Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mi Pokornival legalább egy nyelvet beszélünk
2010-11-15 19:33
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mi Pokornival legalább egy nyelvet beszélünkEllenreformáció - így jellemzi Magyar Bálint egykori SZDSZ-es szakminiszter, szociológus mindazt, ami az oktatásban zajlik. A vége ennek szerinte az állami gettóiskolák és az adópénzekből fönntartott elitiskolák végleges szétválása lesz.

 

 

 

 

- Ma mindent visszacsinálnak azokon a területeken, ahol az előző kormányok legalább részleges reformlépéseket tettek. E folyamat az oktatáspolitikában a legradikálisabb. Hogyan éli át?

- Az oktatásban ellenreformáció zajlik, s ez a liberális oktatáspolitikai időszak végét jelenti. E mostani visszalépés konzekvens világképbe illeszkedik. Azért nevezhető ellenreformációnak, mert míg a liberális reform a tudáshoz vezető út és annak tartalmi meghatározásába a „laikus" szereplőket, nevezetesen a szülőket és diákokat beengedte, addig most ezt újra az állam monopóliumává teszik. Csakúgy, mint ahogy az a 80-as évek közepéig volt. Az ellenreformáció barokkos pompája lengte körül az idei tanévnyitót Hódmezővásárhelyen, amit az „első nemzeti tanévnyitónak" neveztek.

 

- Nincs abban pozitív üzenet, hogy olyan város lett a helyszín, ahol sikeres volt a roma gyerekek iskolai integrációja, a liberális elképzeléseknek megfelelően?

 

- Nincs, mert egyidejűleg azt az oktatáspolitikát hirdették meg, amelyben mindez erőszakos integrációnak minősül, így vissza kell térni a „természetes állapothoz", az elkülönítéshez. Szembeállítható a pár száz lelkes Nyírparasznyán tartott 2002-es tanévnyitónk üzenete, amely az integrált oktatás szükségességéről szólt azzal a pöffeszkedő és kirekesztő üzenettel, amit az „első nemzeti" meghatározás takar. Mi a tanévnyitónkat azért tartottuk ott, ahol a diákok angolvécé nélküli épületekben tanultak, mert a rendszer legsúlyosabb hibája, hogy növeli a társadalmi különbségeket, és az oktatáspolitikánk az ezzel való szembenézésre épült. A mostani megnyitó kulcsszava a rend, és az európai trendekhez illeszkedő, a modern oktatáspolitikával való radikális szakítást szimbolizálta.

 

– Mindig a gyerekek elsőségéről beszélt, de a reformja nem volt népszerű. Miért?

 

– Mert a gyerek nem szavaz. Továbbá a szülők nem ismerik sem az iskola működését, sem a saját lehetőségeiket. A politikai elit felelőssége lett volna, hogy a szülők jobban beleszólhassanak az iskola életébe. Az a néhány sajnálatos atrocitás, amely a tanárokkal szemben előfordul, azt sugallja, mintha a kiszolgáltatott fél a tanár volna. Pedig a gyerek a legkiszolgáltatottabb, aztán pedig a szülő.

 

– Azt értem, hogy nincsenek tömegek egy reform mögött, de miért talál e mostani fordulat általános helyeslésre?

 

– Semmilyen reformot nem lehet megnyerni kommunikációban. Szerencsés esetben a rivális politikai erők ki tudnak egyezni. Ha ez nincs, akkor még inkább szükséges a kormányzó pártok egyértelmű támogatása. Ez sem az oktatás, sem később az egészségügy területén nem valósult meg. Az MSZP nyugalmat ígért, nem akart konfliktust az oktatásban pozíciót birtokló konzervatív körökkel, például a pedagógus szakszervezetekkel. Ezért 2006-tól a reformok szükséges utógondozása sem történt meg. A politikák támogatása jelentős mértékben a választók elkötelezettségének ügye is. Ha sem az ellenzék, sem a szakszervezetek, de még a kormánypárt sem támogatja a folyamatot, csupán egyes részleteit, akkor nehéz azonosulni vele. Könnyebb a poroszos oktatási mintából adódó előítéletekre építeni, illetve a középosztálynak arra a vágyára, hogy gyermekeinek ne kelljen a szegényekkel egy levegőt szívni.

 

– Más nézőpontból: ön erőszakos volt, és lenyomta a társadalom torkán a reformjait, például a romák iskolai integrációját.

 

– A probléma az, hogy a politikai elit által is fűtött és kihasznált intolerancia már azt is erőszaknak tekinti, ha előírjuk, hogy a körzeti iskolába pluszférőhely esetén a körzeten kívüli jelentkezők közül a halmozottan hátrányos helyzetű szülők gyerekeit vegyék fel először. Vagy hogy felléptem a gettóiskolák ellen. A szegregáció a szabad iskolaválasztás következtében viharosan gyorsuló folyamat, aminek megálljt kell parancsolni. Nem lehet azt mondani, hogy a fokozatosság kedvéért azért egy kicsit szabad elkülöníteni. Azt, amit a kormány most javasol, azMSZP-ben jelentős erők már rég bevezették volna. Ha megvalósul az ötlet, hogy az önkormányzatok átadhassák egyes iskoláikat az államnak, akkor létrejön a „fapados” gettóiskolák hálózata. Az önkormányzatok meg majd fenntartják a középosztálynak elkülönített elitiskoláikat.

 

– Visszatérő vád, hogy olyan jogvédőkkel vette körbe magát, akiket Balog Zoltán inkvizítori kegyetlenséggel jellemzett. Sokan hozzáteszik, hogy olyanokkal dolgozott, akik a rózsadombi villájukból nem látnak el a cigánytelepig.

 

– Cigány és nem cigány szegények tömegével találkoztam faluszociológusként. Megvan az a személyes tapasztalatom, ami a politikai elit nagy részének bizonyosan nincs meg. Azok, akikkel együtt dolgoztam, abból a szakmai közegből érkeztek, mint én. Egyébként most a gyermekközpontú nevelési módszerekkel szemben jelenik meg az inkvizítori szemlélet. A populista nézetek kiszolgálásáért a gyerekeket áldozzák be. Tanulják meg hol a helyük, és miről szól az élet.

 

– Erre azt mondja a többség, hogy végre, rendre van szükség a liberális ámokfutás után.

 

– Lefordítom: ez az oktatásban úgy jelenik meg, hogy a szegényeknek még csak a szagát se kelljen elviselni egy tanteremben. Emellett elvonják a családi pótlékot, ha a kiutált gyerek nem jár iskolába. Visszahozzák a szóbeli felvételit, ami lehetővé teszi, hogy a középosztálybeli gyereket elkülöníthessék a többiektől. Miért is nagy baj, ha van néhány kettes tanuló egy osztályban? Miért kell homogénnek lennie egy osztálynak? A társadalom legelemibb önérdeke lenne, ha már az emberiességi szempontok nem számítanak, hogy a gyengébb tanulók lássanak pozitív példákat, a jobb módúak pedig megtanulják, hogyan kell az elesettebbeken segíteni. Ehelyett megint lehet buktatni, amely a személyre szabott felzárkóztató oktatással szemben újra a büntetéspárti logikát erősíti.

 

– A közismert válasz az, hogy a rosszul teljesítő gyerekeknek is jót tesz az évismétlés.

 

– Még nem találkoztam olyan vizsgálattal, amely igazolta volna, hogy a bukottak az évismétlés után jobban teljesítenek. Ez inkább csak elmélyíti a problémákat, bár engedmény azoknak, akik szerint az iskola kiképzőtábor. Miközben arról panaszkodnak, hogy egyre kevesebb a fegyelmező eszköz, nem néznek szembe azzal, mennyi felesleges ismeretet próbálnak elsajáttíttatni. A kormány azt mondja, növeljük a lexikális ismeretek mennyiségét, ami az elmúlt 30–40 évben eleve a két-háromszorosára nőtt. Végül elérik, hogy még csak normális diagnózist se kelljen adni a gyerekről szöveges értékeléssel – az túl bonyolult. Erre mondom, hogy ha egy tanár egy év után nem tud egy gyerekről két-három értelmes mondatot leírni, akkor alkalmatlan.

 

– Nem azért volt bizalmatlan a szakma, mert így leszólja a pedagógusok teljesítményét?

 

– Miniszterként óvakodtam attól, hogy ilyeneket mondjak. Az osztályzás olyan, mintha valaki elmenne kivizsgálásra, és az orvos azt mondja, az állapota hármas. Mi hármas? A szíve, az állóképessége? A szöveges értékelés a diagnózis, és a terápiák felé mutatna.

 

– Mi a véleménye a Pokorni–Hoffman vitáról?

 

– Valószínűleg a kérdések többségében kisebb a távolság Zoli és köztem, mint közte és Hoffmann Rózsa között. Mi legalább egy nyelven beszélünk, még ha egy-egy kérdésre eltérő válaszokat is adunk. Nincs könnyű helyzetben: miközben a Fidesz liberálisabbjai az oktatáspolitika kispadján ülnek, még tőlem is el kell határolódniuk az őket a pártjukban körüllengő gyanakvás eloszlatása érdekében.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek