Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Új fordulat várható az állítólagos háborús romabizniszben
2010-11-26 12:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Új fordulat várható az állítólagos háborús romabizniszbenEljárási hibák miatt fellebbez az öt évre ítélt roma kisebbségi vezető ügyvédje.

 

 

 

 

A Legfelsőbb Bírósághoz fordul Sztojka Katalin és ügyvédje, mondván eljárási hibák miatt érvénytelen a roma kisebbségi vezetőt öt év szabadságvesztéssel sújtó ítélet, mondta Gerő Tamás, az asszony ügyvédje az atv.hu-nak. A Szegedi Ítélőtábla verdiktje értelmében ugyanis Sztojka, és az ügy többi, mintegy 50 vádlottja összességében több százmillió forinttal károsította meg az Osztrák Megbékélési Alapot – a vádlottak sorban nyújtottak be kérelmeket a második világháború során deportált, illetve kényszermunkára hurcolt emberek kárpótlási igényeként.

Egy évet elengedtek, milliókat koboztak el

Az elsőrendű vádlottat, Sztojka Katalint, a Kalocsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat korábbi elnökét, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettéért (mint társtettest) és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért küldte börtönbe az ítélőtábla. Amelyik egyébként – másodfokon eljárva – egy évvel lefaragta az első fokon kiosztott penzumot, de még így is a roma kisebbségi vezető kapta a legsúlyosabb büntetést. (A vádlottak többségét jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte az első fokon eljáró megyei bíróság. A táblabíróság több vádlott esetében milliós nagyságú vagyonelkobzást rendelt el.)

A megbékélés pénzforrása

A történet még 2000 októberére nyúlik vissza, akkor alkotott ugyanis törvényt az Osztrák Köztársaság egy úgynevezett Megbékélési Alap létrehozásáról. A jogszabály értelmében az osztrák állam szerződést is kötött hazánkkal, és deklarálta, hogy önkéntes juttatásban részesülhetnek azok, akikett a második világháború idején deportáltak, vagy kényszermunkára köteleztek. Azaz az osztrákok egyfajta humanitárius szolgáltatást kívántak nyújtani, így csupán egyetlen feltételt szabtak: aki megkapta a pénzt, annak alá kellett írnia egy lemondó nyilatkozatot, hogy a jövőben semmit nem követel az osztrák és német államtól, valamint különböző vállalatoktól. Gerő Tamás fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az elsőfokú eljárás során sokan kárpótlásként emlegették ezt a juttatást – tévesen.

Nem ő volt a konzul

A Megbékélési Alap ki is tárta kapuit, de nem sorakoztak tömegesen a jelentkezők, így az Alap úgy döntött, hirdessék meg a kisebbségi cigány önkormányzatoknál is a juttatás lehetőségét. Fel is pörgött az ügymenet, 2003-ban majdnem 12 ezer kérelem futott be. Az igénylésáradat láttán egy kicsit az Alap is szigorított a feltételeken, és két tanú, valamint egy hitelesítő személy jelenlétét is megkövetelte – a dokumentumot lepecsételő hitelesítőnek pedig a cigány kisebbségi vezetőket kérték fel, mint utóbb kiderült, jogszerűtlenül. A törvény ugyanis ilyen esetekben úgynevezett konzuli hitelesítést követel, állítja Gerő. Azaz az ügyvéd szerint Sztojkára egy olyan jogkört ruháztak, amit neki nem is lett volna szabad alkalmaznia.

156 eset, 6 millió forint

A vád szerint egyébként a roma kisebbségi vezető 156 esetben hitelesített úgy kérelmeket, hogy közben tudomása volt azok valótlanságáról, továbbá 6 millió forintot kapott vissza a megítélt összegekből közreműködésének fejében. (Az utóbbi vád egyébként anonim tanúk, valamint egy másik vádlott, Sztojka unokatestvérének vallomására alapozva fogalmazódott meg.)  

Csak a lehetőséget látták meg

A másodfokon eljáró ítélőtábla azt enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak nagyrészt büntetlen előéletűek, valamint figyelembe vették a belső aránytalanságokat is – ezek abból adódtak, hogy a vádlottak között voltak szervezők és felhajtók is, akik idős embereket kerestek fel a juttatás lehetőségével.  Hegedűs István bíró összességében azzal indokolta döntését, hogy az ügyben nem bűnözők szövetkeztek az Osztrák Megbékélési Alap megrövidítésére, hanem többségében büntetlen előéletű személyek látták meg a lehetőséget a kárpótlásban, és nem tudtak ellenállni a kísértésnek.

Állítólag felderítők kerestek idős embereket

Arra a kérdésre, hogy a több tucat vádlott közül, miért Sztojka Katalin kapta a legnagyobb büntetést, ügyvédje úgy felelt: ő volt az, aki a legtöbb kérelmet lepecsételte, hiszen, „mint roma kisebbségi vezető mindenkinek segíteni akart”. Azt is Sztojka rovására írták, hogy ő szervezte be az úgynevezett „felderítőket”, akik az idős embereket keresték fel. Sztojka egyébként az egész eljárás során következetesen tagadta, hogy tudomása lett volna róla, hogy jogtalanul hitelesíti az iratokat, tagadta a hatmillió forint átvételét, valamint a felderítő emberek kiszervezését.

A tárgyaláson már nem vallott

A harmadrendű vádlott a vád szerint 20 millió forintot vett, ő három évet kapott. Sztojka unokatestvére első fokon azért vallott rokona ellen, álltja az ügyvéd, hogy saját felelősségét kisebbítse. Azt mondta, azért kért pénzt az idős emberektől, mert azt továbbítania kell Sztojkának. (Ezt egyébként még a nyomozás során adta elő az unokatestvér, aki a tárgyaláson már nem is tett vallomást, ám a bíróság szerint így is az ő verziója a hiteles.)

Kirendelt kontra választott

Ami pedig az eljárási hibát illeti: Gerő annak tartja, hogy másodfokon halasztást kért, és jelezte a bírónak, nem tudja ellátni ügyfele védelmét, mert nem volt elég ideje az enyhítő- és mentőkörülmények felderítésére, illetve a több mint tízezer oldalra rúgó perirat átnézésére. A bíró ezután egy kirendelt védőnek adott lehetőséget, mondván, a lényeg, hogy a védelem el legyen látva. A törvény szerint azonban a kirendelt védő megbízatása abban a pillanatban megszűnik, hogy egy másik védő (jelen esetben Gerő Tamás) benyújtja kérelmét a védelem ellátására. Mivel a tényállást már nem lehet támadni, hiszen jogerős ítélet született az ügyben, és Sztojkának mindenképpen be kell vonulnia a büntetés-végrehajtási intézetbe, azonban az előbb is említett eljárási szabályok megsértése miatt felülvizsgálati kérelmet fognak benyújtani az LB-hez a jogerős ítélettel szemben, és kérni fogják az ítélet végrehajtásának felfüggesztését.

C-PRESS  - atv.hu / Prókai Eszter

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek