Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"A cigányság nélkül gyengébb lenne a nemzet"
2010-11-22 11:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"A cigányság nélkül gyengébb lenne a nemzet"A történelmi egyházak támogatásának köszönhetően tarthatja meg havonta esedékes találkozóit a Roma Szakkollégium, amely kulcsszerepet kíván játszani a roma közélet új alapokra helyezésében.

 

 

 

 

A Roma Szakkollégium múltja immáron több mint ötéves – számos fordulattal és kitérővel tarkított – időtávra nyúlik vissza. Mint azt Kamarás István programigazgató honlapunknak elmondta: a Friedrich Ebert Alapítvány egyik Tolna megyei, cigány kisebbségi önkormányzati elnökök és képviselők részére szervezett képzésén merült fel először, hogy mennyire hasznos lehetne egy szellemi műhely létrehozása a fiatal cigány elit tagjai számára. A nemes elhatározást 2005-ben a megvalósítás fázisa követte, s a roma egyetemisták és főiskolások azóta is minden hónapban egy hosszú hétvégét egymás társaságában töltenek.

Foglalkozásaiknak kezdetben szállodák adtak otthont, majd egy rövid időre a gödöllői Szent István Egyetem fogadta be őket. Innen elkerülvén, megint csak változó helyszíneken kerül sor a mintegy ötvenfős társaság tartalmas és építő összejöveteleire, amelynek programjában szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések éppúgy helyet kapnak, mint koncertek.

– Az egyik legfontosabb feladatunknak a cigány identitás erősítését tartjuk. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy ennek hiánya komoly lelki sérülést okozhat fiataljainkban. Szeretnénk továbbadni tagjainknak egy pozitív cigányképet, hogy büszkén, egészséges lelkülettel vállalhassák cigányságukat, és ezen keresztül egészséges lelkülettel tudjanak helyt állni a mindennapi életben – magyarázza a programigazgató.

A képzés egyik további hangsúlyos eleme a közéleti szerepvállalás előmozdítása. Az ország minden részéről érkező, csaknem valamennyi tudományterületet képviselő kollégisták közül többen már most is települési és kisebbségi önkormányzatokban, tevékenykednek – sőt, az októberi választáson polgármesterjelölt is került ki soraik közül.

– Felelősséggel tartozunk magunkért, a cigány társadalomért. Felvállaltuk, hogy a cigány közösségen belüli munkánkkal segítjük a hazánkat. Azt szeretnénk, ha előbb utóbb rólunk, szakmailag felkészült és több nyelven beszélő cigány értelmiségiekről szólna a roma közélet. Nagyon sokat kell dolgozni azon, hogy megszűnjön a lenézettség állapota, és a cigányok végre egyenrangú partnerekké válhassanak. Jelenleg a cigányságnak nincs valódi érdekképviselete, csak kilátástalanság és nyomor jut közösségeink osztályrészéül. Márpedig meggyőződésünk, hogy a cigányság nélkül a magyar nemzet nem tud erős lenni.

Fontos a spirituális háttér

E célok megvalósítását aligha könnyítette meg, amikor – körülbelül egy éve – a Friedrich Ebert Alapítvány beszüntette a támogatást. S mivel az állami források is csupán jól hangzó ígéretek maradtak, így mint egy falat kenyér érkezett a történelmi egyházak segítsége.

– Sokat köszönhetünk Dr. Bölcskei Gusztávnak, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének, Dr. Szabó Istvánnak, a Dunamelléki Egyházkerület püspökének, valamint Hoffer József jezsuita szerzetes atyának és Forrai Tamás jezsuita provinciálisnak. Jelenleg a történelmi egyházak finanszírozzák a hétvégéinket. Persze nem alaptanul, hiszen alapvetően mélyen vallásosak és Istenfélőek vagyunk, gondolkodásunkat tekintve pedig konzervatívnak valljuk magunkat. De a szívébe zárt és támogat minket Hegedűs Zsuzsa szociológus, aki teljes egészében magára vállalta a négynapos nyári táborunk költségeit. Régóta dédelgetett álmaink között szerepel egy bentlakásos roma szakkollégiumi hálózat kialakítása. Öt helyszínt (Pécs, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Budapest) jelöltünk meg előzetesen, amelyek közül jövőre a fővárosban és Debrecenben kezdheti meg működését a bentlakásos kollégium. Ez a maga nemében egyedülálló lesz, hiszen tudomásom szerint efféle bentlakásos roma intézmény még sehol sem működik a világon! – számol be a pozitív fejleményekről Kamarás István.

 

C-PRESS - mindennapi.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek