Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mélycigányság: apály, dagály
2010-11-18 09:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mélycigányság: apály, dagályDebrecen - Vendég. Sok év után nagyobb öröm látni, mint hallgatni. Olyasmit mond, amibe szülőként, tanárként, magyarként, cigányként is bele kell remegni. Ha nem halni. Mesél a 17 éves Tibiről, aki magántanuló lesz. Mert két saját és két nevelt gyereke van.

 

 

 

 

Nem panaszkodik, nem kéri számon az Istenen a sorsát, inkább csak látszik rajta, beszélni akar. Mert erről máshol nem beszél. Nincs kivel. Vidéki lány vidéki története: szorgos, egyszerű szülők gyereke, aki annak ellenére, hogy csinos, tanulni akar (ritka ez vidéken; megszólják az ilyet – feltörekvő picsának nevezik), tanul is. Ám az iskolaváros nem tartja, nem köti, ezért hazamegy. Vagy -vágyik. Földrajz-testnevelés szakos tanárként 20 kilométerre, egy 600 lelkes falu iskolájában kap állást. Száz százalék szín cigány – a magyarokat „elviszik” a környék kisvárosainak intézményeibe. Bátor, fiatal, amúgy sincs baja a cigányokkal, hát belevág. Igaz, fél 6-kor kell kelni, félóra buszozás, de legalább van munkája. Hite és kitartása meg egyébként is. Innen őt idézem: – A tanulók 80 százaléka túlkoros. Köszönhetően annak, hogy évekig nem lehetett buktatni, most van olyan 14 éves hatodikos, aki nem tudja leírni a nevét és nem tudja megmondani, hány ujja van egy kezén. Nekik tanítok földrajzot... Apály-dagály jelenséget. A memóriájuk körülbelül 20 perces – az órákon az agyag három mondatba sűrített lényegét igyekszünk megtanulni (azt is a végletekig leegyszerűsítve) – eredménytelenül. A legnagyobb baj azonban az, hogy céltalanok. Meggyőződéssel mondják, belőlük úgyse lesz senki. Nem látják az összefüggéseket, nem mérik fel, miként lehetnének fodrászok, szakácsok, kőművesek. Az pedig, hogy vannak a világban orvosok, tudósok, nem is értik.

A foci – a foci az igen. Az egyetlen dolog, amivel meg lehet fogni őket. Óriási fizikai erejük van, ügyesek, rejtett vagy nyílt agresszióik miatt törtetőek; már két gyerek pályázatát el is küldtem egy neves egyesülethez. Sikerélményem? Leszámítva, hogy a testnevelés órákat tornaterem híján mínusz 10 fokban is a szabadban tartom, ami egyenlő azzal, hogy hiábavaló a munkám, van sikerélményem. Nem sok, de van. Ha látom rajtuk, hogy élvezik a játékot, az siker. (Persze emögött is az áll, hogy azért várnak csendben az óra előtt, hogy játszhassanak. Ösztönlények, egytől egyig saját érdekeik vezérlik őket).

Bár egyáltalán nem betegesek, alkalmanként feltűnik, hogy egy-egy gyerek évek óta nem fejlődik rendesen. A tanári kart az unokatestvérek közötti utódnemzés jóformán már meg sem lepi, előfordul ma már az is, hogy az apa egyenlő a nagyapával. Irgalmatlan körülmények között élnek. Van, ahol tizenhárman laknak 22 négyzetméteren: az elsős kislány rendszeresen tanúja szülei szexuális aktusának – emiatt szorongó, depressziós, nyugtatót szed. Más gyereket még mindig kikötik a fához, ha rosszul viselkedik, de olyan is van, aki azért alszik el órán, mert éjjel a felnőttek helyett dolgozik (az is lehet, hogy helyettük lop) vagy ő látja el és szolgálja ki a népes családot. A szeretetet az alapján tudják csak körvonalazni, hogy valami hiányzik. Néha a kisebbek pisilés után hozzám szaladnak, hogy csatold be az övemet, aztán ölelj meg.

Eddig a monológ.

Kicsit szégyellem magam itt, a nagyvárosban. Hogy uniós pénzekből finanszírozott, nagyszabású tehetséggondozási projektekről beszélünk, akadálymentes iskolákról, ahol még annak alkalmából is állófogadást rendeznek, hogy sikerül kijelölni a lift helyét. Kicsit szégyellem magam e mindössze 25 éves tanárnő előtt, aki lehúzott már pár évet cigánygyerekek között úgy, hogy ha jövőképet nem is, de pillanatnyi szerethetőséget talál benne. És szégyellem magam valamennyi Mohácsi Viktória, Kolompár Orbán, valamennyi kisebbségi és többségi önkormányzati képviselő helyett. És a szociális háló, a felzárkóztatás, a munkahelyteremtés, a családvédelem miatt. A magyar állam helyett, kormányostul. Nagyon és mélyen szégyellem magam. Mert gyerekekről van szó. Mert tanárokról van szó, akik ilyen körülmények közé kényszerülnek. Cigány gyerek, magyar tanár olyan országban él, ahol nem csak a demokrácia alapjaival van gond, hanem a civilizációéval is.

Bereczki-Csák Helga

Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

C-PRESS - civishir.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek