Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány anya roma gyermeke, magyar földön
2010-11-15 17:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány anya roma gyermeke, magyar földönRoma, cigány vagy magyar? Magyarország legnagyobb kisebbségét nem könnyű néven nevezni. A „cigány" lehet bántó, hiszen a magyar nyelvben sokszor kapcsolódik hozzá pejoratív jelző, viszont a „roma" szó néha túl homályos és elidegenítő. A köznyelvet figyelve néha az az érzése az embernek, hogy „jó" cigány magyarul a roma, a „rossz" roma pedig a cigány.

 

 

 

 

Emlékszem, amikor tizenévesen először vettem fel mindennél többre becsült matrózblúzomat, és mentem a gimnáziumba. Az első órán felszólított az osztályfőnök: „Álljon fel, aki cigány!” – nem értettem a kérdés okát, de gondolkodás nélkül elléptem a székem mellől, és színt vallottam. Piros tollal, szép, gömbölyű betűvel vésték a nevem mellé a C-t. C, mint cigány. Néhány hónappal később rájöttem, hogy ez a megjelölés azt jelenti számomra: kitaszított, megalázott, olyan ember, aki rosszabb másoknál.

 

Mára néhányan úgy emlegetnek: a cigány írónő. Gondolom, ez tiszteletteljes megszólítás lehet.

 

„Anya, mi most mik vagyunk?” – kérdezte minap nyolcéves lányom. „Ó, ez könnyű kérdés! – de azért a fejemhez kaptam zavaromban. – „Magyarok. Nagyon is! Ide születtünk, ez a hazánk. Épp csak egy ecsetvonásnyi különbség van közöttünk, hogy színes legyen a világ, mint a szivárvány. Mestermunka” – mondtam mosolyogva.

 

Belevághattam volna szómagyarázatba is, mert én már régóta tudom, mit jelent valójában a cigány szó, hasonlóan a román, a cseh, a német, a francia, elnevezésekhez. Jelentése: kitaszított, különálló, vándor. Vagy elmesélhettem volna, hogy a roma kifejezés embereket jelent, és magában foglal számtalan cigány népcsoportot (kalderás, churari, beás, romungro)… És ha nagyon okos anyukának akartam volna tűnni, hivatkozhattam volna a kutatásokra, melyek szerint a többségi társadalom a roma és a cigány kifejezéseket közel azonos mértékben használja. A romák között végzett felmérésből viszont az derül ki, hogy többnyire ők maguk a roma szó használatát szorgalmazzák.

 

De inkább a nehezebb utat választottam: őszintén és egyszerűen válaszoltam neki.

 

„A nagyszüleim még cigányok voltak. – gondoltam végig. – Mi már csak finoman szólva: romák.” Pillanatnyi töprengés után eldöntöttem: nem szeretném, hogy az én gyermekeim már csupán magyarok legyenek. Mert a származásuk ajándék. Nem egy „ostoba” véletlen. Mindegy, hogy romának vagy cigánynak nevezik majd őket, tudniuk kell, hogy ők egy „Művész” alkotásai. Aki tudta, mit csinál. Nem az a lényeg melyik megnevezést használjuk, hanem az, hogyan. A cigány jelentheti ugyanazt, mint a roma: egy sajátos kultúrájú, színes hagyományú népcsoportot, amelyik többé teheti a magyar nemzetet, ahová született.

 

Minden embernek vállalnia kellene a származását, szégyenkezés nélkül. Én büszke vagyok, hogy a cigány anyám roma gyermeke lehetek, és majdan a magyar föld lehet a végső nyughelyem.

 

C-PRESS - sosinet.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek