Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigánymissziós tanács elnököt választott
2010-11-16 11:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigánymissziós tanács elnököt választottA koordináció lehetséges irányairól szóló eszmecserével folytatta munkáját a MRE szeptemberben megalakult Református Cigánymissziós Tanács. A testület tagjai közül megválasztotta az elnököt is: a poszt a beás cigány, albertirsai presbiter Kamarás Istváné lett.

 

 

 

 

Elsősorban a munka irányairól cseréltek eszmét a Református Cigánymissziós Tanács tagjai a testület második ülésén. Tarr Zoltán zsinati tanácsos – aki nem tagja a testületnek, hanem tanácskozási joggal vesz részt a munkában – tervként, megbízatásként vázolta azt fel, hogy 2012 végére elkészüljön az MRE cigányokkal kapcsolatos stratégiája. Úgy vélte, bár a 2011-es magyar uniós elnökség programjában szerepel majd az európai cigánystratégia elfogadása, nagy vállalás lenne, hogy a reformátusok is ekkorra készüljenek el hasonló programjukkal. A zsinati tanácsos hozzátette, nagy erőkkel folyik az uniós elnökséggel kapcsolatos egyházi szerepvállalás kidolgozása és ebben szerepel egy cigányokkal foglalkozó konferencia terve.

 

A tanácstagok részletesen beszéltek arról, hogy a testület munkája szempontjából nagyon fontos lenne felmérni, hogy az egyházban hol, milyen szolgálatokat végeznek a cigányok között. Az ülésen Landauer Attila, a Zsinati Hivatal cigánymissziós koordinátora bemutatta a térképet, amely a jelenlegi református cigánymissziós kezdeményezések egy részét tartalmazza, ezt kell a következőkben továbbfejleszteni. Ez azonban nem a tanács tagjainak a feladata lesz; amint Tarr Zoltán rámutatott, a testület konzultatív jellegű, nem kell mindenhez értenie, hanem meg kell találnia a megfelelő szakembereket az egyes részfeladatok elvégzésére.

 

A cigánymissziós tanács elnököt választott

 

A tagok ezután megvitatták, hogy az ismeretek megszerzése mellett milyen célt szolgálhat egy ilyen térkép megalkotása. Csomós József tiszáninneni püspök szerint a tanács fontos feladata lesz, hogy áttekintve a megtett utakat, kimondja, mely kezdeményezések voltak zsákutcások. Csatlakozott hozzá Dr. Kósa Karolina egyetemi docens, a Debrecen-Nagytemplomi Egyházközség presbitere, aki szintén úgy vélekedett, a megismert projekteket értékelni is kell. 

 

A megszólalók egyetértettek abban is, hogy a Zsinat korábbi döntésének megfelelően valamennyi egyházkerületben szükség van cigánymissziós koordinátor munkájára. A Tiszántúlon és a Tiszáninnenen van ilyen, a Dunamelléken más elnevezéssel, de van gazdája a területnek, míg a Dunántúlon hamarosan létrehozhatják a posztot.

 

A cigányok között végzett református szolgálat mai helyzetét érintően több borúlátó elemzés is elhangzott. A beás cigány Kamarás István, aki presbiter az albertirsai gyülekezetben, úgy vélekedett, a történelmi egyházak magukra hagyták a cigányok tömegeit. A cigányoknak nincs kapcsolatuk a lelkipásztorokkal, a kisegyházak, a szekták pedig kihasználják ezt a helyzetet. Ezen a hangulaton változtatni kell és a református egyháznak érzékeltetnie kell, hogy törődik, odafigyel. Kamarás István szerint ezt elsősorban a gyerekeken, oktatáson keresztül kell megtenni. Kutasiné Molnár Boglárka kaposmérői lelkipásztor szerint a cigányokkal kapcsolatban nagy az érdektelenség, az egyházon belül is. Arra is panaszkodott, hogy a dunántúli reformátusok – az ottani lakosság nyolc százaléka – kisebbségben vannak, ami ugyancsak hátráltatja a cigánymissziót.

 

A tanács fontosnak tartotta azt is, hogy munkájába nemcsak a megismerés, hanem az ösztönzés jegyében is bekapcsolja a cigányok között már szolgálatot végzőket. A cigánymisszióban dolgozókat, tapasztalataikat is szeretnék megismerni a tagok.

 

A tanácskozáson kitértek arra is, hogy milyen irányokban indulhat el a cigányok segítése. Egyfelől többen hangsúlyozták a fizikai, életmódbeli és életviteli segítségnyújtás elengedhetetlenségét, mások az evangélium, a krisztusi közösség hirdetésének elsődlegessége mellett érveltek. Tarr Zoltán zsinati tanácsos megjegyezte, más segítőkhöz képest az egyháza abban tud mást adni, hogy közösséget tud nyújtani.

 

A tanács tagjai abban állapodtak meg, hogy az elhangzottak alapján előterjesztés készül a következő heti zsinati ülésre; ebben a munka megkezdéséről, a felmerült lehetséges irányokról számolnak majd be.

 

Az ülésen megválasztották a testület elnökét is, a Dunamelléki Egyházkerület által delegált Kamarás István személyében. A tanács titkára Sohajda Levente göncruszka-vilmányi lelkész lett.

 

A tanácskozás után bemutatkozásra kértük a testület új vezetőjét. Kamarás István 1970-ben született, szabolcsi beás cigány családban. Szatmárcsekén, majd Milotán nőtt fel, majd tizenhárom évesen költözött a családja Albertirsára. Nagyszülei nevelték, akik írástudatlanok voltak, Kamarás István tanárai miatt mégis megszerette az olvasást. Az általános iskola után évekig a BKV-nál dolgozott, barátai bíztatására mégis továbbtanult, estin képezte magát a Schulek Frigyes Technikumban, majd átalakulása után az Arany János Épületgépészeti Szakközépiskolában. Bár reáliskolában érettségizett, Kamarás Istvánt a humán tárgyak érdekelték, ezért egy látszólag váratlan fordulattal az ELTE történelem szakára felvételizett, amit elsőre sikerrel vett. B-szakként politikaelméletet is tanult, mindkét szakon lediplomázott, jelenleg történelemből doktorál. Kamarás István jelenleg is Albertirsán él, református presbiter, az öt éve alapított Roma Szakkollégium vezetője. A szakkollégium felsőoktatásban tanuló romáknak kíván önképzési, közösségi keretet nyújtani.

 

C-PRESS - reformatus.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek