Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma kárpótlás: százan kaptak az osztrákoktól kicsalt pénzből
2010-11-11 08:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma kárpótlás: százan kaptak az osztrákoktól kicsalt pénzbőlFelfüggesztett börtönre, illetve pénzbüntetésre ítélte a roma kárpótlási pénzekkel visszaélő volt és jelenlegi szabolcsi cigány kisebbségi önkormányzati vezetőket szerdán a Kisvárdai Városi Bíróság; az ítélet nem jogerős.

 

 

 

 

Az ügy tíz vádlottja közül az elsőrendű vádlottat, L. Istvánt – a megyei közgyűlés korábbi és jelenlegi tagját – többrendbeli csalás és okirat-hamisítás bűntettében találta bűnösnek a bírói tanács. Őt és a harmadrendű vádlott B. Gyulát ezért egy-egy év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, valamint 600 ezer, illetve 250 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. Az első fokon eljáró bíróság a további nyolc vádlottat magánokirat-hamisítás vétségében, illetve a heted- és tizenegyed rendűt csalás bűntettében is bűnösnek mondta ki. A vádlottak között a nyíregyházi, a nagykállói, a nagyhalászi, a pátrohai és a kántorjánosi cigány kisebbségi önkormányzat volt elnökei, képviselői vannak, rájuk a bíróság különböző összegű pénzbüntetést szabott ki.

Magyarország és Ausztria 2000-ben állapodott meg arról, hogy a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványon (Mazsök) keresztül egyszeri kárpótlást kérhetnek azok, akiket a II. világháború idején Ausztria területére hurcoltak rabszolga- vagy kényszermunkára. Az 1453 és 7630 euró közötti összegre szóló kárpótlási igényeket 2003-ban lehetett beadni; a kérelmezőknek korabeli dokumentumokkal vagy tanúkkal kellett jogosultságukat igazolniuk. A pénzügyi kérelmeket a tanúk, illetve a települési cigány kisebbségi önkormányzatok (ckö) tisztségviselőinek jelenlétében kellett rögzíteni, a hivatalos kérelmekre pedig rákerült az illetékes ckö pecsétje.

A vádhatóság álláspontja szerint a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a kárpótlást igénylők közül egyesek nem voltak jogosultak az Osztrák Megbékélési Alap által nyújtott kártérítési összegek felvételére. Céljuk az volt, hogy minél több embert bevonjanak az igénylők körébe, és nekik is jusson a jogtalanul kifizetett összegekből. A szabolcsi igénylők a kérelmekben arra hivatkoztak, hogy 1944-ben őket hozzátartozóikkal együtt elhurcolta a német katonaság a megye különböző településeiről, és 12-14 órás, marhavagonokban történő utazás után osztrák munkatáborokban dolgoztatták őket embertelen körülmények között. Egy részük csak tanúkkal tudta igazolni állításait, mivel dokumentumok nem álltak rendelkezésükre.

A 11 vádlott – közülük az egyik időközben elhunyt – összesen 101 embert szervezett be; részükre mintegy 100 millió forintot fizetett ki az osztrák alap. Az ítéletet követő mintegy kétórás indoklásban a tanácsvezető bíró elmondta: a több mint három éve bírósági szakaszban lévő ügy gyors lezárását a hosszú és bonyolult bizonyítási eljárás nehezítette. A vádlottak közül csak néhányan tettek vallomást, s többen tagadták a bűncselekmény elkövetését. Elsőrendű L. István például sem a nyomozati, sem pedig a bírósági szakaszban nem tett nyilatkozatot, az utolsó szó jogán viszont elmondta, hogy nem érzi magát bűnösnek. A gyors ítélethozatalt nehezítette, hogy szinte azonos tényállással és vádlottakkal a nyíregyházi és a mátészalkai bíróságon is folytak hasonló perek, amelyek egyesítése talán gyorsította volna az eljárást.

Az első-, a harmad-, a heted- és a tizenegyed rendű vádlottak vették rá az embereket a kárpótlás igénylésére, olyan esetekben is, amikor már pusztán a születési dátum alapján nyilvánvaló volt, hogy az igénylők nem lehettek ott a munkatáborokban. A bíró a kiszabott büntetések mértékével kapcsolatban hozzátette: a gyorsabb eljárás ugyanakkor súlyosabb következményeket vont volna maga után a vádlottakra nézve, de az eltelt időre tekintettel „szolidabb” büntetés kiszabását tartotta indokoltnak a tanács. Az ítélethirdetést követően az ügyész, illetve az első-és másodrendű vádlott és védőik három nap gondolkodási időt kértek, a többiek tudomásul vették a bíróság döntését.

 

C-PRESS - MNO

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek