Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányozás a parlamentben - megélhetési gyerekszülésre apellálnak?
2010-11-15 19:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányozás a parlamentben - megélhetési gyerekszülésre apellálnak?Szaporodó kedvű romák, védelembe vett nyugdíjasok és az országot elárasztó szenny - mindezt napirend előtt tárgyalta az országgyűlés, mielőtt rátértek volna a 2011-es költségvetés vitájára. Harrach szerint a méret a lényeg.

 

 

 

 

 

Mile Lajos (LMP) úgy vélekedett, a kormánynak bő kereteket kellene biztosítania a civil szervezetek számára, mivel a tartozások, az eladósodás nemcsak az embereket, hanem a kistelepüléseket is érintik, a gazdák termelési feltételei rosszak, velük együtt pedig a civil szervezetek is ellehetetlenülnek - holott utóbbiak fontos közfeladatokat, adott esetekben munkahelyteremtő funkciót is ellátnak. Emellett kiemelte: a nyugdíjasok olyannyira rossz helyzetben vannak, hogy sokuk a családjához sem tud elutazni, mert nincs pénze jegyre.

Ángyán József államtitkár erre reagálva maga is hangot adott annak, hogy "elképesztő állapotok uralkodnak a vidéken", a gazdák végveszélybe sodródtak. Úgy vélekedett azonban, hogy a kormány mindent megtesz a kis-és közepes családi gazdaságok, illetve egyéb helyi, gazdasági érdekek támogatásáért, illetve a hátrányos helyzetű térségben is biztosítani próbálja a méltó emberi élet feltételeit.

Utána Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott szólalt fel, aki a kormány nyugdíjszabályozási rendszeréről beszélt mint olyan intézkedésről, amely erősíti a nők családi szerepvállalását - mint arról a STOP is beszámolt, ennek értelmében a nők 40 év munkaviszony (amelybe beleszámít a tényleges munkaviszony, a gyes és a gyed) után nyugdíjba mehetnének, aki pedig több gyermeket nevelt, az akár 32 év után is. Az így nyugdíjazottak teljes öregségi nyugdíjra lesznek jogosultak.

Megjegyezte, a liberalizmus térnyerésével egyre több lett a válás, a családok rossz helyzetét pedig csak fokozták a "szocialista kormányok családellenes intézkedései" - itt kiemelte a nyugdíjkorhatár 65 évre emelését, illetve a gyes és gyed időtartamának anélküli csökkentését, hogy több bölcsődei és óvodai férőhelyet alakítottak volna ki. Végül megígérte: a kormány megvédi a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat.

Utána Puch László kapott szót, aki abbéli véleményének adott hangot, hogy a kormány intézkedései jelenleg főleg arra irányulnak, hogy a maga által kreált költségvetési lyukakat betömködjék, eközben pedig a szegényebbektől a társadalom magasabb régióiba csoportosítottak át 500 milliárd forintot. Tették mindezt többek közt a luxusadó eltörlésével, az egykulcsos adó bevezetésével, illetve hárommillió ember megtakarításának elvételével.

Megjegyezte, a járulékemelés és a magánnyugdíjpénztári tőke állami pénztárba való helyezésének értelme, hogy a folyó kiadásokat fedezni tudják, ám ez hosszú távon a nyugdíjrendszert ellehetetleníti. Kiemelte: a kormánynak biztosítania kell a kérdéses összeg örökölhetőségét, garanciáját, általánosságban véve pedig az állampolgárok megtakarítás feletti szabad rendelkezését. Kövér László házelnök ezek után Czomba Sándor államtitkárnak adott válaszlehetőséget, aki kiemelte: a kérdéses lyukakat a szocialisták kormányzása ütötte.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a magyar-cigány együttélés ügyének költségvetési vonatkozásaival foglalkozott. A roma népességet úgy írta körül, mint amelyre jellemző a "munkanélküliség, iskolázatlanság és a fokozódó szaporodási kedv", amely utóbbit, a képviselő szerint a "megélhetési gyermekszülést", az utóbbi évek szociális trendjei támogatják.

Aggodalmainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy "becslések szerint 2050-re az aktív korú lakosság fele cigány lesz", majd arról értekezett - egy 1994-es tanulmány alapján -, hogy a roma lakosság körében mekkora arányban van jelen vérrokonság, fogyatékosság és analfabetizmus. Megjegyezte, az országos közmunkaprogram keretét a felére nyesték vissza, érdeklődött, miért van nyilvántartás a - "társadalmi arányukhoz képes felülreprezentált" - roma származású rendőrökről, ha a roma származású bűnözőkről nincs, majd azzal zárta mondandóját: "a langyosokat kiköpi az úr".

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár az elhangzottakra reagálva elmondta, cél nemcsak rendőrség, hanem az ügyvédek, orvosok, mérnökök közt, hogy a roma népesség képviseltesse magát. Megjegyezte, a faji alapú nyilvántartás valóban súlyosan vitatott kérdés, de a társadalmi egyenlőségért hozott intézkedések hatásfoka egyes esetekben nem mérhető másként. Gondolatait azzal zárta: a munka és tanulás a társadalmi felemelkedés záloga.

Szólásra emelkedett Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is, aki úgy vélekedett, a demokratikus népakarat a választáson keresztül jelenik meg, de ennek megnyilvánulási formája lehet a nyilvános demonstráció is. A jelenlegi kormány tevékenysége ellen az utóbbi hét folyamán tüntetők azonban sokkal kevesebben voltak, mint a szocialista kormány idejében, a mostani tömeg a harmadát sem teszi ki annak, ami korábban a Kossuth téren volt - vélekedett

Molnár Csaba (MSZP) a Sukoró-ügyben folyó nyomozásról kérdezte volna Kovács Tamás legfőbb ügyészt, aki azonban nem adhatott felvilágosítást az eljárásról. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e eljárást indítani a 98 százalékos törvény benyújtói ellen, Kovács csak annyival reagált, szavazatuk miatt a képviselők nem vonhatók felelősségre.

Szabó Tímea (LMP) a fogyatékkal élők intézményes ellátórendszerének átalakításával kapcsolatban érdeklődött - kérdéseire azt a választ kapta, 2011 elején kiírják a
zt a pályázati programot, amely az érintettek bentlakásos intézményekben való elhelyezését lakóhelyükhöz közel, kisebb intézményekben oldaná meg. Frakciótársa, Scheiring Gábor a használatarányos útdíj bevezetéséről érdeklődött, Fónagy János államtitkár válaszát azonban nem találta kielégítőnek.

Lendvai Ildikó a 98 százalékos különadó kapcsán a korábbi Fidesz-kormánytagok és egyéb magas rangú politikusok végkielégítéseiről érdeklődött volna Orbán Viktorról, aki helyett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszolt. Navracsics dicséretesnek tartotta Lendvai érdeklődését, majd visszakérdezett: ez miért most merült fel benne, miért nem az elmúlt években? "Önök elvitték, egyes hírek szerint ellopták a pénzt" - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a multinacionális cégek által forgalmazott élelmiszerek károsanyag-tartalmáról értekezett, kiemelve az ürülékkel szennyezett csirkehúst, majd arról érdeklődött, mikor tervezi a kormány az ilyen cégekre vonatkozó szabályozás szigorítását. Czomba Sándor államtitkár válaszát egy szóban foglalhatjuk össze: egyetértett.

A szünetet követően Orbán Viktor miniszterelnök tartott beszédet. A 2011-es költségvetés nyilvános vitája előtt tartott felszólalásában hangot adott véleményének, amely szerint a most következő a megújulás éve lesz, amelynek révén sikeres emberek sikeres országává válhatunk. Kilátásba helyezte: a kormány tabukat fog döntögetni az egészségügy és az oktatás terén is, de csökkenni fog az államadósság, megéri majd dolgozni, és magyar lábakra áll a gazdaság.
 

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek