Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányok ideje
2010-11-18 09:29
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányok idejePárizs környéki illegális romatáborokban és egy Orléans határában időző lakókocsi-karaván helyszínén forgatott filmet szeptember utolsó hetében a Duna televízió öttagú stábja. A Mundi Romani dokumentumsorozat készítői különösen feszült időszakban találkoztak filmjük szereplőivel, pár héttel az után, hogy Sarkozy elnök utasítására megkezdődött a romániai és bulgáriai romák erőltetett hazatelepítése. A közel félórás riportfilmet pénteken 15 óra 20 perckor vetíti a Duna TV.

 

 

 

 

Bársony Kata, a Mundi Romani főszerkesztője és Kurucz Marion, a program kisebbségi szakértője számolt be honlapunknak filmjük elkészítésének körülményeiről.

Franciaországi utazásukat azokban a napokban kezdték szervezni, amikor Viviane Reding igazságügyi EU-biztos a francia hatóságok romákkal szembeni diszkriminatív fellépése miatt jogi kötelességszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba Párizzsal szemben. Reding asszony szerint a kelet-európai romák kitoloncolásával Franciaország megsértette az uniós tagállamok állampolgárainak szabad mozgását biztosító uniós előírást. (Az eljárásra végül nem került sor).

A párizsi bevándorlási és integrációs hivatalban kezdetben igen készségesen fogadták a Mundi Romani bejelentkezését, de aztán kiderült, hogy az illetékes miniszter, Eric Besson éppen azokban az időpontokban nem ér rá, amikor ők kiérkeznek, sőt más munkatársainak is pont szeptember utolsó hetében akadt halaszthatatlan elfoglaltságuk.

A szocialista vezetésű Aubervilliers önkormányzata azonban szívesen adott tájékoztatást a hivatal integrációs célú romapolitikájáról. A Párizs északkeleti pereménél fekvő település nem csatlakozott a romák ügyét közbiztonsági problémaként kezelő (és megbélyegző) hivatalos intézkedéssorozathoz. Az illegális telepek erővel történő felszámolása helyett érdekes kezdeményezést indított el: a lerobbant lakókocsikban, út menti táborokban élő romák körében 18 önként jelentkező családot toboroztak össze, s egy számukra felépített " integráló faluba” költöztették be őket. Két konténerházban laknak, hol a 16 négyzetméteres lakásokban 3 személy fér el.

A résztvevők szerződésben vállalták, hogy dolgozni mennek, a polgármesteri hivatal pedig önkéntesek bevonásával segítette a jelentkezőket. Főként az asszonyokat sikerült elhelyezni, általában takarítónőként az aubervilliers-i önkormányzat kezelésében lévő iskolákban.

 

A program ugyan sikeresnek tűnik, de nem valószínű, hogy általánossá válik, a 18 család letelepítése és társadalomba való visszaillesztése eddig 300 000 eurós költséggel járt, miközben csak három családnak sikerült állandó lakásba költözni az ideiglenes telepről.

A budapesti forgatócsoport munkájához felbecsülhetetlen segítséget nyújtott Bársony Kata főszerkesztő régi ismerőse, Saimir Mile, a Sorbonne tanára, aki roma kultúrát és történelmet ad elő a híres párizsi egyetemen. Maga is roma származású, sok évvel ezelőtt, Albániából költözött Franciaországba, és azóta is széleskörű aktivitást fejt ki a romák emberi jogainak védelmében. Mile összeköttetésben áll szinte valamennyi jogvédő szervezettel. Ő közvetített a Mundi Romani csapata és a Párizs környéki bádogvárosokban autóparkolókban, erdei tisztásokon táborozó különböző romacsoportok között.

 

A bűnösség vélelme

 

Egy erdei szálláshelyen ismerkedtek meg azzal a romániai cigányasszonnyal, aki két éve hagyta el Romániát, hogy Franciaországban keresse meg azt a pénzt, amelyből két otthon maradt lánya főiskolai tanulmányait finanszírozhatja. Odahaza 22 évig dolgozott egy gyárban, miközben egy hat négyzetméteres lakásban nyomorogtak, és semmire nem jutottak. Franciaországban viszont megérkezése óta dolgozik (természetesen ő is takarításból tarja fenn magát), a lakbérre azonban már nem futja, így került az erdei táborba. És azt mondja: neki még így is megéri, mert a gyerekeinek jobb lesz.

Elpanaszolta, hogy a francia rendőrök sűrűn tartanak razziát a táborban, s olyan kemény igazoltatásnak vetik alá őket, mintha bármit elkövettek volna. Minden alkalommal lefényképezik valamennyiüket, elölről, jobból, balról, mind a tíz ujjukról ujjlenyomatot vesznek, s már arra is volt példa, hogy a kihallgatásszerű ellenőrzés után lemoshatatlan tintával pecsétet nyomtak a csuklójukra. Pedig már egy egész dossziét tart, benne az összes irata, amely valamennyi adatát tartalmazza. Nem érti, miért neki kell bizonygatnia ártatlanságát, miközben semmilyen vádat nem fogalmaznak meg ellene.

A stáb a legmegrázóbb helyzetet a Noisy le Grand-ban, Párizs keleti elővárosában élte meg, ahol a roma hajléktalanok egy kicsinyke közössége él néhány hete a Novotel szálloda mögötti parkolóban. A bádogvárosban hat család tengeti az életét, sok a gyerek, fűtés nincs, esténként a szabad ég alatt gyújtanak tüzet, hogy lefekvés előtt kissé átmelegedjenek. Korábbi táborukból egy rendőrségi razzia űzte el őket.

A férfiak többsége építkezéseken vállal alkalmi munkát, természetesen feketén dolgoznak, nincsenek bejelentve, s nincsenek megfizetve sem: napi 20 euró a bérük (a hivatalosan megállapított minimális órabér 8,86 euró).

A gyerekek, akik innen járnak iskolába, és egyre jobban beszélnek franciául, a nyomorúságos körülmények dacára elégedettek a helyzetükkel, még akkor is, ha éjszaka hideg van. Otthon, Romániában bizonytalan volt a napi betevő is, itt a cukros kenyér minden nap megvan.

 

A Novotel mögötti táborba a Duna TV látogatását követő reggelre ígérte magát a rendőrség. Mire a stáb megérkezett, már teljes pánik uralkodott a táborlakók között. Tudják mi következik ilyenkor, már többször megtapasztalták. A rendőrök általában már reggel 6-kor a terepen vannak, s akkor menni kell.

A tévések kivettek egy szobát a Novotelben, úgy döntöttek, ők is megvárják a rendőröket. Nehéz éjszaka volt mindenkinek. Aztán eljött a reggel, elmúlt a délelőtt, és ezúttal elmaradt a hatósági intézkedés. Az emberibb élete vágyó hajléktalanok rövid távon időt nyertek.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek