Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Európában az Orbán-kormány lett a példakép
2010-11-29 10:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Európában az Orbán-kormány lett a példaképMiközben Kelet-Európában alig javul a cigányok sorsa, van Budapesten egy merész államtitkár, akinek tevékenysége a romák sorsára irányul - írja a balliberális német lap.

 

 

 

A balliberális Süddeutsche Zeitung pénteki számában egy majdnem egész oldalas esszét szentel a kelet-európai cigányságnak. Michael Frank először elmagyarázza az olvasóknak, hogy miért szabad cigányozni errefelé - elvégre Kelet-Európában a romák magukat is így nevezik, míg a többségi társadalomra meg a „fehérek" kifejezést használják.

 

Míg német nyelvterületen nagyon ügyelnek, hogy a valóban pejoratív élű „Zigeuner" szó helyett mindig „romákról és szintikről" beszéljenek, Kelet-Európában a romaprobléma súlyosabb, semmint hogy nyelvi kérdést csináljanak az egészből.

 

Frank szerint a tolerancia kifejezése is problematikus - ez ugyanis bármennyire jó szándékú, mégiscsak lekezelő. Elvégre - ahogy írja Frank -: aki toleranciát gyakorol, voltaképpen hatalmi helyzetből cselekszik. A tolerancia nem oldja fel az elnyomott és az elnyomó kettőségét - pusztán emberibbé teszi. A hatalmas továbbra is hatalmas marad, és a roma továbbra is roma - de legalább meghagyják neki a jogot, hogy az is maradhasson. Ezzel azonban még nem segítettek sokat a cigányságon, amelynek eltérő normarendszere, kultúrája mindig is nehezen illeszkedett be a környező népek teljesítményorientált, polgári világába. „A romákat az európai történelemben legtöbbször tolerálták, ám csak ritkán respektálták", írja a müncheni napilap újságírója.

 

A cigánynak fontosabb a család, a napi kis boldogság, mint a hosszú távú tervezés - éppen ezért inkább marad együtt a család, semmint hogy a gyereket iskolába küldjék. De ha meghagyják a közösségi lehetőségeiket, s azon keresztül akarnak nekik előrejutást biztosítani, sikeresebb lehet roma és többségi egyaránt.

 

A lap szerint Magyarország éppen erre tesz kísérletet. Az a Magyarország látszik tehát a romapolitika éllovasának, ahol másrészről - írja a Süddeutsche - „kíméletlenül gyilkolnak le romákat, ahol fasiszták a többség egyetértése mellett heccelnek a cigányok ellen, mint bűnözők és aljaemberek ellen." Ám mégis: „Magyarország Európa első állama, amely kihívásként fogta fel cigány honfitársait, számos integrációs programot indított meg".

 

A lap szerint Magyarország az EU soros elnökeként is leginkább a romapolitikára fog koncentrálni, és Orbán Viktor „nemzeti konzervatív rezsimjétől" tényleg várható is néhány értelmes kezdeményezés e téren.

 

„Van Budapesten egy merész államtitkár, akinek fő figyelme a romákra irányul. Balog Zoltán valamiféle roma-kvótát is elképzelhetőnek tartana a közügyekben, éppen azért, hogy megtörjék a jelenlegi ördögi kört: a munkanélküliség és a nyomor a romákat abba a gyanúba keveri, hogy bűnözőként szerzik meg a kenyérrevalót; a népcsoport általános kriminalizálása viszont elzárja előlük a munkalehetőségeket - és a spirál továbbforog."

 

Miközben Nyugat-Európában már a polgári rétegeket is elérte az idegenellenesség, és megkérdőjelezik sokan a paralleltársadalmak lehetőségét, a magyar javaslat éppen erről szólna: a romák sajátosságát megőrizni, és így visszavezetni őket a munka vagy az oktatás világába. A müncheni balliberális lapnak láthatóan tetszik a budapesti kormány gondolata.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek