Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A ketrecember - Horváth Árpád magáncsillaga
2010-11-26 12:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A ketrecember - Horváth Árpád magáncsillagaA kirekesztés, az elmúlt húsz év rossz romapolitikája miatt egy órára ketrecbe zárta magát a Blahán Horváth Árpád. A fiatal cigány férfi krisztusi korba lépett, megkomolyodott, tüntetést szervezett, látványos akciókon töri a fejét, és egyesületet készül alapítani. Vigyáz az öccsére, nehogy elkallódjon, de a népéért is tenni akar. Az önjelölt roma jogvédő portréját PUNGOR ANDRÁS rajzolta meg.

 

 

 

– Volt bennem egy csillag. Kiengedtem, és most azt követem – mosolyog Horváth Árpád.
Rövidre vágott haj, lazán kitűrt ing, farmer, fényes cipő. Őrző-védő cégnél dolgozik, munkaköri kötelesség a jó megjelenés.
Egy ferencvárosi bérház udvarán állunk. Gyerekként itt élt két testvérével és szüleivel. Kintről tompán idemorajlik a körút. Körülöttünk tisztaság, egy-egy eltévedt madárfütty.

A minap Horváth Árpád ketrecbe ment a csillaga után. Egy órára magára zárta az ajtót a Blahán. Körülötte maszkos, marcona férfiak álltak. Hunnia új keretlegényeit mintázták.

Odafigyeltek

 

„Vigyázz! Cigány!” – hirdette a rácson a felirat. Horváth Árpád így tiltakozott a romák megkülönböztetése, a rendvédelmi telepek jobbikos terve ellen.

Kattogtak a vakuk, forogtak a kamerák.

A fiatal férfi sokáig készült az antirasszista akcióra. Mégis, mintha összeesküdött volna ellene a világ. Varratott rabruhát, de nem készült el időben, a megígért áramot nem kapta meg a közeli zöldségestől. De így is elérte a célját: odafigyeltek rá.

– Vona Gábor azt mondta, hogy neki testvére az a cigány ember, aki betartja a törvényeket, tisztességgel neveli a gyermekeit. Azt üzenem a testvéremnek, hogy ne uszítsa a társadalmat a népem ellen – mosolyog.
Golyónak hívják a barátai. Gyerekkorában görbe lábai voltak. „Mindjárt gurul, akár egy golyó” – nevetett a nagybátyja. Rajta ragadt a név.

Vizes lesz a szeme, ha felnéz a körfolyosóra. Szülei meghaltak. Rák. Elnyomja a cigarettát.

– Nem kéne szívnom – sóhajt.
Anyja állandóan főzött: lecsós nokedli rántott hússal, káposztás tészta sült oldalassal. Nem lehetett nem enni.

– Mondtuk neki: anyu, ne csak ilyeneket főzz! De nem hallgatott ránk. Most meg nagyon hiányzik az a jó csirkepörkölt!
Az 518-as számú Hámán Kató Úttörőcsapat nem volt büszke a fiúra.

A Dohány utcai általánosban rossz tanuló volt, lusta. Inkább a vicceken, hülyéskedésen járt az esze. Bátyja volt a bezzeggyerek, neki színötös, Golyónak csak egyes-kettes jutott. Horváthéknál csavarogni nem lehetett, csajokról ábrándozni igen.

Vasárnaponként a pesti nagymama lakásában gyűltek össze a rokonok. Az asszonyok a szobában pletykáltak, a férfiak a konyhában söröztek és verték a blattot. Nyáron meg jó volt Karcagon lenni, a vidéki nagymamánál, a déli cigánytelepen. A vizes-cukros kenyértől ragadt a szája, összetapadtak az ujjai, de nem törődött vele, barátaival focizott a gyepen, és békát fogott a vizekben. Amikor ebéd után lefeküdtek az öregek, csapkodta a legyeket a falon.

Kamaszként már elmehetett az Alfa moziba, tizenhét évesen meg diszkóba is. A romáknak tilos volt magyar szórakozóhelyre járni, kidobták őket mindenhonnan, így lett egy saját helyük: a kőbányai Magnezit. Ahova „fehér” ember ritkán tette be a lábát. Járt oda csibész is, úr is. Így volt ez a „magyar” diszkókban is.

Partiszerviz


Választékosan beszél. Hol tanulta? Korábban üdülési jogokat értékesítő cégnél dolgozott telefonosként. Hosszú évekig találomra felhívott embereket igyekezett rávenni a vásárlásra. Talán itt csiszolta szépre a beszédét. Írni már nem tud ilyen jól. Egyszer lekörmölte egy rosszul sikerült kapcsolatának történetét. Ábrándos kamasz volt, a lánynak is megmutatta a művet, de ő kinevette.

Esti iskolában végzett szakácsként. Üzemi konyhán nem lehetett megtanulni a főzés művészetét. Katonaként legalább hasznát vette annak a kis tudásnak, amit megszerzett: a kőbányai hadtápközpontba került.

– Olyan volt, mint egy partiszerviz – mosolyog.
„Tanulj, fiam” – mondogatta mindig az apja, de ő nem fogadta meg. Most, felnőtt fejjel rájött, kár volt. Eldöntötte: érettségizik és tovább tanul.

Apja az IKV-nál volt kőműves, anyja piacozott. Kivonatoztak „Lengyelbe”, kibuszoztak „Olaszba”, onnan hozták a suhogós nadrágokat, sportcipőket. Nagybátyja Ladájával „Jugóba” is elmentek áruért. Golyó szerette a kispesti és a szentendrei piacozást. De a rendszerváltás véget vetett ennek is.

Szülei nem merték kiváltani a vállalkozói engedélyt. Féltek az újtól. Abbamaradt a piacozás, anyja takarító lett, apja segített neki, de megrokkant, meghajlott a gerince. Gyűltek az adósságok. Eladták a lakást, jött a lassú vég.

Horváth Árpád most szüleitől örökölt adósságát törleszti. Huszonéves öccsével lakik együtt.
– Nem akarom, hogy elkallódjon. Vendéglátózik, az éjszakában könnyen elkallódhat. Vigyázok rá.

Fordult a világ

– Közönyösek a romák. Gyilkoltak bennünket, mégis csendben maradtak – mondja.
Harminchárom éves koráig ő is néma volt. Fél éve fordult meg vele a világ. Hitlerről szóló filmet nézett a tévében.
„A rossz akkor győzedelmeskedik, ha a jó csendben van” – hallgatta a narrátort.

– Gazdasági válság, kevés munkahely, bűnbakká tett népcsoport – sorolja a náci világ és a mai Magyarország közötti párhuzamokat. 

 

Fel akarta rázni a baráti körét.

– Minek kiabálni, úgyis utálnak minket – vonták meg a vállukat.
De ő nem akart csendben maradni: tüntetést szervezett a Deák térre. Zenekar játszott, pogácsa volt az „útravaló a tolerancia felé”. Apró lépés, de hangos kiáltás.

Elutazott Auschwitzba. Letaglózta a halálgyár látványa. A 13-as számú barakk jutott a romáknak.

– Hát ennyire szerencsétlenek lennénk? Amúgy csupán önző vagyok:
a családomért aggódom a legjobban. Ezt a féltést akarom elvinni az embereknek. De nekünk is változnunk kell. Az elmúlt húsz év romapolitikája juttatta oda a cigányságot, ahol van.

A rendszerváltással megszűntek a vidéki üzemek, cégek, nagy lett a munkanélküliség. A politikusok és az érdekvédők ahelyett, hogy a felnőttoktatásba vonták volna be a romákat, segélyeket adtak nekik. Felnőtt több generáció, amely csak azt látja, hogy segélyekből meg lehet élni, többre nem vágynak – mondja egy szuszra.

Csillog a szeme. A cigányság helyzetén változtatni tudó nonprofit szervezetről álmodik a barátaival. Munkahelyeket teremt majd, oktatást szervez. Korábban nem érdekelte a politika, most is igyekszik távol tartani magát tőle.

De megkomolyodott. Krisztusi korban van. Az e-mail címe is másként kezdődik: romakerdekeben kukac...

Visszhang nélkül


A cigányvezetők nem reagálnak az akcióira, az internet szélsőjobbos mocskolódói a Dunába dobnák őt is.

– Ide juttatta a Jobbik a társadalmat – csóválja a fejét. Ő maga nem átkozódik, pedig a rasszisták miatt lenne rá oka. – Ma az volna a legnagyobb átok, ha azt kívánnám, hogy egy napig tartozzanak közénk. Manapság nem könnyű cigánynak lenni – sóhajt.
Ezért kellenek a saját csillagok.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek