Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A magyar hatóságok nem boldogulnak a rasszista bűncselekményekkel
2010-11-11 18:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A magyar hatóságok nem boldogulnak a rasszista bűncselekményekkelA romákra potenciális elkövetőként tekintenek a rendőrök, potenciális áldozatként alig kapnak figyelmet.

 

 

 

 

„Itt az idő a rasszista indítékok kivizsgálására”, szólította fel „Erőszakos támadások a romák ellen Magyarországon" című jelentésében az Amnesty International a magyar hatóságokat, amelyek képtelenek felismerni a rasszista indíttatású támadásokat és képtelenek megvédeni a veszélyeztetett közösségeket. Pedig a romák – túlzottan is – a rendőrség látókörében vannak, ám a szervek leginkább potenciális elkövetőként tekintenek rájuk, potenciális áldozatokként alig kapnak figyelmet. És amikor valódi áldozatokká válnak, nem jutnak hozzá az őket törvény szerint megillető támogatásokhoz és információkhoz (azért a jogszabályokon is lenne mit módosítani).

Ami a társadalmi környezetet illeti, a magyarországi romákat súlyosan érinti a szegénység -hétszer nagyobb arányban, mint a nem romákat. Marginalizáltak, az oktatáshoz, lakhatáshoz valamint a foglalkoztatáshoz való hozzáférésük súlyosan korlátozott, e területeken hátrányosan megkülönböztetés éri őket. A roma gyerekeket gyakran sújtja szegregáció, gyakran külön roma osztályokban és iskolákban helyezik el őket, néha pedig szellemi fogyatékos gyerekek számára létesített speciális iskolákban. Becslések szerint a romák körében 70 százalékos a munkanélküliség, ez a nemzeti átlag több mint hétszerese.

Félnek jelenteni

Emlékeztetőül: 2008 januárja és 2009 augusztusa között Molotov-koktélokkal, lőfegyverekkel támadtak roma célpontokra – az akcióknak összesen hat halálos áldozata volt. A gyilkosságokban odaveszett egy negyvenes éveiben járó pár, egy idős férfi, egy apa és négy éves kisfia, valamint egy egyedülálló anya tizenhárom éves lányával együtt. A gyűlöletre uszítás és a rasszista alapú bűncselekmény a magyar törvények alapján is büntetendő. Ám az Amnesty International úgy találta, hogy meglehetősen kevés a rasszista indíttatásból elkövetett támadásokról szóló vádirat (és az ezek alapján hozott ítélet), legalábbis a nem-kormányzati szervezetek által készített, hasonló támadásokról szóló jelentések számához viszonyítva.

A magyar rendőrség szerint 2008-2009-ben összesen 18 rasszista támadás történt roma közösségek ellen. A nem-kormányzati szervezetek ugyanakkor az említett két év alatt 42 ilyen támadást regisztráltak. Az Amnesty International szerint az eltérés egyik oka, hogy az áldozatok- gyakran félelemből- nem jelentik be a hatóságoknak az összes gyűlölet-bűncselekményt, illetve a másik ok az, hogy a rendőrök és az ügyészek gyakran nem veszik figyelembe a támadások rasszista szándékát. Ez utóbbi egyébként az egyik legsúlyosabb hiányosság a jelentés szerint. Nicola Duckwort, a szervezet európai illetve közép-ázsiai programigazgatója egyenesen úgy fogalmazott, hogy a rasszista indítékból elkövetett bűncselekmények rögzítésének, kivizsgálásának, üldözésének és megbüntetésének, valamint az áldozatok számára történő jóvátétel biztosításának elmulasztása a magyarországi roma közösség cserbenhagyását jelenti.

Nem segítenek feldolgozni a traumát

Az áldozatokkal foglalkozó tanulmányok megállapították, hogy a gyűlölet-bűncselekmények elszenvedői intenzív kiszolgáltatottságot és dühöt éreznek, valamint depresszióssá válnak. A romák elleni támadás sorozat félelmet teremtett a roma közösségekben: az érintett városokban és falvakban készített interjúk során a roma közösség tagjai azt nyilatkozták a szervezetnek, hogy nem érzik magukat biztonságban. Hiányzik a támogatás az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést illetően, és a gyűlölet-bűncselekmények áldozatai a törvényi rendelkezések ellenére sem nem kapnak megfelelő jóvátételt. Ahogy jogi, szociális és pszichológiai segítségre sem számíthatnak, gyakran még az eljárás pontos helyzetéről sem tájékoztatják őket.

A gyilkos szemébe akar nézni

A sajtótájékoztatón felszólalt egy édesapa is, aki a fiát, illetve unokáját veszítette el. Azt mondta: nem tudnak semmit, semmiről nem tájékoztatják őket. Bár van egy szemtanújuk, aki állítja, öt embert látott a gyilkosság éjszakáján, a nyomozó szerveket úgy tűnik, nem érdekli az információ. A férfi a tájékoztató után újságíróknak elmondta, a két fiát már úgysem hozhatja vissza semmi, de szeretne egyszer a gyilkosuk szemébe nézni.  

Macskaürülék az ajtó előtt

A jelentés további problémaként határozza meg, hogy a Büntetőtörvénykönyvben az aljas indokkal elkövetett bűncselekmények mellett nem említik meg külön a rasszista indíttatást. Az ügyészek sem részesülnek gyakorlati képzésben a rasszista bűncselekményekkel kapcsolatban, és nem foglalkoznak kellőképpen az áldozat etnikai hovatartozásával. Erre egy roma család példáját is olvashatjuk a jelentésben: egy civil szervezettől kapott információk szerint a cigány família egy többlakásos társasházban lakott, amihez a szomszédokkal közös kert tartozott. 2008-ban az egyik szomszéd állítólag többször zaklatta őket cigány származásuk miatt. A gyerekeket ez megviselte, féltek elhagyni a lakást. A szomszéd állítólag „koszos cigányoknak” nevezte őket, macskaürüléket helyezett a bejárati ajtajuk elé, egyszer pedig fizikailag is rátámadt a férjre és nekilökte egy üvegablaknak, a férj súlyos sérüléseket szenvedett.

Az incidens után a család feljelentette a szomszédot zaklatásért, és hivatalos eljárás indult az ügyben. A rendőrség hamar lezárta a vizsgálatot, mondván, hogy nem lehet megállapítani bűncselekmény elkövetését. Az áldozatok jogi képviselője panaszt nyújtott be a határozat ellen, és arra kérte az ügyészséget, hogy rendelje el a nyomozás folytatását. A jogi képviselő emellett arra is rámutatott, hogy a rendőrség teljesen figyelmen kívül hagyta a tettek mögött rejlő indítékot, és egyáltalán nem vizsgálta a rasszista motiváció lehetőségét. Az ügyészség elutasította az erre vonatkozó kérelmet, mivel az ügyész szerint a szomszéd cselekedetének oka nem az áldozatok etnikai származása volt, hanem a szomszédok közötti vitából származó ellenségeskedés.

Az uniós elnökség esélyt teremthet a változásra

A most bemutatott jelentést a szervezet eljutatta a magyar hatóságokhoz, a héten pedig több találkozóra is sor került, többek között a Parlament Emberi Jogi Bizottságával, valamint az Igazságügyi Minisztériummal. A szervezet szerint biztató lehetőség, hogy 2011 januárjától Magyarország tölti be az Európai Uniós soros elnöki tisztségét, ennek keretében pedig a magyar kormánynak lehetősége lesz rá, hogy prioritások közé kerüljön a romák integrációja.

Korábban egyébként az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői is keményen elítélték Magyarországot országértékelő jelentésükben. A Tanács 18 szakértője megállapította, hogy a jelentős roma kisebbséget nagyon széles körű társadalmi előítélet és hátrányos megkülönböztetés sújtja. A jelentés szerint a magyarok is elismerték, hogy a társadalom hozzáállását meg kell változtatni. Nyugtalanítónak nevezték, hogy a roma kisebbség általánosító és rosszindulatú kijelentések célpontja a közszereplők, a média és a hivatalosan feloszlatott Magyar Gárda részéről is, a rendőrség pedig folyamatosan rosszul bánik velük.

C-PRESS - atv.hu / Prókai Eszter
 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek