Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Csík Tamás: Válasz Farkas Flórián hangjára, politikai retorikájára
2010-11-18 14:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Csík Tamás: Válasz Farkas Flórián hangjára, politikai retorikájáraTisztelt OCÖ-képviselő, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úr!
Kedves Farkas Flórián!

 

 

 

 

A nagy ívű és lendületes beszédét meghallgatva eszembe jutott, hogy Ön OCÖ-képviselő, országgyűlési képviselő és miniszteri megbízott, aki három státuszból is felemelhette volna a szavát a cigányok életének javítása érdekében az elmúlt időszakok folyamán. Ezt a jogot és lehetőséget senki semmilyen formában nem tudta elvenni Öntől. Az, hogy nem szólalt meg és nem cselekedett sem ellenzékben, sem kormányon lévő pártszövetségesként, kizárólag az Ön saját döntése volt. Megszokott, hogy mindig előtérbe lép valaki és szervezkedik, mikor a választások jönnek, hogy „majd mi új szellemiségben átalakítjuk, megreformáljuk és jobbá tesszük a meglévő vagy már kialakult helyzetet". De miért csak mindig a választások előtt? Addig és közben hol tetszett lenni? Hol voltak a nagy ívű beszédek? A szövetségesei?

 

A beszédében vannak igazságok és féligazságok, például az, amikor egyértelműen kijelenti, hogy a Fővárosi Cigány Önkormányzat teljesítménye az elmúlt négy évben egyenlő a nullával. Mi, fővárosi cigányok, közéleti szereplők eddig is tudtuk, és most is tudjuk, tehát újat nem mondott, annak ellenére sem, hogy ezt folyamatosan jeleztük, írtunk és beszéltünk róla. Abban is igaza van, hogy az Országos Cigány Önkormányzat, amelynek Ön is tagja, ellopta a cigányok pénzét, vagyonát, erkölcsi tartását, a felemelkedés lehetőségét, és a sorsfordító kérdésekben megfutamodott és lefeküdt a kormánynak. Miért nem tetszett akkor a saját megszokott artikulációjával előtérbe lépni, és kiállni, hogy elég, és ne tovább! Beszédébe említi, hogy Borsodban, ha összehív ötszáz cigányt, akkor abból egy sem dolgozik. Mi lehet ennek az oka? És mi és hogyan fog változni? Mert beszédéből nem derült ki semmi, azon kívül, hogy megnevezte a Fővárosi Cigány Önkormányzat leendő vezetőit úgy, hogy még nem mentek le a választások, nem tudjuk az eredményeket, és ami a legfontosabb: nem tudjuk a fővárosi cigány képviselők döntését, hogy mit szeretnének, és milyen vezetést alakítanak ki maguknak, a fővárosi cigány lakosság számára. Abban remélem, egyetértünk, hogy az egész ország nem lehet Lungo Dromos, nem lehet mindenki az Ön beosztottja, szócsöve, vagy az Ön pad- és parlamenti társa. Tiszteletben kellene tartani esetleg a cigány képviselők, közéleti szereplők véleményét is, hogy mit szeretnének, és ők miben csalódtak, hányszor, mikor, milyen formában.  

 

Sajnálatos módon ebből a beszédből nem derült ki, mint miniszteri biztostól és országgyűlési képviselőtől sem, hogy a hazai cigányságra mennyi is az annyi. Ezeket milyen ütemtervben, milyen feladatokra fogják végrehajtani, felhasználni, és kikkel fogják monitoringozni? Mert furcsa és paradox helyzet az, hogy Ön ígér, ellenőriz, számon kér, de konkrét összegek, feladatok, időintervallumok forrásmegjelölése, hazai és európai stratégiák nem szerepelnek az Ön beszédében, csak fenyegetőzés, diktatórikus hang, és egy szomorú jövőkép felvázolása. Nem hallottam a beszédben, hogy


- mikorra és mennyiből számolják fel a cigánytelepeket.

 

-nem tudjuk a beszédéből, hogy mikorra épül fel az Országos Roma Művészeti Központ, hol lesz ennek a helye, bár Orbán Viktor miniszterelnök úr kampánybeszédében ígéretet tett rá, hogy fel fog épülni.

 

- nem ismerjük azt sem, hogy milyen megoldással, és mennyi pénzből hozza helyzetbe a magyarországi cigányok munkához jutását, képzését, átképzését, s milyen formában lesznek hasznára a magyar gazdaság motorjának beindításához, mennyi új roma munkahely teremtődik meg, és mennyi roma munkavállaló lesz adófizető állampolgár az elkövetkezendő években.

 

- beszédéből kimaradt, hogyan teremtik meg a roma médiát, mikorra lesz országos lefedettségű rádió és televízió, és napi újság a cigányoknak is.

- milyen fővárosi és országos programot indít be Ön és a kormány, hogy egyforma eséllyel jussanak hozzá a roma fiatalok az ösztöndíjhoz.

- nem tudtam meg az sem, hogy az ösztöndíjrendszer felül nyitott rendszer-e, vagy marad a régi, jól bevált kirekesztő program.

- a tizenkét perces monológból az sem derült ki, hogy a politikai irányvonal megegyezik-e a Fideszével, és megszűntetik-e a parlamenti törvénysértést a kisebbségek vonatkozásában, s 2014-ben lehetőséget biztosítanak a cigány társadalomnak, választóknak, hogy egy választókörzet legyen Magyarország az országgyűlési képviselő választásakor.

 

- arra sem tért ki a beszéde, hogy a fővárosban és az országban eladósodott munkanélküli cigányok hogyan és miként tudják megmenteni az egyetlen vagyonukat, a lakásukat, hogy a bank ne lakoltassa ki, ezáltal családok sorsa ne forduljon tragédiába.

 

- a tapsvihar és sok bravózás közben azt sem hallottam, hogy mit mondott Ön a Jobbik parlamenti képviselőinek a felszólalásira, hogyan védte meg a cigányokat, hová küldte el közleményét, nyílt levelét, mikor közrendvédelmi táborokat szeretett volna felállítani a Jobbik a cigányok számára.

 

- levegővétele közben sem hallottam, hogy azt mondta volna, hogy 2013-ig hogyan és miként lehet az európai uniós forrásokat lehívni a cigányoknak, mennyi ez a pénz, ami még rendelkezésre áll, és miben és hogyan fogja segíteni azokat a roma kisvállalkozókat, hogy sikeresen fejlesszenek, és részt vegyenek esetleg az állami nagy projecktekben.

 

- az öntömjénezés mellett az sem hallottam, hogy a hazai roma stratégia hol van, hol olvasható, kik készítették, és mikor lép érvénybe. Ezzel párhuzamosan kellett volna hallanom, hogy az európai roma stratégiát kik, milyen formában készítették, és mi a fő mondanivalója Európának és a cigányoknak, és ezek a stratégiák párosulnak-e politikai lózungokon kívül valós gazdasági megoldásokkal.

 

A cigány közélet a felsoroltakat szerette volna leginkább hallani, és nem azt, hogy „én már elintéztem", „én majd döntök", „majd én javaslok", „én már beszéltem Tarlóssal", „én már beszéltem a frakcióval" és hasonló napóleoni sztárallűröket és politikai retorikát használni. 

 

Csík Tamás: Válasz Farkas Flórián hangjára, politikai retorikájára 

 

Az „alapítványkodást" és a szervezetek támogatását megszűntetné, annak ellenére, hogy a társadalom alulról jövő kezdeményezései ezek, mondhatnánk érthetőbben, hogy a társadalom lelkiismerete, s pont ezeket szeretné eltaposni, megfojtani, igába hajtani, mert nem Lungo Dromosok. Ebből az következik az Ön számára, hogy nem megbízhatóak, nem jól dolgoznak, nem hitelesek, és nem stabil szavazók az Ön elgondolásai szerint. Ez az ország- és világkép, amit Ön a fővárosi („ideiglenes önkormányzatnak") felvázolt, persze ezáltal nagyon sok taps és bravó hangzik el, hiszen a húsos fazékhoz ismételten odaülhetnek azok is, akik eddig egy kanál vízben is megfojtották volna Önt, és a fővárosi cigány lakosságot is, munkájukkal, teljesítményükkel, politikai lobbijukkal. A csodálkozásom eddig tartott, mivel az is eszembe jutott, hogy Ön is megjárt már egy pár pártot (MSZP, MDF, most Fidesz), így közös nevezőre tudott jutni a leendő fővárosi önkormányzat tagjaival. A lojalitás nem erőssége sem Önnek, sem pribékeinek, az meg különösen tetszik, mikor egyszerűen csak azt mondja, hogy megbeszéltem Tarlóssal. A módszer és a politikai retorika nem hasonlítható össze egyetlenegy demokratikus hanggal és berendezkedéssel, mert ez távol áll Öntől, és jól kiképzett, újjászerveződött fullajtár csapatától. Tudomásul kell venni Önnek, hogy az országban minden cigányt nem ismerhet, nem tudhatja mindenkinek a teljesítményét, elkötelezettségét, társadalmi felelősségvállalását, ezért nem általánosíthat és nem retorikázhat. De az Önét biztos, hogy soknak ismerik, és bőrükön is érzik. Tisztességesebb lett volna, ha úgy beszél, hogy aki nem indult el, vagy nem akart részt venni a cigány politikai dagonyában, attól még a meglévő munkája alapján nem zárja ki a lehetőségből, ha már nemzeti együttműködést hirdet a főnöke. Mert nem csak az nemzeti, aki együttműködik, és nem csak az cigány, aki Lungo Drom-tag. Ha csak ebben a kettőben tud gondolkodni, akkor azt kell hogy mondja, hogy nem demokrata, nem a magyar és cigány érdekeket tartja szem előtt, sőt, nem a gazdasági fejlődést, továbbá nem az európai kultúrpolitikát. A bosszúhadjáratára felkészül minden cigány, akinek van bátorsága Ön vagy pártja ellen nyilatkozni, vagy kritizálni meri az Ön vagy pártja munkáját. Én felkészültem, ezt teszem lassan húsz éve, de nyugodtabban alszom, mert ezt a lépést is megtettem Ön felé. Remélem, nem halt még ki a cigány értelmiségből az igazságérzet és a lélek szabadsága iránti vágy, amely nemcsak sajtó- és szólásszabadságból áll, hanem a fizikai valóságban is felemelt fejjel nézhetünk egymás szemében szabadon. Javaslom Önnek is, próbálja ki, és lebegjen József Attila sora a szeme előtt: „Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis."

 

Munkájához sok sikert és tisztességes politikát kívánok.

 

Üdvözlettel: Csík Tamás

 

Kelt: Budapest, 2010. november 18.

 

Kapcsolódó anyag:

- Farkas Flórián mindent felvállal

- Farkas Flórián őszödi beszéde: aki nincs velem, nem kap pénzt

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2021.június 16-tól 22-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2021-06-16
  Ma visszafogottan viselkedünk, nincs kedvünkre a bizalmaskodás, és az érzelmeinket sem szeretnénk kimutatni. Inkább visszavonulunk és csendben tevékenykedünk. Talán a kelleténél több munkát vállalunk fel. Ma érzékenyebb a gyomrunk, a legkisebb idegeskedés hasfájást, puffadást okozhat. Megelőzésképpen igyunk nyugtató teakeveréket, idegeinkre és emésztőszerveinkre is jó hatással lesz. Ennek fontos alkotóeleme a citromfű és a levendula!
 • Heti általános horoszkóp 2021.június 15-től 21-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2021-06-15
  Vágyunk barátaink társaságára, érzelmileg is feltöltenek a fontos kapcsolatok. Ma foglalkozzunk többet gyermekeinkkel is, jó ötlet a közös játék. A nagyobb gyerekekkel is szervezhetünk közös programot. Ma fogyasszunk több fehérjét, különösen akkor, ha sportolunk is! Ebben az esetben még nagyobb szükségünk van erre a táplálékfajtára. A sovány hús, vagy a joghurt remek építőkövei a szervezetünknek!
 • Heti munkahoroszkóp 2021.június 14-től 20-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Sport hírek