Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigánykérdés: létjogosultságuk van az etnikai alapú ösztöndíjaknak
2010-12-01 10:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigánykérdés: létjogosultságuk van az etnikai alapú ösztöndíjaknakCsaknem félezer diáknak nyújtott tanulmányi ösztöndíjat idén a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ. Balogh Tímea oktatásszervező szerint az utóbbi pár évben már piacképes szakmákat választanak az ösztöndíjasaik. A budapesti Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnáziumban belügyi és rendészeti ismeretekből érettségizhetnek a nappali tagozatos gimnazisták. Messing Vera, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója szerint a roma diákokat nem csak szociális helyzetük miatt éri hátrány, hanem etnikai hovatartozásuk miatt is.

 

 

 

 

A roma ösztöndíjak egyik legnagyobb gyengéje az, hogy a támogatás célja és eszközrendszere nincs összhangban egymással — mondta Messing Vera, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) „Jövőnk- most” című műhelybeszélgetésén.

A Társadalomkutató Intézet 2007-es „Tanulmányi ösztöndíjak etnikai vagy szociális alapon” című kutatása során olyan diákokat kérdeztek, akik a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA), illetve az Útravaló Ösztöndíjprogram támogatottjai voltak. Az adatok szerint a MACIKA ösztöndíjakat szociális juttatásnak tartotta szinte valamennyi érintett: az iskolák, a kisebbségi önkormányzatok, a hátrányos helyzetű roma és nem roma családok.

Messing Vera azonban elmondta, hogy a MACIKA ösztöndíjak nagysága a tanulmányi átlagtól függ, és azt az általános iskolásoktól a főiskolásokig, egyetemistákig minden arra érdemes tanuló megkaphatja. Az Útravaló ösztöndíjak viszont a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű hetedikes, nyolcadikos diákoknak, középiskolásoknak, és részben egyetemistáknak nyújtanak támogatást. Közölte azt is, hogy a roma diákok hátránya nem csupán szociális helyzetükből adódott, hanem etnikai hovatartozásukból is, ezért létjogosultságuk van az etnikai alapú ösztöndíjaknak. Kiemelte, hogy a roma ösztöndíjasok harmada, az Útravaló ösztöndíjasok 14 százaléka szegregált osztályban tanult, és az ösztöndíjrendszer igazi kárvallottjai a halmozottan hátrányos helyzetű roma diákok, akik közel két-harmada semmilyen ösztöndíjat nem kap.

Az utóbbi években piacképes szakmákat szereznek, például közgazdásznak, orvosnak tanulnak az ösztöndíjasaink, öt-hat évvel ezelőtt pedig még népszerű hivatás volt a szociális munkás szak — közölte Balogh Tímea, a FROKK oktatásszervezője. Hozzátette, hogy alaptevékenységük a nappali tagozaton tanuló budapesti roma középiskolások, főiskolások, egyetemisták ösztöndíjban részesítése, tehetséggondozása, táboroztatása. Az idei tanévben csaknem ötszáz diákot támogatnak.
Dani Csaba, a budapesti Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy nagyjából 120 diák jár az intézmény általános iskolájába, döntő többségük roma. A gimnázium nappali tagozatára 130 diák jár, többek közt belügyi és rendészeti ismereteket tanulnak, és érettségizhetnek is ebből a tárgyból. A felnőttoktatásban tanulók létszáma megközelíti a háromszáz főt, nekik egy héten három napot kell iskolába járniuk. Az igazgató arra az érdekességre hívta fel a figyelmet, hogy egyre több az olyan vidéki diák, aki budapesti rokonokhoz költözve jelentkezik hozzájuk, és hogy egy erdélyi falu majdnem minden diákja náluk tanul.
Közben csütörtökön Varga József fideszes parlamenti képviselő egyéni módosító indítványt nyújtott be az Országgyűléshez, amely a Költségvetési Tanács jövő évi működésére szánt 835 millió forintot mindössze 10 millió forintra csökkentené. A kormánypárti politikus az elvont pénzt a MACIKÁ-hoz csoportosítaná át. A szintén fideszes Farkas Flórián néhány hete módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez arról, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózást segítő projektjei között szereplő Roma Oktatási Programok támogatását további kétszázmillió forinttal növeljék. Az indoklás szerint a pénzt hatásvizsgálatra, tanulmányok készítésére, monitoring rendszer kialakítására, illetve az ösztöndíjprogram minőségbiztosítási rendszerének kidolgozására kell fordítani.


2006-ban Kézdi Gábor és Kertesi Gábor közgazdász egy, a Roma Education Fund (Roma Oktatási Alap) megbízásából készített kutatásban megerősítette, hogy megéri befektetni a roma diákok oktatásába. A kutatók szerint jelentős és hosszú távú haszonnal jár a költségvetés számára az a befektetés, amely lehetővé teszi, hogy egy roma fiatal érettségit szerezzen. A kormányzat 2003 óta külön integrációs és képesség-kibontakoztató támogatást biztosított az együtt nevelő, integráló iskoláknak, és 2007-től az ilyen óvodáknak is.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek