Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Uniós szégyenpad várhat ránk
2010-11-29 10:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Uniós szégyenpad várhat ránkDecember 10-én Párizsban lesz a záró rendezvénye a szuperlézer projekt előkészítő szakaszának. A cseh, román és magyar együttműködésben megvalósuló különleges beruházás, melynek nagyobbik hányadát hazánk vállalta, siker helyett akár kudarctörténet is lehet.

 

 

 

Az ok az, hogy az előkészítéshez szükséges támogatási szerződést tavasz óta nem szignálta a kormány. Jövő március az előkészítés határideje, amely már ma több hónapos csúszásban van. Megérhetjük, hogy a soros uniós elnökség indulása után uniós szégyenpadra kerülhet Magyarország.

A zárás 13 ország közel 40 kutatóintézetének háromévi munkáját összegzi, az elvégzett munka tudományos, technikai, jogi és pénzügyi eredményei átvezetik a projektet a megvalósítás fázisába. Még tavaly szeptemberben dőlt el, hogy három helyszínen, Prágában, Bukaresten és Szegeden jön létre az Extreme Light Infrastructure (ELI). Mindhárom helyen a maga kategóriájában világrekorder kutatási nagyberendezés épül - vélte Lippényi Tivadar. Az ELI HU Fejlesztésszervező Nonprofit Közhasznú Kft. nevű projekttársaság ügyvezetője felidézte, milyen munkamegosztást követnek: Csehországban a nyalábegyesítés és részecskegyorsítás áll a tudósok munkájának középpontjában, Szeged a nagyon rövid impulzusidejű, úgynevezett attoszekundumos kutatások központja lesz, a bukaresti központban pedig fotonukleáris kutatásokat végeznek. 

 

Az Európai Unió Versenyképességi Tanács tavaly december elsejei ülésén a három ország képviselői bejelentették a megvalósítás szándékát. A beruházás költségeit az unió strukturális alapjából fedezik, a működtetés költségeinek nagyobbik hányadát a konzorciumban résztvevő országok állják. A magyar pályázatot 2011 márciusáig kell benyújtani az Európai Bizottsághoz, de az idén áprilisban ehhez elnyert támogatás a mai napig késlekedik, ezért veszélybe került a magyar projekt..

A három helyszínen megvalósuló projekt keretében különböző kutatások folynak majd, a párhuzamosságokat kizárva - mondta lapunknak Lippényi Tivadar, . Az ELI az Európai Unió 44 kiemelkedő jelentőségű kutatási nagyberendezésének egyike. Az európai összefogással, 13 ország részvételével megvalósuló projektben magyar részről az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet és a Részecske és Magfizikai Kutatóintézet vesz részt, együttműködésben a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemmel, valamint a Dél-Dunántúli Kooperációs Kutatási Központtal. A munka elvégzése sürgős, mert az Európai Unió által, a strukturális alapokon keresztül biztosítandó, országonként mintegy 240-280 millió eurós támogatást 2013-ig kell lekötni és 2015-ig fel is kell használni, vagyis a beruházásnak addig el kell készülnie - hangsúlyozta Lippényi.

Az ELI HU Fejlesztésszervező Nonprofit Közhasznú Kft. - melynek tagja a szegedi egyetem, a szegedi önkormányzat és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) - a kedvezményezettje annak a 922 millió forint értékű támogatási szerződésnek, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jóváhagyásával a MAG Zrt.-nek kell aláírnia. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Országgyűlésben még júniusban ígéretet tett arra, hogy szeptember 13-ig határoznak a kérdésről. Ez nem történt meg. Először még arra lehetett gondolni, hogy megvárják az önkormányzati választások végeredményét. Október eleje óta tudható, hogy maradt a szocialista polgármester. Botka László legutóbb november közepén interpellált az ügyben a parlamentben. Úgy fogalmazott, hogy a magyar fél elmaradása már most jelentős a két fővároshoz képest. Érdemi választ most sem kapott a polgármester az államtitkártól. A halogatás azonban azzal járhat, hogy a márciusi határidőig nem tudja Magyarország benyújtani a Strukturális Alaphoz az ELI pályázatát. Ebben az esetben valószínű, hogy az ELI Attoszekundumos Kutatóközpont létrehozásától is elbúcsúzhatunk, mert a pályázat brüsszeli elbírálása, döntése legkevesebb hat hónap.

Azt nem tudni, milyen következményei lennének, ha Szegeden nem indul el a beruházás. Arra a felvetésre, hogy esetleg más, nem magyarországi város kapcsolódna be a projektbe, Lippényi Tivadar határozott nemmel válaszolt. Pontosabban azt mondta, hogy azt nagyon nehezen lehetne pótolni, ami a hazai tudósok fejében van. Arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy ez a csúszás milyen fényben világítja meg Magyarország soros uniós elnökségét. Az ügyvezető lapunknak úgy nyilatkozott: Párizsban valakinek mondani kell valamit a magyar projekt helyzetéről. Ha addig nincs döntés a támogatásról, akkor ezt kell elmondani.

Cséfalvay átvette a stafétabotot

Az uniós fejlesztési források, amelyek Magyarország rendelkezésére álltak, illetve állnak 2007-2013 között mintegy 8 ezer milliárd forintot tesznek ki. Ennek felét kötötték le, vagy használták már fel, azaz mintegy négyezer milliárd forintot. A futó pályázatok finanszírozására mintegy 2 ezer milliárd forint szükséges, míg a szabadon felhasználható forrás kétezer milliárd forint. A kormányváltás óta azonban helyben topognak az uniós pályázatok, mert a nemzeti fejlesztési tárca felülvizsgálta a folyamatban lévőket, sokat leállított közülük, újak meg a koncepcióváltás miatt nem indultak. Várhatóan 2011 január 15., az Új Széchenyi Terv kezdete után kapnak ismét lendületet a pályázatok. Közben Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára Brüsszelben, a kutatási miniszterek tanácsának múlt heti - idei utolsó - ülésén bemutatta a magyar elnökség kutatási prioritás
ait. Hangsúlyozta: fontosnak tartja a többi között a 8. Kutatási Keretprogram alakítása során a részvételi szabályok egyszerűsítését, amely az "adminisztráció helyett innováció" elv érvényesítésével hozzájárul a pályázati kedv növeléséhez, valamint a kis- és középvállalkozások kutatási programokban való sikeresebb részvételéhez. A tanácsülésen Cséfalvay a jövő évi magyar elnökség nevében utalt a belga elnökség sikeres munkájára, és bejelentette, hogy Magyarország átveszi a stafétabotot.

 

C-PRESS  - Regős Zsuzsa / Népszava

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek