Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Győri: A cigányság ügye egész Európát érinti
2010-11-12 08:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Győri: A cigányság ügye egész Európát érintiTisztességes, takarékos elnökségre készül Magyarország – mondta Győri Enikő a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásán. A Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára az MNO-nak elmondta azt is: igyekszünk megértetni Európával, hogy a cigányság régióbeli helyzete nemcsak a térség országainak kérdése, hanem az egész kontinensé.

 

 

 

Amikor legutóbb meghallottam, hogy negyven munkanap van még az EU-elnökségünk kezdetéig, a hideg futott végig a hátamon. Most pedig már ennél is kevesebb van – kezdte tájékoztatóját Győri Enikő. A Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára elmondta: kétmilliárdos hiánnyal és indokolatlan vagy nehezen megmagyarázható kinevezésekkel álltak az elnökség előkészületéhez, kétéves munkát kellett elvégezniük fél esztendő alatt, ám Győri szerint ennek fényében sem lehetetlen, hogy a tisztességes túlélésből hatalmas sikert kovácsoljunk. Az államtitkár beszámolt arról, hogy a már elfogadott júniusi stratégia után egy új aktualizált tervet fogadott el szerdán a kormány. Ezt pedig még követi egy januári finomhangolás.

Győri Enikő beszámolt a parlamentben lezajlott plenáris vitáról, úgy jellemezte, hogy jó, tisztességes hatórás vita volt, amelyben csak egy párt volt az erős Európa ellen, ám azzal ez a frakció is egyetértett, hogy ha sikeres lenne a magyar elnökség. Elmondta azt is, hogy elnökségünk nagyban fog arra épülni, hogy 2011 az önkéntesség éve, ezért nagy hangsúlyt fognak arra fektetni, hogy bemutassák a magyarországi civil szférát és önkéntes szervezeteket. Megjegyezte: ezek sokszor még számunkra is láthatatlanok, pedig tevékenységük elismerésre méltó. Az államtitkár az elnökség negatív oldalának nevezte az uniós költségvetés elkészítését, ám ez júniusra, elnökségünk utolsó időszakára esik. Győri szerint komoly vita van már most arról, hogy mit kezdjen a nemzetközösség a saját forrásokkal, hiszen az Európai Parlamentben minden frakció egyforma hangosan szónokol mellette, ám a „tagállamok kormányainak más sem hiányozna a nyakába, mint egy EU-adó”.

A kontinensnek növekedés kell

Az államtitkár megnevezte a magyar EU-elnökség négy legfontosabb területét. Ezek között első a munkahelyteremtés és a társadalmi befogadás ügye. „Ez a makrogazdasági egyenlőtlenség kiegyenlítését és az egységes piac megerősítését jelentené – szögezte le Győri, hozzátéve: ha csak ezt elérjük, már az hihetetlenül sikeressé teszi az elnökséget. „Ennek a kontinensnek növekedés kell, ami munkahelyek nélkül nem fog menni” – mondta.

Ide sorolta még Győri a romastratégiát is, amelyet Járóka Lívia fideszes EP-képviselő már hat éve hangoztat. Szavai szerint „francia barátaink elintézték, hogy mindez téma legyen”, hozzátéve: a prioritás itt is a munkahelyteremtés, valamint az oktatás lesz. Az MNO kérdésére, készülnek-e arra a lehetőségre, hogy a társadalom politikai megközelítésünket Nyugat-Európa – elsősorban Franciaország és Németország – kizárólag biztonságpolitikai kérdésnek fogja tekinteni, Győri azt felelte: természetes, hogy máshogy reagálnak a problémára egyes államok. Úgy látja: ugyanúgy meg kell érteni azt, hogy Olaszországban például ez már közbiztonsági kérdés, ám Franciaország kora ősszel megmutatta, hogy ez a téma egész Európát érinti. Már csak azért is – tette hozzá Győri –, mert a cigányság Európa egy alkotó nemzete, még ha nincs is külön államuk, ezért nem lehet tisztán bevándorlási ügyként kezelni a kérdést. Igyekszünk ezt megértetni Európával, jó esély van rá, hogy ez sikerülni is fog – foglalta össze az államtitkár.

Duna-stratégia, keleti partnerség, energetika

A második pont a közösségi politika lesz, ennek részeként kívánja kezelni hazánk például azt, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer készüljön, hiszen ez biztonságpolitikai kérdés. Ide sorolta Győri az energetikakérdést is, ahol felmerül majd az is, hogy az öreg kontinensen ne csak Kelet–Nyugat, de Észak–Dél irányban is áramoljon az energia a jövőben. Ide sorolta továbbá a 2012-es Duna-stratégia kidolgozásának előkészületét is. A harmadik pont a polgárbarát Európa lesz, amelynek célja az egymás közötti akadályok leküzdése. Példaként említette, hogy ha Bulgária és Románia kész arra, hogy belépjen a schengeni övezetbe, akkor ne találjon ki az unió újabb feltételeket, noha tisztában van vele, hogy a „politikától nem idegen az effajta árukapcsolás”.

Hasonló szemléletet terveztek a négyes pontban, a felelősségteljes bővítés kérdésében is, vagyis ha a tagjelöltek készen állnak, akkor az EU léptesse is be őket a szövetségbe. Ám úgy látja: amíg a tagjelöltek nem kapnak céldátumot, addig sokkal nehezebb nekik a kritériumok teljesítése. Elnökségünk alatt e pontban foglalkoznánk azzal is, hogy a keleti partnerséget tartalommal töltsük meg, mert – Győri elmondása szerint – Brüsszelnek e téren nincs túl sok ötlete.

 

C-PRESS - HírTV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek