eszter. Ezek közé tartozik Varga Ágota Porrajmos című alkotása, Szobolits Béla mozija, a Szolgálunk és vétünk, vagy Schiffer Pál filmje, a Fekete vonat. Szerdán este Jasmine Dellal amerikai filmrendezőnő izgalmas koncertfilmjét, a Kanyarog az út című mozit vetítik.

 

 

Péntek a zenei filmeké lesz, de más napokon is lehet majd ilyen témájú alkotásokat nézni. Levetítik többek között az Átok és szerelem című zenés filmballadát és Kőszegi Edit Szívmuzsikusok című dokumentumfilmjét, amely a józsefvárosi muzsikus cigányok történetét és jelenét mutatja be.

Ferenczi Gábor és Sós Ági a Trio Midnight zenekar tagjai és családjaik életébe enged bepillantást, de látható lesz Silló Sándor Parno Graszt című filmje, Sas Tamás Usti Opre - Éleszd a tüzet című mozija, a Balogh Kálmán cimbalmos, Snétberger Ferenc gitárművész és Boban Markovic trombitás közös produkciójából született alkotás, valamint Gát Balázs hagyományos, vidéki cigányzenész családokról szóló Zenészbúcsúztatója.

A kínálatot úgy alakították, hogy minden korosztály megtalálja a neki szóló filmet. Szombaton a kisebbekre számítanak, cigány tematikával kapcsolatos gyerekfilmeket lehet megnézni, például Dargay Attila rajzfilmjét, a Szaffit, valamint a Lolka-Bolka sorozat epizódjait.

A zenei és képzőművészeti programok mellett keddtől szombatig minden este beszélgetéseket tartanak a Kesztyűgyár Közösségi Házban, mások mellett Lengyel László politológus, Daróczi Ágnes etnográfus, Ignácz József újságíró, Andor Tamás operatőr, Spiró György író, Alföldi Róbert színész-rendező, Hajós András, Buffó Rigó Sándor, Szakcsi Lakatos Béla zenészek és Iványi Gábor lelkész részvételével.

A fesztivál megnyitóját hétfőn 18 órakor tartják a Kesztyűgyár Közösségi Házban, a nyitófilm Groó Diana Vespa című mozija lesz. Fellép a Szilvási Gipsy Folk Band, Bakács Tibor Settenkedő pedig Molnár Gábor fotókiállítását nyitja meg.

A záró gála 10-én lesz, ekkor levetítik Gerebics Sándor Zappapest című koncertfilmjét, koncertet ad a Zappa Emlékzenekar és Szakcsi Lakatos Béla. A szervező az MTI-nek elmondta: reményeik szerint a Cigány Filmfesztivál jövőre versenyfesztivállá válik, amelyre a világ minden tájáról lehet majd nevezni a témába illeszkedő filmekkel.

 

C-PRESS -kulturpont.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk