Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Vall a Fivérek sztárja: "roma származásom miatt triplán kellett bizonyítanom"
2010-11-15 19:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Vall a Fivérek sztárja: "roma származásom miatt triplán kellett bizonyítanom"Rasszisták a magyar iskolások? Jobban szeretnék a fiatalok, ha nem lennének cigányok az osztályukban? Ez volt a témája az U26 Vitaszínház csütörtök este rendezett szeánszának, ahol a megjelentek - többségében középiskolás fiatalok - romák és nem romák egyaránt, mondhatták el egymásnak véleményüket a vegyes osztályokról, az iskolai szegregációról, a romákat érintő pozitív diszkriminációról, és az előítéletekről az oktatásban.

 

 

 

 

"Én a szüleimtől azt tanultam, hogy a roma származásom miatt triplán kell bizonyítanom" - mondta a vitán jelen lévő Seres Anti, a Megasztárból ismert Fivérek zenekar egyik tagja. A ma már országszerte ismert zenészek korábban sporttagozatos középiskolába jártak, ahol mindhárman országos versenyeken nyertek díjakat és ezzel vívták ki osztálytársaik tiszteletét. Számukra ezért nem jelentett gondot az, hogy vegyes osztályba jártak, sőt, még küzdeni is megtanultak és ez maximalizmusra nevelte őket.

 

Krisztián, aki ma két diplomával rendelkező újságíró, szintén a kevert osztályokkal ért egyet, hogy romák és nem romák egy osztályban tanuljanak. Elmondása szerint ő volt az egyedüli roma a gimnáziumi osztályában, de nagyon jó kapcsolatot ápolt az osztálytársaival és mint mondja, "nem lennék ma itt két egyetem után, ha nem én lettem volna az egyedüli roma a suliban". Ha szegregáljuk a romákat és egy csoportban oktatjuk őket, akkor az iskolából kikerülve hogyan várjuk el tőlük, hogy integrálódjanak a társadalomba? – teszi fel a kérdést, miközben mások azzal érvelnek az integrált oktatás mellett, hogy ha roma tanulók is vannak egy osztályban, az nyitottságra neveli a többieket is, a cigány kultúra közelebbi megismerésével pedig az előítéletekkel is könnyebb lesz leszámolni. A vitán jelenlevő néhány srác viszont állítja: túl közelről ismerték meg roma osztálytársaikat, több konfliktusuk is volt velük, épp ezért vállalják nyíltan, hogy ők az elkülönített oktatás hívei.

 

A romák és nem romák együttes vagy külön oktatása komoly kérdés az oktatáspolitikusoknak és a pedagógusoknak egyaránt. Bár az általános iskolák esetében törvény írja elő, hogy az adott körzethez tartozó összes diákot, etnikumra, vagy nemzetiségre tekintet nélkül fel kell venni az intézménybe, az alapítványi magániskolák továbbra is válogatnak a diákok közül. Emellett sok kisebb településen magániskola létrehozásával, vagy más adminisztratív eszközökkel próbálják elkülöníteni egymástól a körzethez tartozó nem roma gyerekeket a romáktól, a legtöbb helyen pedig automatikusan, spontán módon is kialakul a diákok iskolák közötti elkülönítése.

 

Szegregáló iskolák országszerte

 

Az iskolai szegregáció kérdése már több esetben az igazságszolgáltatás elé is került, az Esélyt a Hátrányos Gyerekeknek Alapítvány rendszeresen kezdeményez pereket olyan önkormányzatok és iskolák ellen, ahol nyílt eszközökkel diszkriminálják a roma diákokat. 2008-ban Hajdúhadháza két általános iskolájának ügye a Legfelsőbb Bíróság precedensértékű döntéséhez vezetett. A legfőbb törvényszék ugyanis helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, ezzel szintén kimondva, hogy az érintett két általános iskolában jogellenesen oktatták kifejezetten külön épületekben a roma gyerekeket, míg a felújított és jól felszerelt iskolaépületekben kizárólag a nem romák tanulhattak.

 

Idén júniusban a Legfelsőbb Bíróság ismét precedensértékű határozatot hozott, ezúttal egy miskolci általános iskola korábbi öt tanulójának ügyében, egyenként százezer forintos kártérítést ítélve meg nekik. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon az oktatási szegregáció áldozatai kártérítést kaphattak, ami példaként szolgálhat más, a szegregációt elszenvedő tanulóknak is. Igaz, elmarasztaló határozatokat a hajdúhadházi eset mellett más bíróságok is többször hoztak az iskolákban folyó szegregációt és diszkriminációt elismerve.

 

Ugyanígy a miskolci általános iskolákkal kapcsolatban még 2006-ban a Debreceni Ítélőtábla szólította fel a helyi önkormányzatot, hogy szüntesse meg a roma gyerekek szegregációhoz vezető jogsértő elkülönítését, 2009-ben pedig egy kaposvári általános iskoláról mondta ki a Somogy Megyei Bíróság, hogy a szinte csak cigány diákokat oktató intézmény is szegregálja a romákat. És bár több esetben is sikerrel járt az iskolai elkülönítés önkéntes felszámolása, a legújabb hasonló döntés Győrben született, ahol idén szeptember végén mondta ki szintén egy általános iskolával kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság, hogy spontán módon ugyan, de szegregáció alakult ki. Az intézménybe ugyanis csak romák, hátrányos és kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekek járnak.

 

Vall a Fivérek sztárja: "roma származásom miatt triplán kellett bizonyítanom" 

 

Ilyen esetekben a bíróság a fenntartót kötelezi arra, hogy számolja fel a kialakult helyzetet, sok esetben pedig az iskola bezárása is felmerül, mint a probléma lehetséges megoldása, míg a diákokat a többi környékbeli általános iskolába osztják szét. Az iskolai szegregációval foglalkozó  Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány adatai szerint azonban ma Magyarországon körülbelül 170 olyan oktatási intézmény működik, ahol megvalósul az elkülönített oktatás, a szegény, hátrányos helyzetű és roma diákokat más iskolákba kényszerítik, mint azokat, akik nem romák, vagy nem hátrányos helyzetűek. Az olyan iskolákra pedig, ahol a diákok többsége roma származású, általában kevesebb figyelmet fordítanak, az ilyen iskolák kevesebb fejlesztésben is részesülnek, ezzel még inkább növelve a lemaradást.

 

Lemorzsolódás és továbbtanulás

 

Az általános iskola után azonban a roma tanulóknak 5,5 százaléka egyáltalán nem tanul tovább egy 2010-es adat szerint, kétharmaduk pedig az érettségit nem adó szakiskolákban folytatja csak a tanulást, ahol meglehetősen nagy a lemorzsolódás. A szakmát tanuló roma diákok 30 százaléka nem is fejezi be a képzést, érettségit is adó középiskolában pedig valóban kevés roma diákkal lehet találkozni, hiszen vagy nem veszik fel őket, vagy nem is akarnak továbbtanulni.

 

Azoknak a továbbtanuló roma fiataloknak azonban, akik nem akarnak "triplán bizonyítani", ma már léteznek kifejezetten cigány nemzetiségi középiskolák is. Elsősorban alapítványi kezelésű magániskolákról van itt szó, amik az adományok mellett részesülnek állami és európai uniós támogatásokból is, viszont elsődleges céljuknak tekintik, hogy a roma diákoknak színvonalas képzést nyújtsanak, érettségihez juttassák őket és ezzel ösztönözzék őket a továbbtanulásra. Pécsett 1994-től működik a közalapítványi kezelésében álló, de 16 éves története során több botrányt is megélő Gandhi Gimnázium (az iskola 2009-es botrányairól bővebben itt olvashat), az elsősorban a cigányzene népszerűsítésében híressé vált Kalyi Jag pedig egy alapítványon keresztül Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola és Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néven szintén roma nemzetiségi iskolákat működtet, már három helyen is az országban, Budapesten a VI. kerületben, Miskolcon és Kalocsán is.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek