Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Életveszélyes a megtámadott romák háza Piricsén
2010-11-12 08:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Életveszélyes a megtámadott romák háza Piricsén- Ha a gyerekeimet elveszik tőlem, én fölakasztom magam a villanyoszlopra! - fogadkozik feldúltan Getyinás Tibor, mire a mellette ülő édesanyja, Magdolna néni fölkiált: - Nem engedem a pulyákat én sem! Akkor megölöm magam én is! Nélkülük minek éljen az ember?

 

 

 

 

Az ezernyolcszáz lelkes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén élő 45 éves Getyinás Tibor és 29 éves felesége hat gyermeket nevel: Tünde, a legnagyobb tizenegy éves, az ikrek – Tibor és Dávid – kilencévesek, az ötéves Máté óvodába jár, míg a legkisebbek – József és Bence –otthon vannak a szüleikkel. Getyinás Tibor neve azért ismerős a közvélemény számára, mert ő és családja 2008 augusztusában majdnem áldozatául esett a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok jelenleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjainak. Akkor éjjel a Debrecenből induló támadók égő Molotov-koktélt – azaz benzinespalackot – dobtak Getyinás Tibor Ady Endre utcai, egy szoba-konyhás, fürdőszoba nélküli viskójára, valamint a szomszédjukban egyedül élő édesanyjának, Magdolna néninek a házára. Amikor a 67 éves asszony kimenekült az épületből, a gyanúsítottak sörétes puskával meglőtték – a combján találták el –, Getyinás Tibor pedig vélhetően annak köszönheti az életét, hogy amikor ki akart rohanni a házból, idegességében belülről beletörte a zárba a kulcsot. Szerencséjük volt: a Molotov-koktél nem repült be az ablakon, hanem fönnakadt a tetőn, így ott csaptak föl a lángok.

 

Életveszélyes a megtámadott romák háza Piricsén 

 

A 2008-ban átélt borzalmak nem múltak el nyomtalanul a család életéből. Getyinás Tibor a támadás után otthagyta a nyírbátori csirkefeldolgozóban betöltött állását, mert nem akart két műszakban dolgozni: így éjszakára otthon maradhatott a családjával. A gyerekeket is megviselték a történtek: sokáig nem mertek otthon aludni, majd kérésükre az utca felé néző ablak elé kellett rakni egy háromajtós szekrényt, hátha az megvédi őket egy következő támadástól. Getyinás Tibor a házuk tetőszerkezetét a helyi önkormányzat segítségével megjavította ugyan, de a nyomorúságos viskó olyan rossz állapotban van, hogy bármikor a fejükre dőlhet. Megtudom tőle: a családi pótlék hat gyerek után havi 120 ezer forint, az álláskeresési támogatása 28 ezer, vagyis jelenleg havi 148 ezer forintból élnek nyolcan.Megemlítem a férfinak, hogy falubelijei azt mondták róla: ha pár éve nem adta volna el az állami szociálpolitikai támogatásból épített házát, akkor most nem kellene másik lakást keresnie. Erre a férfi ingerülten legyint:

 

 

– Az a szocpolos ház lakhatatlan volt, nem maradhattunk benne, el kellett adni.

 

Piricsén megtudtam azt is: a családfőnek nincs túl jó híre, mert a kilencvenes években öt évet ült börtönben erőszakos cselekmények miatt. Getyinás Tibor erre a vállát vonogatja:

 

– Fiatal voltam, meggondolatlan. De most nem is ez a fontos, hanem az, hogy nálunk járt a helyi védőnő, és azt mondta, életveszélyes a házunk. Most akkor a hatóságok el fogják venni tőlünk a gyerekeket?

 

Ezzel kapcsolatban érdeklődtem a helyi önkormányzatnál, a gyermekvédelmi szolgálatnál, az ÁNTSZ-nél, beszéltem az említett védőnővel is –aki egyébként nem kívánt nyilatkozni –, s kiderült: szó sincs arról, hogy elvennék a szülőktől a gyerekeket. Nem indult ellenük semmiyen gyermekvédelmi vagy gyámhatósági eljárás. Ennek ellenére Getyinás Tibor kétségbe van esve: szerinte a ház életveszélyes, minél előbb el kell költözniük, de nincs hová.

 

Orosz László piricsei polgármester jól ismeri a család helyzetét, de – mint mondja – egyelőre nem tudnak segíteni nekik, mert a falunak sem építési telke, sem üres bérlakása nincsen.

 

–Ráadásul olyan külterületen áll a mostani házuk, amelyen elvileg nem lehetett volna építkezni – teszi hozzá –, úgyhogy az ingatlan státuszát is rendezni kellene.

 

Roma jogvédő szervezetek és kisebbségi politikusok hetek óta igyekeznek megoldást találni a nehéz élethelyzetbe került családnak, de egyelőre nem jártak sikerrel. A családfő szerint hamarosan a természet dönt a sorsukról: szerinte ugyanis megroggyant házuk nem bírja ki a telet.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek