Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Csík Tamás: Tarlós begyűrűzve, meggyűrűzve?
2010-12-03 13:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Csík Tamás: Tarlós begyűrűzve, meggyűrűzve?meggyűrűzve„Remélhető, hogy Tarlós István főpolgármesterben van önbecsülés és morális tartása, és érdemek nélkül nem veszi át ezt a gyűrűt, tehát visszautasítja a Fővárosi Cigány Önkormányzatnak eme nagyvonalú gesztusát."

 

A Fővárosi Cigány Önkormányzat 2010. november 15-én közgyűlést tartott, és ennek a jegyzőkönyvnek hiteles másolatát a C-PRESS postaládájába befújta a szél. Nem ez az első eset, hogy a postaláda huzatos, és több olyan anyag landolt már a C-PRESS üzenőládájában, amely nagyon súlyos gazdasági, pénzügyi és szakmai aggályokat és problémákat vet fel a Fővárosi Cigány Önkormányzat működésében.

 

E szerint a jegyzőkönyv szerint a közgyűlésen az alábbiak vettek részt:

1. Makai István elnök

2. Lakatos László elnökhelyettes

3. Kovács Ferenc képviselő

4. Bodrogvölgyi Sándor képviselő

5. Jakab Sándor képviselő

6. Csóka János képviselő

7. Fehér György Márk képviselő

 

A közgyűlési jegyzőkönyvből kiderül a felkészületlenség és a színvonaltalanság egyaránt. A napirendi pontokat a következőképpen állapítja meg Makai István elnök:

1. Az elnök beszámolója az elmúlt időszak eseményeiről (előterjeszti: Makai István elnök)

2. Az FCÖ 2010. évi költségvetési előirányzatának módosítása (előterjeszti: Makai István elnök)

3. Egyebek (előterjeszti: Makai István elnök)

 

Hogy érhető legyen a C-PRESS olvasóknak ebben a kusza jegyzőkönyvben a fő mondanivaló, ezért magyarázatokat és szó szerinti idézeteket fogok az olvasók elé tárni.

 

Az első napirendi pont szerint be kellett volna számolnia Makai Istvánnak azokról az eseményekről, programokról részleteiben, sőt tételesen pénzügyileg elszámolva a testület felé, amelyeket az FCÖ valósított meg Makai István vezetésével. Ez a jegyzőkönyvben egy mondat erejéig sem szerepel. A budapesti cigány lakosság problémái helyett arról beszéltek, hogyan és miként tudja a képviselő-testület az FCÖ-től kapott mobiltelefonjaikat megvásárolni. Ha Makainak ez az elmúlt események beszámolója, akkor felmerül a kérdés, hogy a budapesti cigány lakosság miként és hogyan fogja megtudni, hogy milyen tevékenységeket és mennyiért folytatott a Fővárosi Cigány Önkormányzat. Lehetséges, hogy mobilon felhívnak kétszázezer budapesti cigány embert?

 

A második napirendi pontot szó szerint idézzük, hogy miért is fontos a képviselők tiszteletdíjáról beszélni: „Makai István elnök:  (...) A képviselői járandóságok felhasználására vonatkozóan tájékoztatja a jelenlévőket, hogy 237 740 Ft tartalék keletkezett, valamint elmondja, hogy a 2011. évre vonatkozó tiszteletdíjakat 2010. december 31-ig határozatban kell megállapítani." Lefordítva, hogy mindenki jó értse: ebben az évben még egy közgyűlés összehívása szükséges, melyben olyan fontos és határidős téma lesz - mely a képviselők zsebét mélyen érinti -, hogy mennyi legyen a tiszteletdíjuk. Nagy többségileg elfogadták a határozatot. Hurrá, örüljünk, hogy a képviselőknek megint lesz a jövő évtől emelt tiszteletdíjuk.

 

A harmadik napirendi pont az „Egyebek". Itt több dologról is szó esik, de a mikulásnapi ajándékokra most nem térünk ki. Utána jön az igazi csattanó és érvelés. A közgyűlés elé került a „Múltunk közös lesz a jövőben is" díj személyre való javaslatok előterjesztése és indoklásai.

A hitelesség kedvéért ezt a fejezetet a jegyzőkönyvből szó szerint idézem az elejétől végéig, hogy képet kapjanak az érvelésekről, a személyi összetételről a tisztelt olvasók.

 

Makai István elnök: Elmondja, hogy a Nevo Podo elnevezésű rendezvény keretében, az FCÖ által alapított „Múltunk közös lesz a jövőben is" díjat minden évben 3 olyan személynek adományozzák, akik a legtöbbet tették a fővárosi cigányság érdekében, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az FCÖ programjai, szakmai munkája sikeres legyen. A folytatásban elmondja, hogy a díjazottak egy-egy oklevelet és egy arany pecsétgyűrűt kapnak.

Elsőként Molnár Ferenc Caramelt, az FCÖ jószolgálati nagykövetét javasolja, aki több gyerekprogramon is részt vett, valamint nagyon sok rendezvényen lépett fel ingyenesen, ezért azt gondolja, hogy munkája révén méltó a díjra.

 

Kérdezi a képviselőket, elfogadják-e javaslatát, vagy van-e valakinek más javaslata?

 

(Szavazás kézfelemeléssel)

 

Makai István elnök: Megállapítja a szavazás eredményét, 6 igen, 0 nem, 1 tartózkodás mellett, és kimondja a testület határozatát:

 

78/2010 (XI. 15.) számú határozat

A Fővárosi Cigány Önkormányzat képviselő-testülete elfogadta a „Múltunk közös lesz a jövőben is" díj, az FCÖ jószolgálati nagykövetének, Molnár Ferenc Caramelnek történő adományozását

 

Makai István elnök: A folytatásban az amerikai nagykövet asszonyt javasolja a díjra, aki szintén folyamatosan nyomon követi az FCÖ munkáját és kiemelten kezeli nemcsak a fővárosi, hanem az egész magyarországi cigányság helyzetét.

 

Kérdezi a képviselőket, elfogadják-e javaslatát, vagy van-e valakinek más javaslata?

 

(Szavazás kézfelemeléssel)

 

Makai István elnök: Megállapítja a szavazás eredményét 5 igen, 0 nem, 2 tartózkodás mellett, és kimondja a testület határozatát:

 

79/2010 (XI. 15.) számú határozat

A Fővárosi Cigány Önkormányzat képviselő-testülete elfogadta a „Múltunk közös lesz a jövőben is" díj, amerikai nagykövet asszonynak történő adományozását

 

Makai István elnök: Végül, de nem utolsósorban kitüntetésre javasolja Tartós István főpolgármester urat, hiszen első ízben történik meg, hogy roma főbiztosi státuszt hoz létre valaki. Ez nemcsak Magyarországon, de egész Európában egyedülálló példa, hiszen ezzel olyan méltó helyre emeli a roma politikát, hozzájárul a roma közélet megbecsüléséhez és segíti a fővárosi romák társadalmi integrációját.

 

Makai István elnök: Elmondja, hogy a jelölésnél és a döntésnél soha nem volt szempont a származás, a díjat azok a személyek kapják, akik munkájukkal erre méltóak.

 

Bodrogvölgyi Sándor képviselő: Véleménye szerint a javaslatnak igen sok köze van a fővárosi választáshoz, és szerinte a romák között is vannak olyanok, akik sokat tettek a cigányságért.

 

Makai István elnök: Elmondja, hogy az FCÖ szakmai támogatásáról, erkölcsi megbecsüléséről van szó. Tarlós István főpolgármester úr tett egy olyan gesztust, tényleges lépést a fővárosi romák társadalmi integrációja érdekében.

 

Bodrogvölgyi Sándor képviselő: A Tarlós által képviselt ügynek az a dolga, hogy a cigányság felzárkóztatását támogassa.

 

Makai István elnök: Megkérdezi Bodrogvölgyi képviselőtársát, van-e személyi javaslata?

 

Bodrogvölgyi Sándor képviselő: A szakmailag kiváló Zsigó Jenőt javasolja, aki az elmúlt 20 év alatt érdemi munkát végzett, és úgyis nyugdíjba megy.

 

Csóka János képviselő: Elmondja, hogy általában a testület nem szokta önmagát kitüntetésekkel jutalmazni. A folytatásban elmondja, hogy több önkormányzatban előfordult már, hogy egy emléktárggyal jutalmazták a testületet. Azt el tudja képzelni, amennyiben a költségvetésbe belefér, hogy mindenki kapjon egy gyűrűt az eddig végzett munkájáért, így kaphatna Zsigó Jenő is.

 

Makai István elnök: Elmondja, hogy a költségvetésnek utána néz, és szeretne egy testületi ülést összehívni a jövő héten. Egyetértve képviselőtársával, nem szokás és nem is célszerű maguk közül, testületi tagok kitüntetni. Ismételten elmondja, olyan külső személyekről és szervezetekről van szó, akik az FCÖ munkáját kívülről támogatják.

 

Bodrogvölgyi Sándor képviselő: Másik javaslattal áll elő, melyben Horváth Csabát javasolja a kitüntetésre, hiszen 4 év alatt nagyon sokat tett a fővárosban, valamint ő juttatta a FROKK-ot olyan helyzetbe, amilyenben van.

 

(Szavazás kézfeltartással)

 

Makai István elnök: Megállapítja a szavazás eredményét 2 igen, 3 nem, 2 tartózkodás mellett, és kimondja a testület határozatát:

 

80/2010 (XI. 15.) számú határozat

A Fővárosi Cigány Önkormányzat képviselő-testülete Horváth Csaba „Múltunk közös lesz a jövőben is" díjra történő jelölését elutasította

 

Makai István elnök: A hozzászólások, javaslatok elhangzása után megkérdezi a képviselőket, elfogadják-e javaslatát, melyben Tarlós Istvánt javasolja kitüntetni.

 

(Szavazás kézfelemeléssel)

 

Makai István elnök: Megállapítja a szavazás eredményét 6 igen, 0 nem, 2 tartózkodás mellett, és kimondja a testület határozatát:

 

81/2010 (XI. 15.) számú határozat

A Fővárosi Cigány Önkormányzat képviselő-testülete elfogadta a „Múltunk közös lesz a jövőben is" díj, Tarlós István főpolgármester úrnak történő adományozását."

 

Makai István a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke a budapesti cigányok előtt már úgy szerepel, mint A Gyűrűk Ura. Amelynek alapja az, hogy tavaly többek között meggyűrűzte Kocsis István BKV-vezérigazgatót (indoka szerint, mivel rengeteg cigány embert vett fel a BKV dolgozni, s ezzel elősegítette a fővárosi romák foglalkoztatását), valamint Bencze József volt országos rendőrfőkapitányt. A gyűrűzés szlogenje ugyanaz, mint Makai István főpolgármesteri kampányának, azaz „Múltunk közös lesz a jövőben is". Ami igaz is, hiszen Makainak a múltja összefonódhat a jövőjével, ha ezt a felajánlott gyűrűt Tarlós István elfogadja, és kinevezi őt főpolgármesteri biztosnak. Ez a „jegygyűrű" egy jó kapcsolat kezdetét jelentheti Makainak, s meg merjük kockáztatni, hogy elővásárlása is a lehetséges pozíciójának. Tarlós István azzal az indokkal kapja meg a gyűrűt, Makkait idézve: „ (...)  első ízben történik meg, hogy roma főbiztosi státuszt hoz létre valaki. Ez nemcsak Magyarországon, de egész Európában egyedülálló példa, hiszen ezzel olyan méltó helyre emeli a roma politikát, hozzájárul a roma közélet megbecsüléséhez és segíti a fővárosi romák társadalmi integrációját". Makai István információs hiányát kijavítva megjegyzem, hogy voltak már hasonló titulusok, sőt magasabb szinten is kinevezések, amit úgy hívtak, hogy „romaügyekért felelős államtitkár" Teleki László személyében, Kállai Katalin miniszteri biztos és Mohácsi Viktória az oktatási tárca égisze alatt, és ma üdvözölhetjük miniszteri biztosként Farkas Flóriánt, aki a roma közpénzek felett diszponál, felügyel és agitál. Tarlós István a fent említett státuszt ugyan még nem hozta létre, nem tudjuk, mi lesz a feladata, kit képvisel, milyen eszközökkel és milyen jogosítványokkal. De a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke már a gesztusra is ünnepélyes ceremónia közepette át akarja adni a gyűrűt. Ez alatt budapesti cigány lakosság elveszti mindenét, azért küzd, hogy ne lakoltassák ki a bankok, azon aggódik, hogy karácsonykor mi lesz az asztalon a gyerekeknek, mert már nincs semmije, amihez nyúlhatna, ahonnan segítséget várhatna, hiszen már a meglévő arany karikagyűrűje is a zálogházban landolt.

 

Csík Tamás: Tarlós begyűrűzve, meggyűrűzve?meggyűrűzve 

 

Remélhető, hogy Tarlós István főpolgármesterben van önbecsülés és morális tartása, és érdemek nélkül nem veszi át ezt a gyűrűt, tehát visszautasítja a Fővárosi Cigány Önkormányzatnak eme nagyvonalú gesztusát. Nem Tarlós István tisztességét és jó szándékát vonom kétségbe, hanem azt a felelőtlen politikai fővárosi cigány irányvonalat, amely haszonlesésre épül, és nem a romák megsegítésére. Véleményem szerint Tarlós István egyelőre nem a tettei, hanem pusztán politikai státusza miatt kapná meg a gyűrűt a helyezkedés mestereitől. Ezért azt mondom, a mi nyelvünkre lefordítva, hogy „Múltunk büdös, a jövőnk is az marad".

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek