Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány származásuk miatt közösítették ki a gyerekeket?
2010-11-20 11:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány származásuk miatt közösítették ki a gyerekeket?Két olyan eset is a tudomásunkra jutott, amely roma gyerekeket érint. Nagykanizsán az elsős Alex és szülei számára nem éppen zökkenőmentes az iskolakezdés. Nován bottal vertek fejbe egy négyéves óvodás kisfiút.

 

 

 

 

Remegő ujjakkal nyitja ki fia munkafüzetét az anyja. Idegesen mutatja az oldalakat: azok margóin fekete pontok sorakoznak, egyik a másik után. Harmincig számoljuk.

Mint minden szülő esetében, Orsós Lajos és felesége életében is bekövetkezett nemrég a nagy pillanat: közös gyermekük iskolás lett. A szülők büszkék voltak erre. Az örömük azonban gyorsan elillant: alig három napja járt a gyermekük a Hevesi Sándor Általános Iskola első osztályába, máris felmerült: meg kell vizsgálni, hogy Alex tényleg odavaló-e.

 

- Az óvodában kiderült, hogy kisfiam finommotoros készsége fejlesztésre szorul, emiatt külön foglalkozásokra járt - ecsetelte Orsósné Major Adrienn. - Alex rengeteget fejlődött. Tavaly májusban alaposan megvizsgálták, és megállapították, hogy mehet iskolába. A tanévnyitón jött az első pofon: a tanító nénik mindenkivel kezet fogtak, a gyerekeket megsimogatták... Alexre viszont rászóltak, ne nyúljon a játékhoz.

 

Cigány származásuk miatt közösítették ki a gyerekeket?

 

A szülők szerint Alexet már szeptember másodikán elültették a helyéről, másnap pedig azt javasolták a számukra: vizsgáltassák meg újra a kisfiút a szakértőkkel.

 

- Elrohantunk az iskolába megkérdezni, hogy mi a baj a fiammal - szólt az édesapa, Orsós Lajos. - A tanító néni azt mondta, hogy a gyerek nem akarom, nem csinálom felkiáltással rendre kivonja magát az órai munkából. Otthon észrevettük, hogy magába fordul. Nagy nehezen kiszedtük belőle: bántja, mert nem foglalkoznak vele, egész nap csak a táblát törölheti le. Ráadásul tele vannak fekete pontokkal és hiányjelekkel a munkafüzetei. Sehol nem láttuk, hogy a tanító nénik előreírták volna az utánozandó írásjeleket, a gyerek szerintünk egyedül volt kénytelen próbálkozni. A kaput az tette be, amikor október 1-jén, három nappal a vizsgálat előtt azzal fogadtak bennünket az osztályban, hogy már összepakolták Alex holmiját. Éreztük, hogy szabadulni akarnak tőlünk. Hogy miért? Talán a származásunk az ok?

 

Orsósék nem titkolják: cigány származásúak. A család korábban a Kanizsához tartozó Ligetvárosban élt. Az apa onnan járt dolgozni, ugyanakkor Ausztriában fizetős bokszmeccseket játszik. Keresetét sosem költötte el teljesen, egy részét mindig félrerakta - szép lakásról álmodott. Terve teljesült: a Kazanlak körútra költözött családjával, ahol egy társasház második emeletén alakították ki igényesen berendezett otthonukat.

 

Alex vizsgálatát október 4-én a Térségi Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Rehabilitációs Bizottság elvégezte. Érdeklődésünkre Gellén Melinda, a bizottság vezetője jelezte, Orsós Alex ügyében már két vizsgálat történt, ám a folyamat még nincs lezárva. Úgy fogalmazott, a szülők abszolút közreműködők voltak és egyértelművé tették: ha Alexnél problémát találnak, akkor számukra a legfontosabb, hogy azt megoldják a szakemberek.

 

A szóban forgó iskolában Dominikné Papp Edit igazgató és két helyettese is igyekezett a problémák mibenlétére rávilágítani - a két érintett tanítónő nem vett részt a beszélgetésben.

 

- Szó sincs kirekesztésről vagy diszkriminációról, hiszen hozzánk számos roma gyerek jár, még egy zalakomári hármas testvérpár is. Büszkék vagyunk rájuk, nagyon jók az eredményeik - bocsátotta előre Dominikné Papp Edit, aki hangsúlyozta: társaival egyetértésben nem hisz benne, hogy egy újságcikk jót tesz Alex ügyének. - A kisfiúval kapcsolatban sajnos azt kell mondjam, az édesanya állításai nem teljesen fedik a valóságot. Annak idején, szeptember 3-án ugyanis ő közölte a tanítókkal, hogy elviszi a gyereket vizsgálatra, s ő hozta be a szükséges papírt is.

 

Az igazgató szerint Alex az órákon rendszeresen zavarja a tanítás menetét: néhány perc után feláll, kiabál, rosszalkodik, bujkál a padok alatt. Ezért kapott magatartásból hat fekete pontot - és egyszer, az október 6-i ünnepségen tanúsított jó magaviseletéért egy pirosat. Arra a kérdésünkre az igazgató nem kívánt kitérni, hogy pedagógiailag mennyire gyümölcsöző út egy elsős gyerek munkafüzeteit egy hónap alatt vagy negyven fekete ponttal tarkítani.

 

- Magunk részéről mindent megteszünk a helyzet kezelése érdekében, abszolút pozitívan állunk az ügyhöz, s immár öt pedagógusunk foglalkozik Alexszel, külön órákon is - pedig erre semmilyen plusz forrást nem kapunk. A délutáni időszakban a tanítónők foglalkoznak vele, ahol egyedül csak ő van, és ekkor nem jelentkeznek azok a magatartási problémák, melyek az osztályközösségben - tette hozzá Dominikné Papp Edit. - A tanítók mindezt megbeszélték a szülőkkel, és tényleg azt tanácsolták, hogy forduljanak a Szivárvány fejlesztő központhoz, hiszen a kisfiú egyszemélyes jellem, speciális foglalkozási igénnyel.

  

Szmodics Józsefné, a nagykanizsai polgármesteri hivatal művelődési és sportosztályának vezetője úgy döntött: saját irodájában asztalhoz ülteti a két felet, a szülőket és az iskola vezetőit.

 

- Sajnos tény, hogy október 4-én megszakadt a kommunikáció a szülők és a tanítók között, pedig az most is látszott, hogy az apa és az anya kész a kompromisszumra a gyermekük érdekében - így Szmodics Józsefné. - Elfogadták, hogy Alexet el kell vinni minden vizsgálatra, és azok eredményéről engem is tájékoztatnak majd. Az édesapa számára az is tisztázódott, hogy valótlan sérelmei is voltak. Végül a szülők megígérték, hogy beszélnek a gyerekkel, és mindent megtesznek azért, hogy kiderítsék: mi a legfőbb probléma. Az iskola részéről is pozitív a hozzáállás, biztosítják például Alexnek a beiratkozási lehetőséget focira, így a mozgásigényét kiélheti.

  

Az osztályvezető leszögezte: egyértelműen meggyőződött arról, hogy nem romaügyről van szó Alex esetében. Nem titkolta, hogy ettől még van probléma - ám szerinte most pozitív irányba indultak el az érintett felek. A siker azonban attól is függ, hogy mennyire lesznek kitartóak.

 

Sajnos a történet úgy kerek, ha megjegyezzük: riportunk elkészültét követően az édesapa telefonon jelezte: úgy érzik, minden megy tovább a régiben, ezért azon gondolkoznak, hogy másik iskolába íratják a fiukat.

 

Egy másik helyen, a novai óvodában bottal vertek fejbe egy négyéves kisfiút - állítja a gyermek édesanyja, Farkas Beáta. Az asszony szerint fiát cigány származása miatt kiközösítették a társai, ám még nagyobb problémának látja, hogy a gyerekek felügyelete - legalábbis állítása szerint - nem teljesen megoldott.

  

A négyéves Benjámint nem először verték meg az óvodában, állítja édesanyja. Emiatt többször is panasszal élt már, ám a legutóbbi esetnél végleg elfogyott türelme, orvosi látleletet vetetett a sérülésről. Mutatja a szakvéleményt, melyen többek között az szerepel, hogy a fiú fejbőrén zúzódás nyomai, illetve csecsemőtenyérnyi, nyomásra érzékeny duzzanat található, mely fájdalmat vált ki.

 

- Szinte mindennap történik valami baj az óvodában - meséli Farkas Beáta. - Eleinte csak kiközösítették a fiamat a többiek, aztán egyre többször fordultak elő verekedések is. Gyakran kékre-zöldre összerugdosott lábbal, lekarmolt kézzel jött haza. Legutóbb egy bottal ütötték fejbe, ettől lett a homlokán egy nagy duzzanat.

 

Az asszony szerint mindez azért van, mert ő cigány, s nálunk a romakérdést még nem kezelik megfelelően.

  

A pákai központú Öveges József Közép-zalai Általános Iskola és Óvodához tartozó intézményegységben másként látják a történteket. Novák Józsefné igazgató szerint a gyermekek folyamatos felügyelet alatt állnak, ennek ellenére az életkorból adódó vitatkozást, civódást nem lehet elkerülni.

 

- Folyamatosan problémáink vannak a kedves szülővel - folytatja az intézmény vezetője, majd hozzáteszi, tud a kérdéses esetről, s belső vizsgálatra is sor került miatta, aminek a végén annak ellenére is kérte kollégáitól a még nagyobb odafigyelést, hogy egyáltalán nem bizonyosodott be, hogy a kisfiú az óvodában szerezte a sérülését, hiszen amikor Farkas Beáta hazavitte a gyermeket, még semmi sem látszott rajta.

 

- Kértem az óvodában dolgozókat, hogy egyetlen pillanatra se maradjanak a gyerekek felügyelet nélkül - nyomatékosította Novák Józsefné, majd arról is beszámolt, hogy nevezett szülő többször agresszíven lépett már fel, kiabált, hangoskodott. Az anyuka antiszociális viselkedése miatt rendőrt is kellett hívni. Az igazgatónő szerint a szülőnek kellene tudomásul vennie, hogy az intézményi szabályokat mindenki köteles betartani, s amennyiben ő is képes lenne alkalmazkodni, sok problémának elejét vehetnék.

 

C-PRESS - zalaihirlap.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek