Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Csík Tamás: Válasz Farkas Flórián hangjára, politikai retorikájára
2010-11-18 14:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Csík Tamás: Válasz Farkas Flórián hangjára, politikai retorikájáraTisztelt OCÖ-képviselő, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úr!
Kedves Farkas Flórián!

 

 

 

 

A nagy ívű és lendületes beszédét meghallgatva eszembe jutott, hogy Ön OCÖ-képviselő, országgyűlési képviselő és miniszteri megbízott, aki három státuszból is felemelhette volna a szavát a cigányok életének javítása érdekében az elmúlt időszakok folyamán. Ezt a jogot és lehetőséget senki semmilyen formában nem tudta elvenni Öntől. Az, hogy nem szólalt meg és nem cselekedett sem ellenzékben, sem kormányon lévő pártszövetségesként, kizárólag az Ön saját döntése volt. Megszokott, hogy mindig előtérbe lép valaki és szervezkedik, mikor a választások jönnek, hogy „majd mi új szellemiségben átalakítjuk, megreformáljuk és jobbá tesszük a meglévő vagy már kialakult helyzetet". De miért csak mindig a választások előtt? Addig és közben hol tetszett lenni? Hol voltak a nagy ívű beszédek? A szövetségesei?

 

A beszédében vannak igazságok és féligazságok, például az, amikor egyértelműen kijelenti, hogy a Fővárosi Cigány Önkormányzat teljesítménye az elmúlt négy évben egyenlő a nullával. Mi, fővárosi cigányok, közéleti szereplők eddig is tudtuk, és most is tudjuk, tehát újat nem mondott, annak ellenére sem, hogy ezt folyamatosan jeleztük, írtunk és beszéltünk róla. Abban is igaza van, hogy az Országos Cigány Önkormányzat, amelynek Ön is tagja, ellopta a cigányok pénzét, vagyonát, erkölcsi tartását, a felemelkedés lehetőségét, és a sorsfordító kérdésekben megfutamodott és lefeküdt a kormánynak. Miért nem tetszett akkor a saját megszokott artikulációjával előtérbe lépni, és kiállni, hogy elég, és ne tovább! Beszédébe említi, hogy Borsodban, ha összehív ötszáz cigányt, akkor abból egy sem dolgozik. Mi lehet ennek az oka? És mi és hogyan fog változni? Mert beszédéből nem derült ki semmi, azon kívül, hogy megnevezte a Fővárosi Cigány Önkormányzat leendő vezetőit úgy, hogy még nem mentek le a választások, nem tudjuk az eredményeket, és ami a legfontosabb: nem tudjuk a fővárosi cigány képviselők döntését, hogy mit szeretnének, és milyen vezetést alakítanak ki maguknak, a fővárosi cigány lakosság számára. Abban remélem, egyetértünk, hogy az egész ország nem lehet Lungo Dromos, nem lehet mindenki az Ön beosztottja, szócsöve, vagy az Ön pad- és parlamenti társa. Tiszteletben kellene tartani esetleg a cigány képviselők, közéleti szereplők véleményét is, hogy mit szeretnének, és ők miben csalódtak, hányszor, mikor, milyen formában.  

 

Sajnálatos módon ebből a beszédből nem derült ki, mint miniszteri biztostól és országgyűlési képviselőtől sem, hogy a hazai cigányságra mennyi is az annyi. Ezeket milyen ütemtervben, milyen feladatokra fogják végrehajtani, felhasználni, és kikkel fogják monitoringozni? Mert furcsa és paradox helyzet az, hogy Ön ígér, ellenőriz, számon kér, de konkrét összegek, feladatok, időintervallumok forrásmegjelölése, hazai és európai stratégiák nem szerepelnek az Ön beszédében, csak fenyegetőzés, diktatórikus hang, és egy szomorú jövőkép felvázolása. Nem hallottam a beszédben, hogy


- mikorra és mennyiből számolják fel a cigánytelepeket.

 

-nem tudjuk a beszédéből, hogy mikorra épül fel az Országos Roma Művészeti Központ, hol lesz ennek a helye, bár Orbán Viktor miniszterelnök úr kampánybeszédében ígéretet tett rá, hogy fel fog épülni.

 

- nem ismerjük azt sem, hogy milyen megoldással, és mennyi pénzből hozza helyzetbe a magyarországi cigányok munkához jutását, képzését, átképzését, s milyen formában lesznek hasznára a magyar gazdaság motorjának beindításához, mennyi új roma munkahely teremtődik meg, és mennyi roma munkavállaló lesz adófizető állampolgár az elkövetkezendő években.

 

- beszédéből kimaradt, hogyan teremtik meg a roma médiát, mikorra lesz országos lefedettségű rádió és televízió, és napi újság a cigányoknak is.

- milyen fővárosi és országos programot indít be Ön és a kormány, hogy egyforma eséllyel jussanak hozzá a roma fiatalok az ösztöndíjhoz.

- nem tudtam meg az sem, hogy az ösztöndíjrendszer felül nyitott rendszer-e, vagy marad a régi, jól bevált kirekesztő program.

- a tizenkét perces monológból az sem derült ki, hogy a politikai irányvonal megegyezik-e a Fideszével, és megszűntetik-e a parlamenti törvénysértést a kisebbségek vonatkozásában, s 2014-ben lehetőséget biztosítanak a cigány társadalomnak, választóknak, hogy egy választókörzet legyen Magyarország az országgyűlési képviselő választásakor.

 

- arra sem tért ki a beszéde, hogy a fővárosban és az országban eladósodott munkanélküli cigányok hogyan és miként tudják megmenteni az egyetlen vagyonukat, a lakásukat, hogy a bank ne lakoltassa ki, ezáltal családok sorsa ne forduljon tragédiába.

 

- a tapsvihar és sok bravózás közben azt sem hallottam, hogy mit mondott Ön a Jobbik parlamenti képviselőinek a felszólalásira, hogyan védte meg a cigányokat, hová küldte el közleményét, nyílt levelét, mikor közrendvédelmi táborokat szeretett volna felállítani a Jobbik a cigányok számára.

 

- levegővétele közben sem hallottam, hogy azt mondta volna, hogy 2013-ig hogyan és miként lehet az európai uniós forrásokat lehívni a cigányoknak, mennyi ez a pénz, ami még rendelkezésre áll, és miben és hogyan fogja segíteni azokat a roma kisvállalkozókat, hogy sikeresen fejlesszenek, és részt vegyenek esetleg az állami nagy projecktekben.

 

- az öntömjénezés mellett az sem hallottam, hogy a hazai roma stratégia hol van, hol olvasható, kik készítették, és mikor lép érvénybe. Ezzel párhuzamosan kellett volna hallanom, hogy az európai roma stratégiát kik, milyen formában készítették, és mi a fő mondanivalója Európának és a cigányoknak, és ezek a stratégiák párosulnak-e politikai lózungokon kívül valós gazdasági megoldásokkal.

 

A cigány közélet a felsoroltakat szerette volna leginkább hallani, és nem azt, hogy „én már elintéztem", „én majd döntök", „majd én javaslok", „én már beszéltem Tarlóssal", „én már beszéltem a frakcióval" és hasonló napóleoni sztárallűröket és politikai retorikát használni. 

 

Csík Tamás: Válasz Farkas Flórián hangjára, politikai retorikájára 

 

Az „alapítványkodást" és a szervezetek támogatását megszűntetné, annak ellenére, hogy a társadalom alulról jövő kezdeményezései ezek, mondhatnánk érthetőbben, hogy a társadalom lelkiismerete, s pont ezeket szeretné eltaposni, megfojtani, igába hajtani, mert nem Lungo Dromosok. Ebből az következik az Ön számára, hogy nem megbízhatóak, nem jól dolgoznak, nem hitelesek, és nem stabil szavazók az Ön elgondolásai szerint. Ez az ország- és világkép, amit Ön a fővárosi („ideiglenes önkormányzatnak") felvázolt, persze ezáltal nagyon sok taps és bravó hangzik el, hiszen a húsos fazékhoz ismételten odaülhetnek azok is, akik eddig egy kanál vízben is megfojtották volna Önt, és a fővárosi cigány lakosságot is, munkájukkal, teljesítményükkel, politikai lobbijukkal. A csodálkozásom eddig tartott, mivel az is eszembe jutott, hogy Ön is megjárt már egy pár pártot (MSZP, MDF, most Fidesz), így közös nevezőre tudott jutni a leendő fővárosi önkormányzat tagjaival. A lojalitás nem erőssége sem Önnek, sem pribékeinek, az meg különösen tetszik, mikor egyszerűen csak azt mondja, hogy megbeszéltem Tarlóssal. A módszer és a politikai retorika nem hasonlítható össze egyetlenegy demokratikus hanggal és berendezkedéssel, mert ez távol áll Öntől, és jól kiképzett, újjászerveződött fullajtár csapatától. Tudomásul kell venni Önnek, hogy az országban minden cigányt nem ismerhet, nem tudhatja mindenkinek a teljesítményét, elkötelezettségét, társadalmi felelősségvállalását, ezért nem általánosíthat és nem retorikázhat. De az Önét biztos, hogy soknak ismerik, és bőrükön is érzik. Tisztességesebb lett volna, ha úgy beszél, hogy aki nem indult el, vagy nem akart részt venni a cigány politikai dagonyában, attól még a meglévő munkája alapján nem zárja ki a lehetőségből, ha már nemzeti együttműködést hirdet a főnöke. Mert nem csak az nemzeti, aki együttműködik, és nem csak az cigány, aki Lungo Drom-tag. Ha csak ebben a kettőben tud gondolkodni, akkor azt kell hogy mondja, hogy nem demokrata, nem a magyar és cigány érdekeket tartja szem előtt, sőt, nem a gazdasági fejlődést, továbbá nem az európai kultúrpolitikát. A bosszúhadjáratára felkészül minden cigány, akinek van bátorsága Ön vagy pártja ellen nyilatkozni, vagy kritizálni meri az Ön vagy pártja munkáját. Én felkészültem, ezt teszem lassan húsz éve, de nyugodtabban alszom, mert ezt a lépést is megtettem Ön felé. Remélem, nem halt még ki a cigány értelmiségből az igazságérzet és a lélek szabadsága iránti vágy, amely nemcsak sajtó- és szólásszabadságból áll, hanem a fizikai valóságban is felemelt fejjel nézhetünk egymás szemében szabadon. Javaslom Önnek is, próbálja ki, és lebegjen József Attila sora a szeme előtt: „Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis."

 

Munkájához sok sikert és tisztességes politikát kívánok.

 

Üdvözlettel: Csík Tamás

 

Kelt: Budapest, 2010. november 18.

 

Kapcsolódó anyag:

- Farkas Flórián mindent felvállal

- Farkas Flórián őszödi beszéde: aki nincs velem, nem kap pénzt

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek