Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kovács Koko István a cigányokkal szemben sportszerűtlen volt
2010-11-12 19:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kovács Koko István a cigányokkal szemben sportszerűtlen voltKokó asszisztált a kereskedelmi TV2 felelőtlen retorikájához.
2010. november 10-én este beszámoltak arról, hogy egy volt ökölvívó agyonverte az élettársát.
Ezzel kapcsolatban ismét előjött a cigánytéma és újra negatívumként.

 

 

 

 A TV2-től és más csatornáktól már megszoktuk, hogy gerjesztik az előítéleteket, ez történt az elmúlt években, törvényes számonkérés nélkül árthatnak a cigány népességnek.


Maga az eset elszomorító, de a médiának akkor lenne legitimációja összemosni a cigánysággal, ha minden ilyen súlyú bűncselekménynél az elkövetők előéletét és arcképét bemutatnák. Ezt nem teszik. Vajon miért?

 

Ezért már nem is emelek szót.

 

Ami elszomorít, hogy az általam is nagyra becsült ideál, Kovács István (Koko) fő műsoridőben szó szerint az alábbiakat állította: „...azzal azért tisztában kell lenni, hogy ezt a sportágat főleg a mélyszegénységben élő... roma származású fiatal választja, akik nem mindig vannak olyan érzelmi és értelmi intelligenciával megáldva, hogy fel tudják mérni ennek a sportágnak a lelki összetevőit és ennek az egész sportágnak a mozgatórugóit."

 

Nem értem, hogy egy sportember miért keverte bele az eset kommentálásába a romákat.

 

Koko a következőket állítja: hogy az általa minősített roma fiataloknak mind érzelmük, mind intelligenciájuk korlátozott. Párhuzamot húz a cigány ökölvívók és bűnelkövető között.

 

Ezzel sincs gond, már hasonló szöveggel jutott is be párt az ország házába.

 

Ha azonban ezt egy olyan sportember állítja, aki minden létező címet elnyert a sportágában és a „mély" szegénységben élő fiataloknak is a példaképe, az nagyon ijesztő és elkeserítő.

 

Jómagam is és sok cigány és nem cigány gyerek köszönheti az ökölvívásnak, a sportnak azt, hogy ki tudott törni a deprivációból. Sok ökölvívó edzőről tudnék beszélni, aki törődött a cigány gyerekekkel és ment utánuk, edzői „kötelezettségüket" meghaladva, a legnagyobb tisztelettel említve kettőt közülük: Lencz József, Edőcs István.


Ezért pont Kokótól az ilyen állítás: övön aluli ütés.
Kokó bizonyára végzett összehasonlító kutatásokat arról, hogy milyen arányban jelenünk meg mi, cigányok a golfban, az autó- motorsportban, a tenisz és az úszás világában és más sportágakban, akkor mint a Magyar Olimpiai Bizottság tagja és a Magyar Ökölvívó Szövetség tiszteletbeli elnöke, jelölje meg milyen kutatásokra alapozza állításait, hogy „azért tisztába legyünk". Ha nincs ilyen vizsgálat akkor két lehetőség van:


Koko vagy előítéletes, vagy nem gondolta át, hogy mit mond.


Ha az utóbbi, akkor nyilvánosság előtt illene bocsánatot kérnie a magyar cigány ökölvívó társadalomtól is. Ha igaz lenne az állítása, akkor az edzőtársadalom ugyanolyan felelős, ha nem szűri ki a nem odavaló fiatalokat, s elnézi a különböző törvénysértéseket, mert az edző - a mester - is alakítója a sportágnak, mint az ökölvívó. Aki jártas a nevelésben, az tudja, hogy a pedagógus modell ugyanolyan fontos, mint a család. Sőt sok esetben jobban hat a gyerek szocializációra. Különösen a sportban!


Hány versenyzőre figyel a szövetség, hogy a sport mellet versenyképes szakmát tanuljanak, és ne legyenek kiszolgáltatva a világnak?
Ismerünk olyan olimpiai bajnok ökölvívót, akinek megélhetési gondjai vannak.


Fel kell tenni a kérdést, mit tesz és mit tehet a sportág a versenyzőiért?


A felelősség nagyon összetett.


De nagyon nagy a felelőssége mindig és mindenhol az olimpiai bajnoknak, mert a lelke mélyén sok-sok gyerek őt idealizálja.

 

Csorba Zoltán
Főiskolai adjunktus

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 • Kínai horoszkóp: a Disznó hónapja az újrakezdést hozza
  Meglehetősen változékony és különösen aktív időszak várható a Disznó hónapjában, ezért ahogy mindig, most is érdemes minél tudatosabban felkészülni rá.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 14-től 20-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek