Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hatmillió forintért oda a tisztesség?
2010-11-29 10:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hatmillió forintért oda a tisztesség?Sztojka Katalin közel 25 éve védi a romák jogait, képviseli az érdekeiket. Egy másodfokú bírósági ítélet szerint most megbotlott, ezért öt évre börtönbe kell vonulnia, és oda a becsülete.

 

 

 

 

Másodfokon öt év letöltendő börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla Sztojka Katalint. A neves roma jogvédő a bíróság álláspontja szerint csalással igazolta több ezer Bács-Kiskun megyei romának a jogosultságot az Osztrák Megbékélési Alap (OMA) felé. 

 

Az osztrákok még 2000-ben állapodtak meg a magyar kormánnyal a nácik által a mai Ausztria területére rabszolga- és kényszermunkára hurcoltak kárpótlásáról. Ám az 1453 és 7630 euró közötti kárpótlásért kevés roma jelentkezett, így az osztrákok a kárpótlási ügyekben jártas Magyar Zsidó Örökség Közalapítványhoz (Mazsök) fordultak.

A Mazsök hirdetésére már többen jelentkeztek, ám az igazi áttörés akkor történt, amikor valaki(k) üzletet láttak a dologban, és elkezdték szervezni a „túlélőket”. A romák deportálását ugyanis kevés dokumentum rögzítette, így az OMA megelégedett azzal is, ha valaki azt vallotta saját magáról a beadványában, hogy annak idején olyan osztrák városba deportálták, ahol kényszermunka folyt.

Sokan jelentkeztek, sok pénzért

Saját naivitásukkal akkor szembesültek az osztrákok, amikor rövid idő alatt tizenkétezer beadvány érkezett az alapítványhoz. Romák és nem romák próbálkoztak fiktív adatokra épülő, alaptalan igénylésekkel. Voltak olyan kérelmezők is, akik azt sem tudták, mire szervezik be őket a felhajtók, néhány idős, részben analfabéta emberrel csak annyit közöltek, azért igényeljen, mert mindenki kap, aki átélte a II. világháborút.

Mivel az OMA-nál feldolgozni sem tudták a tizenkétezer kérvényt, ezért úgy döntöttek, új eljárásban csak azoknak adnak pénzt, akik két tanú előtt nyilatkoznak és igénylésüket egy-egy roma önkormányzati vezető hitelesíti. Ez utóbbi lett volna Sztojka Katalin feladata, ám az asszony – a jogerős bírói ítélet szerint – esetenként olyanoknak is aláírta a papírjait, akit nem is látott.

Ennél súlyosabb megítélés alá esik, hogy a bíróság úgy vélte, hogy Sztojka Katalin több esetben pénzt is kapott a hitelesítésekért, összesen mintegy hatmillió forintot.
Ezt Sztojka végig tagadta, a bíróság néhány vádlotti vallomás és három anonim tanú vallomása alapján látta bizonyítottnak.

Nem vették zokon

Gerő Tamás, Sztojka Katalin frissen megbízott ügyvédje szerint az ügyet nem is az osztrákok robbantották ki, hanem talán egy hoppon maradt igénylő. Szerinte az OMA annyira nem „vette zokon” az ügyet, hogy már a rendőrségi eljárás alatt kifizetett az igénylőknek fejenként további 380 eurót, az osztrákok pedig jogutód nélkül fel is számolták az alapítványt.

Az ügyvéd állítja, Sztojka Katalint nem a haszonszerzés vezette, amikor kritika nélkül hitelesítette az igényléseket. Gerő úgy tudja, az igénylők még Sztojka lakására is elmentek a pecsétért, „nem hagytak nyugtot az asszonynak”. A teljes kárösszeg elérte a 140 millió forintot.

A rendőrség végül 55 emberre gyűjtött terhelő adatokat, nagy részüket első és másodfokon is elítélték. Sztojka Katalinnak a másodfokú ítéletben egy évvel csökkentették büntetését. Hegedűs István bíró az indoklásában is azt mondta: az ügyben nem bűnözők szövetkeztek arra, hogy megrövidítsék az Osztrák Megbékélési Alapot, hanem többségében büntetlen előéletű személyek „látták meg a lehetőséget” a kárpótlásban, s nem tudtak ellenállni a kísértésnek.
 

„Eljárási hibák miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordulunk felülvizsgálati kérelemmel, a jogerős ítélettel szemben, és kérni fogjuk az ítélet végrehajtásának felfüggesztését is”” – mondta lapunknak az ügyvéd, aki napokkal az utolsó tárgyalási nap előtt került kapcsolatba az üggyel, a bíróság azonban nem engedte a tárgyalás elhalasztását.

Természetesen megpróbáltuk elérni Sztojka Katalint is, ám telefonját kikapcsolta és ügyvédjét bízta meg a válaszadással.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek