Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Vége a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak?
2010-12-03 17:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Vége a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak?2010-12-03, péntek - A korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg nem a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány MACIKA) fogja kezelni a roma ösztöndíjakat. A Roma Sajtóközpont parlamenti forrásból származó információi szerint a MACIKA jövőre már csak roma kulturális programokat támogathat.

Bár még november végén is azt javasolta a roma Varga József fideszes országgyűlési képviselő, hogy a Költségvetési Tanácstól elvont 825 millió forintot adják oda a roma diákok  ösztöndíját az azt eddig kezelő Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak (MACIKA), ez úgy tűnik: meghiúsul. A szintén fideszes Rogán Antal országgyűlési képviselő ehhez kapcsolódóan módosító indítványt terjesztett be, amely szerint a pénz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM), ezen belül is az ahhoz tartozó Wekerle Sándor Alapkezelőhöz kerüljön - olvasható az most az Országyűlés honlapján. A Wekerle Sándor Alapkezelő elődje az előző kormány idején az akkori oktatási tárcához tartozott, és  Támogatáskezelő Igazgatóság néven működött. A KIM honlapja most arról tájékoztat: a november 27.-én létrehozott Wekerle Sándor Alapkezelő készíti elő és bonyolítja le a minisztériumhoz rendelt, hazai költségvetési forrásból megvalósuló egyházi, nemzetiségi, kisebbségi és társadalmi felzárkózással kapcsolatos pályázatokat. Emellett szintén a Wekerle Sándor Alapkezelőnél lesz a szegény diákokat segítő felsőoktatási Bursa Hungarica, valamint a köz- és felsőoktatási Útravaló ösztöndíjprogram.  

 

A Roma Sajtóközpont parlamenti forrásból származó információi szerint a MACIKA jövőre csak romákat célzó kulturális programokat támogathat majd.  Mindeközben november végén a szintén fideszes Farkas Flórián parlamenti képviselő, aki egyben a roma támogatásokat is felügyelő miniszteri biztos olyan módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amely a KIM társadalmi felzárkózást segítő alapjai közt szereplő Roma Oktatási Programok támogatását további kétszázmillió forinttal növelné. Farkas Flórian javaslata szerint a pénzt hatásvizsgálatra, tanulmányok készítésére, monitoring rendszer kialakítására, illetve az ösztöndíjprogram minőségbiztosítási rendszerének kidolgozására kellene fordítani. Korábbi sajtó-nyilatkozataiban a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság vezetője, Balog Zoltán úgy fogalmazott: az ösztöndíjaknak nem az „elitizmust " kell támogatnia és szerinte a „felzárkózás és az ösztönzés alapelve" alapján kell odaadni az ösztöndíjakat a szegény diákoknak.

 

HÁTTÉR 1: Szegénységük és származásuk is hátrányt okoz a roma diákoknak

A roma ösztöndíjak egyik legnagyobb gyengéje az, hogy a támogatás célja és eszközrendszere nincs összhangban egymással -derül ki a Társadalomkutató Intézet 2007-es „Tanulmányi ösztöndíjak etnikai vagy szociális alapon" című kutatásából. A felmérés során olyan diákokat kérdeztek, akik a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA), illetve az Útravaló Ösztöndíjprogram támogatottjai voltak. Az adatok szerint MACIKA ösztöndíjakat szociális juttatásnak tartotta szinte valamennyi érintett: az iskolák, a kisebbségi önkormányzatok, a hátrányos helyzetű roma és nem roma családok. A MACIKA ösztöndíjak nagysága a tanulmányi átlagtól függött, és azt az általános iskolásoktól a főiskolásokig, egyetemistákig minden arra érdemes tanuló megkaphatta. Az Útravaló ösztöndíjak a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű hetedikes, nyolcadikos diákoknak, középiskolásoknak, és részben egyetemistáknak nyújtottak Miután a felmérés szerint a roma diákok hátránya nem csupán szociális helyzetükből, hanem etnikai hovatartozásukból is adódik, ezért létjogosultságuk van az etnikai alapú ösztöndíjaknak  - mondta egy november végi konferencián a vizsgálatban résztvevő egyik kutató. Messing Vera, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa elmondta: a kutatás szerint a roma ösztöndíjasok harmada, az Útravaló ösztöndíjasok 14 százaléka szegregált osztályban tanult, és az ösztöndíjrendszer igazi kárvallottjai a halmozottan hátrányos helyzetű roma diákok, mivel csaknem kétharmaduk semmilyen ösztöndíjat nem kap. Eközben 2006-ban, Kézdi Gábor és Kertesi Gábor közgazdász egy, a Roma Education Fund (Roma Oktatási Alap) megbízásából készített kutatásban kiszámolta: megéri befektetni a roma diákok oktatásába. A kutatók szerint jelentős és hosszú távú haszonnal jár a költségvetés számára az a befektetés, amely lehetővé teszi, hogy egy roma fiatal érettségit szerezzen.

 

HÁTTÉR  2 :  A  MACIKA  hanyatlása

 

Már idén februárban, még a szocialista kormányzás alatt bonyolult és hosszú vita folyt a MACIKA ösztöndíjak kifizethetőségéről, amely azzal járt, hogy a diákok nem jutottak hozzá időben a támogatásokhoz. Az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium azon az állásponton volt: a MACIKA még az idei költségvetésből 315 millió forintot kap roma ösztöndíjakra, továbbá 60 millió forintot, melyet roma kulturális programokra illetve életveszélyes lakhatási helyzetek megszüntetésének támogatására fordíthat. Emellett a Roma Oktatási Alapon keresztül további 85 millió forint  támogatáshoz juthatnak a hazai romák. Ugyanakkor az akkori tárca szerint az idén szeptembertől kezdődött tanévre szóló pályázatok kifizetése csak jövőre lesz esedékes. A MACIKA akkori elnöke erre úgy reagált: nincs elég pénzük a szeptembertől kezdődött tanév roma ösztöndíjaira, mert már az előző tanév kifizetései is meghaladták a minisztérium által említett összegeket, és februárra az az 517 millió forint sem érkezett meg hozzájuk, amit már jóváhagyott a tárca. A vita hatására a Roma Oktatási Alap nyilvánosan közölte: nem fogadja el minisztérium neki szánt támogatását, mert nem akar a MACIKA rovására pénzhez jutni.

Tóth Andrea,  Roma Sajtóközpont

 

C-PRESS - RSK

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek