Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

800 milliós éket vert fideszes képviselők közé a Macika
2010-11-25 13:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
800 milliós éket vert fideszes képviselők közé a MacikaEgy cigányokat támogató alapítvány költségvetése miatt alakulhat ki feszültség a Fidesz frakciójában. A romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, Farkas Flórián megszüntetné az alapítványt, míg egy frakciótársa plusz 800 millióval támogatná működését. Vezető fideszes politikusok nyilatkozatai alapján Farkas ötlete el fog bukni. A képviselő nem kívánta kommentálni a kialakult helyzetet az [origo]-nak.

 

 

 

 

Feszültség alakulhat ki a Fidesz frakciójának két cigány származású képviselője között a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) jövője miatt. Egy szerdán nyilvánosságra került hangfelvétel szerint a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, Farkas Flórián megszűntetné a közalapítványt, míg Varga József csütörtökön a költségvetéshez benyújtott módosító indítványa a szervezet támogatására eredetileg szánt 290 millió forintot közel négyszeresére, 825 millióval növelné meg a Költségvetési Tanács működésére szánt pénzből.

 

Farkas, aki a Fidesszel szövetséges cigányszervezet, a Lungo Drom elnöke is egyben, a hangfelvétel szerint azt mondta, saját kezében összpontosítaná a cigányszervezeteknek járó támogatásokat. "Az az alapítványosdi játszma, ami eddig volt, Macika, kisebbségi közalapítvány, Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, meg a bánat tudja mi, ezek megszűnnek" - jelentette ki a felvételen alapján.

 

Varga javaslatának jó esélye van

 

Farkas a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után az MTI-nek azt mondta, minden általa elmondott szót és kijelentést vállal. Kedden ugyanakkor az [origo] kérdésére már azt mondta telefonon, hogy nem beszélt a Macika megszűntetéséről, és az egyik legjobban működő, cigányokkal foglalkozó szervezetnek tartja. Arra a kérdésünkre, hogy akkor a felvétel szerint miért állított ezzel ellentétes dolgot, lerakta a telefonját.

 

Farkas a beszélgetés elején azt állította, az [origo]-tól értesült Varga módosító indítványáról, emiatt nem kívánja kommentálni azt. Varga hétfőn megerősítette, hogy fenntartja módosító indítványát, majd az [origo]-nak kijelentette, úgy tudja, legkésőbb a parlament szerdai ülésének végéig eldől a módosító javaslat sorsa.

 

A Fidesz frakciója nem egységesen ítéli meg Varga javaslatát. Bár Balsai István, az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke szerint a bizottság hétfői ülésén a kormány képviselőjének javaslatára elutasították Varga indítványát, Lázár János frakcióvezető és Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke is azt mondta az MTI-nek, hogy ha Varga fenntartja indítványát, akkor azt a frakció egészen biztosan támogatni fogja.

 

"Rosszindulat nincs bennem"

 

Varga József indítványát azzal magyarázta, hogy a Macika - amelynek kuratóriumi elnöke 2000 és 2006 között Varga volt - a magyarországi romák integrációjának egyik legsikeresebb intézménye, és a támogatása jelentősen lecsökkent az elmúlt években. A közalapítvány a költségvetéstől 2003-ban még 1 milliárd 435 millió forintot kapott, amely 2006-ra 125 millió forintra csökkent, majd 2009-re visszakúszott 545 millióra. A szervezet az általános iskola ötödik osztályától a diploma megszerzéséig támogatja ösztöndíjakkal a roma származású tanulókat. Varga azt mondta, hogy mivel etnikai alapon nem lehet kutatást készíteni, emiatt nem lehet tudni, hogy hányan szereztek diplomát a programnak köszönhetően, de a képviselő szerint alátámasztja az alapítvány sikerességét, hogy amíg elegendő támogatást kapott a közalapítvány, folyamatosan nőtt a jelentkezők száma.

 

"Nekem ez egy személyes ügy. Semmilyen rosszindulat nincs bennem a Költségvetési Tanáccsal szemben, ilyen mélységekben amúgy sem tudom megítélni a tanács működését, mert gazdasági ügyekkel nem foglalkozom" - válaszolta az [origo]-nak Varga, hogy miért pont a Költségvetési Tanács büdzséjét faragná le szinte teljesen. Amiatt esett a választása a Költségvetési Tanácsra, mert "párhuzamokat keresett, amik jól jöhetnek", és 2008-ban a Fidesz nem szavazta meg a tanács felállítását.

 

800 milliós éket vert fideszes képviselők közé a Macika

Varga József (középen alul) indítványa gáncsolhatja el a Költségvetési Tanácsot 

 

Bár Varga az [origo]-nak azt mondta, nem egyeztetett a frakcióval az indítvány benyújtása előtt, az [origo]-nak több fideszes képviselő azt állította, komoly egyeztetés előzte meg a költségvetéshez benyújtott módosító indítványokat, a javaslatok benyújtói többek között a Fidesz-frakcióval, illetve a kormánnyal is egyeztettek.

 

"Majd az országgyűlés eldönti"

 

Varga azt mondta, Farkas Flóriánnal sem egyeztetett, és nem beszélt vele a múlt héten nyilvánosságra került videofelvételről sem. "Csak a sajtóból értesültem a véleményéről, de nem értek egyet vele" - jelentette ki Varga, aki szerint a Macika az elmúlt 20 év egyetlen olyan cigánysággal foglalkozó szervezete, amely jól működött. "Ezt a vitát, ha ez vita, akkor azt nem mi fogjuk eldönteni, hanem az országgyűlés" - mondta Varga. Azzal sem ért egyet, hogy Farkas a saját kezében összpontosítana minden, cigányszervezeteknek járó támogatást. "Akkor járunk jól, ha vannak saját intézményeink. Nem biztos, hogy az rossz, ha a társadalom látja, hogy hogyan költik a pénzt" - mondta Varga, aki szerint Farkas sem gondolhatta úgy, ahogy mondta, mert "ezt így nem lehet csinálni".

 

Az [origo] hétfőn megkereste Szirmai Istvánt, a Macika kuratóriumi elnökét, aki azt mondta, a közalapítvány sorsa felsővezetői szinten dől el, emiatt csak Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár nyilatkozhat. Balog a sajtóreferensén keresztül azt üzente, "egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben, mert még nem született döntés, amit kommunikálni lehetne".

 

C-PRESS - Origo.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek